Mitt råd vad gäller frukost är att fokusera på protein och fett. Allt av bra kvalitet så klart. På morgonen är vi som mest insulinkänsliga och därför är det bra att ge kroppen mat som är snällt mot blodsockret. Personligen gillar jag att fixa något med ägg till frukost. Just ägg är en bra kombo av protein och fett och kan varieras till tusen.
Just på grund av insulinkänsligheten, så om du äter något med mer kolhydrater, till exempel havregryn, är det bra om du kombinerar det med fett och/eller protein som dämpar blodsockret.
Här är 5 frukosttips från mig där fokus som ligger på protein och fett. Recepten är utan gluten, mjölk och socker som är tre viktiga bitar i en antiinflammatorisk kost.
5 av mina favoritrecept på frukost
- Scrambled pancakes – en kombo av pannkakor och protein. Smart tidseffektiv frukost.
- Glutenfritt bröd med kikärtor och morot – att basera bröd på kikärtor är ett enkelt sätt att minska på kolhydraterna samtidigt som du ökar på med fiber och protein.
- Smoothie med rödbeta, blåbär och ingefära – detta är en av mina favoriter bland smoothies. Koka gärna ett par ägg och ät till.
- Paleo-gröt med zucchini – jag älskar en varm skål gröt till frukost och detta är min go-to för att hålla blodsockret stabilt.
- Chiapudding – perfekt substitut för dig som gillar yoghurt. Förbered kvällen innan och toppa med nötter, frön och bär. Gärna ett par kokta ägg till.

Vad brukar du äta för frukost? Tipsa gärna om dina favoriter i kommentarerna här nedanför.

Med ”antiinflammatorisk kost”, menas det att folk med till exempel reumatisk artrit kan bli hjälpa av kosten?