Tror det är fler än jag därute som så här veckan efter jul, har ett extra starkt sötsug som vi kämpar med. Någon mer än jag? Det verkar i alla fall på mailen som dimper ner i min inbox att vi är ett gäng som kämpar för att stå emot suget.  Om man har ett sötsug man kan kontrollera och inte har problem med överätning, blodsocker, vikten osv så är det väl ingen större fara. Men när sötsuget tar kontrollen och får en att göra och äta saker man egentligen inte vill, då anser jag att suget inte är riktigt hälsosamt. Det är du som ska ha kontrollen i ditt liv. Inte ditt sötsug! 

Mitt eget sötsug är inte att leka med just nu.  Jag hade en dipp  i början på december då jag föll för pepparkakor och lite annat smått och gott. Hade inte ätit socker och mjöl under typ hela året förrän början på hösten. Det slår aldrig fel – stress och negativa tankar så faller jag dig. Jag förlorar kontrollen. Sedan så fixade jag resten av julen utan socker och mjöl. Inser dock så här i efterhand att julen mer eller mindre var en orgie i söta smaker och olika sötningsmedel för min del. Påverkar sötsuget på samma sätt tyvärr som riktigt socker… Och igår föll jag dit igen. Yep, det fanns en påse kvar med godis sedan julens bjudningar och jag vet faktiskt inte hur, men helt plötsligt så stod jag där med godis i munnen. Det var helt ärligt faktiskt inte ens gott. Ok första två bitarna vara goda, men sen, urk! Kom som tur var till sans igen och fick slängt det sista. Ogillar starkt hur sötsuget har sån kontroll över mig!

Jag har som sagt trillat dig och ätit socker och mjöl flera gånger under hösten. Lite socker och mjöl då och då är inget problem för ett person som kan kontrollera suget. Jag kan äta lite socker om jag i övrigt mår bra och har balans i livet. Men när jag är stressad och inte mår bra, då tappar jag all kontroll. Jag tycker att bilderna nedanför talar sitt tydliga språk. Den översta är från i torsdags. Spår av höstens ätande och saknade vila syns tydligt tycker jag. Extra runda kinder och matta trötta ögon. Ingen glans på ögon, hy och hår. Trött och svullen. Den andra bilden är från i somras och visar en helt annan Annika. Det skiljer ca 6-7 kg mellan bilderna. I somras mådde jag bra och hade kontrollen. Sen kom stress, negativa tankar och kontrollen försvann. Dags att ta tillbaka kontrollen! Nån mer som vill hänga på? 

jul-4

annika-1

Jag tänkte ägna ett antal inlägg den närmsta tiden åt hur man effektivt hanterar sötsug och återtar kontrollen samt äter sig pigg, frisk och i form. Glöm inte att kika in under de närmsta dagarna om du är intresserad!

Det är riktigt kul att intresset för Hälsosatsningen är så stort och att ni redan är många som är anmälda. Hälsosatsningen är ett upplägg som ger dig kostråd, mental träning och träning av pt (om du vill) och hela grundtanken är att komma bort från quick fix och hitta ett upplägg som funkar i längden. Ett upplägg som hjälper dig att nå dina mål en gång för alla. Maila mig på annika@cleaneatingbyannika.se om du också vill hänga på och göra 2017 till året då du tar kontrollen och når dina mål en gång för alla.

Annika

halsosatsningen-profiler-2