2 In Personligt

5 TECKEN PÅ GLUTENKÄNSLIGHET

Glutenkänslighet är något som vi är många som lider av. Jag skulle uppskatta att 8 av 10 personer som jag möter i kostrådgivning, har problem med magen på ett eller annat sätt. Gaser, kramper med mera. Och mer eller mindre samtliga upplever stora förbättringar genom att ta bort just gluten från kosten.  I det här äldre inlägget kan du läsa mer om vad gluten är. Många av oss upplever inga magproblem av att äta gluten men om man har problem så är det inte ovanligt att det hjälper att plocka bort just gluten.

Glutenkänslighet kontra celiaki

Glutenkänslighet och celiaki, det vill säga glutenintolerans, är inte samma sak. Celiaki är en autoimmun sjukdom som har som följd att man måste undvika all gluten och att tarmen är skadad. Celiaki fastställs av läkare. Glutenkänslighet ansågs länge som hypokondri och som något påhittat men allt mer forskning visar på att så inte alls är fallet. Inom medicinsk forskning så kommer man framöver att ägna mer tid och arbete åt glutenkänslighet då man har börja förstå att det inte bara går att avfärda. 

Men forskningen är idag knapphändig. Man kan sammanfatta det som att det finns indikationer på att glutenkänslighet är en faktiskt diagnos men att det ännu inte finns tillräckligt med utförda studier som backar upp det till 100 %.

Men jag tänker så här – du har problem med magen. Du plockar bort gluten. Magen mår bättre. Räcker inte det? Måste man ha en diagnos och massa forskningsrapporter? Så klart att man önskar det framöver då begreppet glutenkänslighet idag ofta fnys åt och jag upplever ofta att man inte tas på allvar. Men min mage är glad så jag tänker att jag får ta det. Jag känner mig trygg i det min kropp säger mig och jag vet att alla ni andra som upplever samma sak med gluten håller med. Vi behöver ingen diagnos för att tro på sambandet just för vår egen del. Läs mer genom på Celiaki-förbundets hemsida genom denna länk

5 symtom på glutenkänslighet

Här nedanför listar jag fem vanliga symtom som effektivt kan lindras genom att plocka bort gluten. Problemen kan variera från mildare till tuffare från person till person. Det kan även variera så att man ibland tål gluten utan större problem men om man har ätit gluten för många gånger den senaste tiden så sänks tröskeln och kroppen blir mer känslig.

1. Uppsvälld mage och gas

Detta är ett av de absolut mest vanliga problemen som kan lösas genom att plocka bort gluten.

2. Magsmärtor

Smärtor och kramp efter att ha ätit är tecken på att kroppen reagerar på och har svårt att bryta ner det som finns i mage/tarm.

3. Förstoppning och/eller diaree

Problem med förstoppning, diateer eller både och kan ha att göra med gluten och att tarmen inte fungerar som den ska. Man bör gå på toa dagligen. Färre toabesök tyder på mg/tarm-problem.

4. Oförklarlig viktminskning

Detta har att göra med att gluten skadar tarmen och att den därför inte kan ta upp näringen på optimalt sätt. Det i sin tur leder till både viktminskning och undernäring.

5. Trötthet

Även denna punkt har att göra med tarmens förmåga att ta upp näring. Om tarmen är skadad och irriterad så har den svårt att ta upp näring. Det kan leda till brist på bland annat järn och b-vitamin vilket leder till trötthet och utmatning.

Om du har problem med magen och har något eller kanske alla av problemen här ovanför, så är mitt råd att plocka bort gluten under minst 4 veckor. Fundera kring hur det påverkar din mage. Kanske mår du så bra och känner att det där med spannmål kan du vara utan. Eller så testar du dig fram. Kanske klarar du råg och surdeg men inte vitt vetebröd. Misstänker du celiaki så ska du självklart inte testa själv utan söka läkare.

 

 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Emma
    14 maj, 2017 at 08:50

    Jag var hos gynekologen häromdagen. Kämpar, som många kvinnor, med återkommande urinvägsinfektioner. Hennes tips? Pröva att ta bort gluten en månad – och se om det blir bättre. Tydligen påverkar gluten också urinblåsan.

  • Reply
    Paula
    14 maj, 2017 at 11:03

    Hej ! Glutenkänslighet har man skrattat länge på många håll och troddes först bara vara svammel, men tur att det har börjat bli annorlunda nu. Jag gjorde kontroll hos läkare innan jag börja ta bort gluten. Visst går det lämna bort gluten annars också, men om du inte vet om du har celiaki sjukdomen, så du kanske inte är 100 % utan gluten, som man måste vara om man har sjukdomen. Så jag tycker att man ska undersöka tarmen först, för när man sen lämnar dem flesta glutenprodukter själv utan att veta hur tarmen mår, så det är svårt se säkert hur det ligger till, om man har redan uteslutit dem flesta gluten. För tänk om man sedan slarvar lite då och då, och man har celiaki och inte visste det. Det kanske blir värre då ? Du förstår vad jag menar. Tack för en jätte bra blogg, med fina recept. Kramisar/Paula ; )

  • Leave a Reply