Viktminskning

Fjärde veckan rullar igång

Hej på er!

Nu har tre veckor gått sedan jag frågade om ni var några som var intresserade av att köra ett litet kom-i-form-projekt ihop med mig. Intresset var stort när vi drog igång men sen så har kommentarerna här och på andra social medier minskat, ni har väl inte tappat motivationen? Repetera i så fall ert mål och er varför-lista från första veckan och res er upp igen. Nu kör vi tillsammans varje måndag fram till jul och sen så får vi se hur det blir. Glöm inte att dagligen skriva ner tankar och känslor i er hälsodagbok!

Hälsodagbok

Det behöver absolut inte handla om viktminskning utan det kan också vara saker som att sluta småäta i tid och otid eller dra ner på sitt socker.

Här har ni länkar till tidigare inlägg där ni kan läsa tips för att hålla motivationen upp, sätta upp mål för sig själv och annat.

Förra veckans uppgift blev att fortsätta med att varje dag skriva i er hälsodagbok men att lägga till positiva saker från dagen som gått. Syftet är att stärka och peppa och själva och få oss att uppskatta livet här och nu. Att leva mer i nuet helt enkelt och hålla oss positiva.

Hur har det gått för er? Jag har haft som minimum att skriva 3 saker varje dag och det har inte varit helt enkelt alla gånger. Jag är inne i en period nu med sjukt massa att göra med studierna och när jag är stressad så blir jag gnällig, negativ och ser bara problem och tycker allmänt synd om mig själv. Så alla kvällar har det inte varit så lätt att komma på sakerna men jag har inte gett mig och tvingat mig själv till att verkligen tänka efter och vara ärlig mot mig själv. När jag kommit på mina saker så släpper de negativa tankarna sitt hårda grepp och jag känner mig helt ärligt gladare efteråt. Det blir som en påminnelse till mig själv om hur bra jag har det och hur löjligt det är att gnälla över andra saker. Jag har två helt fantastiska barn och en man som älskar mig så vad gör det om 100 år att jag har mycket läsning att ta mig igenom? Det sätter liksom perspektiv på saker.Det är även peppande att få ner på pränt att jag var duktig idag som tog mig ut på den där löprundan trots att suget var noll. Det blir liksom en motivation att göra det för att sen får man vara duktig och skriva det i sin bok. Kanske fånigt med det funkar!

Inga enorma förändringar på vågen för min del, minus 0,3, men jag är nöjd ändå. Mitt sötsug minskar allt mer och kläderna sitter bättre. Siffran på vågen hur gärna vi än vill att den ska förändras, säger faktiskt inte så mycket. Det säger inget om hur mycket vätska som finns i kroppen (efter hård träning kan kroppen binda upp emot 1-2 kg vätska som absolut inte har något med din kropps verkliga fett och muskelvikt att göra), var vi kvinnor är i vår cykel påverkar också vätskenivåerna och om vi ätit riktigt salt mat. Bättre är att gå på hur kläder sitter, hur kroppen känns osv. Lita på den känslan mer än siffran på vågen.

Jag äter i snitt 3 mål om dagen – en frukost baserad på 2-3 ägg (äggröra, omelett osv), lunch med någon proteinkälla (motsvarande en handflata med fingrar), hur mycket grönsaker jag vill och någon fettkälla för att hålla hungern borta (avokado, solrosfrö, olivolja osv). Ofta även 1 frukt per dag de dagar då jag tränat rejält och tagit ut mig. Jag följer min hunger – är jag hungrig så äter jag, när jag ät mätt så slutar jag. Enklare sagt än gjort jag vet, men träning ger färdighet.

Det här med hunger och lyssna till sina hungersignaler blir uppgiften för veckan som kommer. Jag vill att du innan varje måltid funderar på hur hungrig du egentligen är. Tänk dig en skala 1-5:

1: proppmätt

2: Mätt

3: Varken eller

4: Hungrig

5: Vrålhungrig

Skriv ner i din hälsodagbok om du har den nära, annars skriv på en post it eller i mobilen och skriv in i dagboken senare. Äta maten utan att kasta den i dig. Sluta när du känner dig nöjd och mätt utan att vara proppmätt. Lagom mätt. Låt det gå 20-30 min. Fundera över skalan igen. Var ligger du nu? Skriv ner i din dagbok. Det är jättekul se att gå tillbaka att läsa igenom och att tänka efter hur det verkligen känns i kroppen hjälper oss att bli allt bättre på att skilja på sug och riktig hunger. Målet är att aldrig hamna på 1 eller 5 utan hela tiden hålla sig inom spannet 2-4.

Kom igen nu och hejja oss!

Annat som kan intressera

6 Kommentarer

 • Reply
  Nisse Hult
  24 november, 2015 at 08:13

  Hej Annika
  Tror din fråga är berättigad angående ” om ni har väl inte tappat motivationen”.
  Som i många andra sammanhang är det rätt mycket snack i uppstart och sen ingen verkstad när det kommer till verklighet och det gäller rätt ofta när ”fluffiga” damer & herrar skall försöka ta tag i sina sunkiga livsstil och ändra den. Snabbt inser man att det krävs mer än snack och att sockerdjävulen och myssoffan har ett rätt bra grepp om en och sen är man tillbaka i sin trygga ohälsovardag och kommer man då snart in i Dec månad då är det bara starka fiskar som orkar simma mot strömmen och dom är få, för dom flesta är det minst ansträngning att fortsätta flyta medströms precis som dom gjort innan under lång tid…..

  • Reply
   admin
   24 november, 2015 at 08:56

   Tyvärr så ligger det nog mycket i det du säger…

 • Reply
  Paula
  24 november, 2015 at 08:42

  Hejsan ! Det börjar gå bättre och bättre att få ätandet bli lugnare. ”Medvetet ätande” har jag försökt lära till mig på nytt ( har 2013 fått bort -17 kg med denna sättet att äta), för jag har tendens att äta för fort. Ser direkt nedgång i vikten om jag bara kan äta sakta. Äter så klart med mindre kolhydrater också. Har nu gott ner -1,7 kg, så här är väldigt roligt att fortsätta, och skriver så klart upp allt som känns viktigt. ; ) Ha det så bra ! Kram/Paula

  • Reply
   admin
   24 november, 2015 at 08:55

   Grymt!! Heja dig! Jag tror som du mycket på att vara medveten om vad man stoppar i munnen. Det är så lätt att stoppa in saker även om man inte är hungrig.

 • Reply
  Anneli
  30 november, 2015 at 12:18

  Jag är kvar! Vågen har gått ner rejält, 2,8 kg till målvikt nu. För ett par veckor sen kom jag till min första rejäla svacka. Men den har lagt sig nu. Jag följer min matplan över dagen, ofta behöver jag inte mitt planerade mellanmål. Jag är mätt!

  Jag måste planera varenda mål annars så blir det kaos för mig och då väljer jag något som är mindre bra för mig.

  Träningen går fortsatt bra! Jag kör mina pass som vanligt. Bytte ut ett bodypump pass mot 5k löpning.

  Stress och god kosthållning är inga goda kompanjoner. Jag måste planera inköp i tid och jag bakar och lagar allt från grunden. Bra mat helt enkelt.

  Visst är det så att framgångsfaktorn för bra kosthållning och stabil sund vikt, är medvetenhet. Att vara medveten vad man stoppar in i munnen oxh fantiskt känna efter när man är mätt eller om man äter för att det är gott.

  Allt gott!

  • Reply
   admin
   1 december, 2015 at 08:46

   Grymt! Heja dig!

  Lämna ett svar