En sak som många tar upp som en anledning till att de inte vill testa en lågkolhydratskost är att de inte vill vara utan vissa livsmedel utan de vill kunna äta allt. De vill ha sin potatis till köttet eller riset till grytan. Och visst, det kan jag köpa, när det är det man är van vid alltså.

Men ärligt talat, vad smakar ris? Vad tillför det mer än en textur eller konsistens till tallriken? Inget, om du frågar mig. Om man då tänker ett steg till så finns det massa bra alternativ till potatis, ris, pasta och så vidare. Istället för ris kan du till exempel riva lite rå blomkål och snabbt koka upp i lite kryddat vatten. Riven blomkål finns t o m att köpa färdig i grönsaksdisken på ica. Istället för potatisgratängen kan du göra en gratäng på rättika som är en grönsak som är låg i kolhydrater. Istället för pasta kan man göra egen på till exempel zucchini eller så finns det massa bra produkter i affärerna idag där pastan är baserad på till exempel soja bönor.

blomkal_ed_500x400_120223-437x350

IMG_6057.JPG

Nu vet jag att det är många som rynkar på näsan åt blomkål, rättika och zucchini. Men har de testat? Högst troligen inte och deras näsrynkande grundad i gamla föreställningar om att hälosam mat inte kan vara lika god. Tänk så fel de har.

Personligen har jag helt kommit över behovet av ris, pasta osv. Jag njuter av varje tugga av min tallrik som är fylld av gott kött, en god gräddig sås och fräscha grönsaker. Och som om inte den goda smaken och att få äta sig mätt vore nog – jag håller mig viktstabil utan att räkna kalorier eller behöva försaka det goda (för i en pastarätt så är såsen det goda, inte pastan). Jag går till och med ner i vikt och mår bättre än någonsin.

4_140_PaleoPlan_720

Jag känner absolut inte att jag försakar mig något när det kommer till mat. Jag äter godare idag än jag någonsin gjort och jag gör det utan det där dåliga samveten som jag förr ofta hade.

Middagen igår till exempel. Baconlindad fläskfilé med en god cole slaw och bea. Mums!

IMG_1837[1]

 

Jag inser att alla inte har samma problem och kamp med (över)vikt, magproblem och sötsug som jag har/har haft men om man har det, så tycker jag att det är synd att man inte kan tänka sig att hoppa potatisen och riset. I alla fall för några veckor och testa på. Jag lovar att om man gör det så kommer man att må så bra att man högst troligen inte vill gå tillbaka.

Slutligen så vill jag understryka att lågkolhydratskost är ingen quick fix som det ofta beskrivs i tidningar och media. Man kan inte räkna med att gå ner i vikt på en lågkolhydratskost och sen kunna äta som ”vanligt” igen. Då kommer kilona tillbaka som ett brev på posten. Men om du vill må bra livet ut och ha en hälsosam kropp – så är ett liv med lite kolhydrater det bästa du kan göra.