Jag fick en fråga för ett tag sen om clean eating är samma sak om lchf. Jag har sen dess funderat på hur jag ska formulera mina tankar kring detta. Svaret är både ja och nej.

Ja på så sätt att om du vill viktminska inom clean eating så gäller en lågkolhydratskost och det är ju en likhet med lchf. Andra gemensamma ”drag” är att raffinerat socker och gluten, spannmål är bortvalda.

Nej däremot för att inom clean eating så är frukt en naturlig del (dock i mycket begränsad mängd om du viktminskar) och frukt och lchf rimmar illa.

Om man måste likställa/jämnföra clean eating med något så skulle jag hellre välja paleo (stenålderskost) än lchf. Inom paleo säger man nej till gluten, raffinerat socker och mejerier men ja till frukt och även rotfrukter och sötpotatis.

Inom paleo finns även en tydligare tanke om att individanpassa kosten vad gäller kolhydrater. Om du är ute efter viktminskning så bör du ligga ganska lågt i kolhydrater men om du är frisk och normalviktig så finns det utrymme för mer kolhydrater i form av frukt, rotfrukter och sötpotatis.

Mejerier är en gråzon. De fullfeta alternativen som grädde, creme fraiche och smör är avsevärt bättre än mjölk men våra kroppar är inte fullt ut anpassade för att ta hand om mjölksockret och mejerierna kan ställa till det lite i våra kroppar.  Som ni vet så vill jag verkligen helt ta bort mejerier eller i alla fall minska drastiskt men de är ju såååå goda! Kasst argument eller hur ;) men de är en rejäl smakhöjare i maten och att se det som en guldkant eller lyx anser jag vara ok. En god gräddsås på lördag eller lite ost på gratängen är ok om du inte mår dåligt av det i övrigt. Men yoghurt till frukost dagligen eller frosseri i vispad grädde bör undvikas.

Jag hoppas att jag med mitt inlägg lyckas få fram mina tankar på ett bra sätt. Lämna gärna en kommentar om det är något du funderar på eller vill att jag ska förklara mer eller bättre.