Hur gick den andra veckan för er som valt att hänga på mitt lilla kom i form projekt?

Hur har det gått med uppgiften om att föra daglig hälsodagbok? För min del måste jag säga att det inte alls har gått bra… Det har helt enkelt inte blivit gjort och jag prioriterade annat, medvetet eller omedvetet.

För att göra en lång historia kort, en fullspäckad vecka vad gäller skola och plugg för mig i kombo med att dottern på 1,5 år åkte på en rejäl förkylning som satte sig i ögonen på stackarn. Hon fick stanna hemma från förskolan ons-fre och som ni som har små barn vet, så är det inte poppis om mamma sitter och gör annat. Hur kul är det med en mamma som sitter vid bordet med näsan i en bok liksom? Så en liten att ta hand om ledde till utebliven träning och mycket lite tid för plugg vilket gjorde mig superstressad. Ni som följt mig ett tag vet att jag är en känsloätare och speciellt stress får mig att ha noll koll på min hunger och jag äter både för mycket och för snabbt vid måltiderna och småäter mellan målen.

Ingen toppen vecka alltså, men det är bara att ta nya tag. En påminnelse om att vägen till framgång i princip alltid ser ut så här:

vägen till framgång

(lånad bild)

Det som dock har gått bra är att jag har kommit igång med ordentligt med löpningen efter ett tags uppehåll. Tidsbristen och utebliven träning på dagen har helt enkelt på ett positivt sätt tvingat ut mig i löpspåret om kvällarna. Enklare och mer tidseffektiv träning än löpning är svår att hitta!

Jag kommer inte att dela med mig av någon matdagbok den här veckan som jag gjorde förra, men kommer se till att jag sköter min hälsodagbok under veckan som kommer. Min kostplan är 3 mål per dagen men låta min hunger styra. Mitt vattenintag ska upp då jag dricker alldeles för lite som det är nu. Ofta kommer jag på mig själv vara sötsugen när jag i själva verket inser att det är törst efter vatten.

Jag kommer ta upp mitt fokus på näringsrik mat och mycket grönsaker som är grunden för varje mål. Näringstäta grönsaker är min främsta källa till kolhydrater samt ev någon enstaka frukt eller bär i samband med hård träning. Ev frukter eller bär äter jag även alltid ihop med någon protein eller fettkälla (t ex några mandlar) för att det dämpar blodsockerutsöndringen och håller insulin och fettinlagring nere.

Protein till varje måltid i form av ägg eller kött av bra kvalitet.

Fett för mättnad i form av olja på salladen, avokado, oliver, nötter osv.

Sträva efter att hålla nere på mejerierna då jag mår absolut bäst av det, men inga förbud och ingen noll-tolerans. 

Uppgiften inför kommande vecka blir att fortsätta med den dagliga hälsodagboken från förra veckan men med ett tillägg. Varje kväll vill jag att du skriver ner minst 3 saker som varit bra med dagen. Det kan vara att du stod emot fikat på jobbet trots att du var sjukt sugen, att du tog dig ut på din promenad trots trist väder eller att du tog dig extra tid för dina barn. Det kan vara vad som helst men det ska vara positiva saker från dagen. Det måste inte alltså vara kopplat till kost eller träning. Syftet är bara att göra oss själva medvetna om det positiva runt oss och stärka oss.

Här kan du läsa tidigare inlägg som handlar om det här kom-i-form-projektet: