Yes, då var det söndag och första veckan med min CLEAN28 är avverkad. Hur har det gått? Vad har jag ätit? Hur har jag tränat? Har jag fått några resultat? I det här inlägget sammanfattar jag veckan och ger dig svaren.

Läs mer:

>>  Följ mig i min CLEAN28

Annikas CLEAN28

Sammanfattning av veckan

Ni som har följt mig under veckan vet att jag under första hälften åt en kost med mer kolhydrater. Från mitten av veckan ändrade jag upplägg och minskade på kolhydraterna för att öka på fettet. Mer om det och orsakerna bakom kan du läsa i länken här nedanför.

Läs mer:

>> En framgångsrik kostplan är den som fungerar i längden

I torsdags fick jag ett läkarbesked som gör mig ännu mer motiverad till att äta en lågkolhydratkost. Det var till och med läkarens rekommendation. Känns betryggande och även sjukvården allt mer blir medvetna om insulin och risker med socker och snabba kolhydrater. Eventuellt berättar jag mer om beskedet längre fram men känner mig inte redo för det än. Ni som är insatta i kost kan säkert lägga ihop 1 och 1 och förstå vad det handlar om. Kan säga så mycket att det handlar om hormonell obalans som har ställt till det lite i min kropp. Vid hormonell obalans är lågkolhydratkost en av de mest effektiva sättet att balansera det. Genom att hålla blodsockret och insulinet stabilt så ger man kroppen bra möjligheter att komma i balans igen.

Så en vecka då det har hänt en del. Kosten har sett lite olika ut som du kommer se i matdagboken längre ner. Men lite resultat har jag ändå fått. 

Annikablommor

Resultat

1 kg har jag minskat på vågen. Nöjd med det med tanke på att jag satte 0,5 kg per vecka som ”godkänt”. Lite besviken dock så klart då jag vet att man första veckan kan tappa lite mer i och med att kroppen tappar en del vatten. Gissar att min lite lägre ”första-vecka-siffra” har att göra med att veckan inte har varit helt optimal och kosten har sett lite olika ut. Plus stress av olika slag. Stress är ju en av de största hindren för viktnedgång. Fick även veta av läkaren att den här hormonella obalansen som jag går runt med försvårar det rejält för mig att minska i vikt. Läkaren sa att det är många gånger svårare för mig i dagsläget att minska mina sista kilo jämfört med en person med hormonell balans och där allt funkar som det ska. Ett sånt besked kan man ta på två sätt. Antingen tar man offerrollen och tänker ”spelar ingen roll vad jag gör” och fortsätter i gamla mönster. Vad händer då? Obalansen ökar ännu mer och vikten fortsätter uppåt. Eller så säger man till sig själv ”ok, det blir inte enkelt men det är klart jag fixar detta”. Vilket alternativ tror ni jag valde? Det andra så klart. Inte en chans att jag ger upp. Accepterar att det kommer bli tufft men alternativet att ta offer-rollen, det finns inte.

Matdagbok

Här ser du en sammanfattning över hur jag har ätit. Jämför gärna måndag till onsdag, då jag åt mer kolhydrater, med torsdag till idag och se skillnaden. Måndag till onsdag var jag konstant hungrig medan jag under resten av veckan har varit mätt och nöjd.

Måndag

kl 8 – bananpannkaka, 100 gr kvarg, 10 gr mandel

kl 11 – kyckling, 0,25 avokado, sallad, 2 tsk olivolja

kl 15 – 1 nektarin, 1 ägg

kl 17 – torsk, broccolimos, 0,5 avokado, sallad

kl 20 (efter träning) – 200 gr kvarg, vattenmelon

Tisdag

kl 8 – havregrynsgröt, 3 äggvitor, 1 nektarin, 1 kokt ägg

kl 11 – omelett på 2 ägg, stekt i 2 tsk olja, sallad

kl 15 – 2 kokta ägg

kl 17 – grillat kött, 2 små potatisar, 2 msk gräddsås, sallad

kl 20 – 1 äpple, 10 jordgubbar, 1 kokt ägg

Onsdag

kl 8 – 200 gr kvarg, 100 gr jordgubbar, 10 gr hackad mandel, vattenmelon, 1 kokt ägg

kl 11 – kyckling, sallad, 2 tsk olja

kl 15 – 1 nektarin, 5 valnötter

kl 17 – grillat kött, sallad 2 tsk olja

kl 20 – 200 gr kvarg, vattenmelon

Torsdag

kl 8 – kokosgröt

kl 13 – stekt korv med 85 % kött, broccolimos på 150 gr broccoli och 2 msk smör

kl 17 – lax med blomkålsmos

kl 20 (efter träning) – 150 gr kvarg, 5 jordgubbar, 5 mandlar, 1 kokt ägg

Fredag

kl 8:30 – omelett på 2 ägg, 2 msk kokosmjölk, 4 skivor ost, stekt i 2 msk smör

kl 13 – Wrap med kyckling, curry, rödkål och spenat

kl 17 – tacos (tacofärs, grönsaker, 0,5 avokado, riven ost, salsa)

Lördag

kl 9 – omelett på 2 ägg, 2 msk kokosmjölk, 4 skivor ost, stekt i 2 msk smör

kl 13 – pizza med tacofärs och ost, på lchf-botten. Med pizza-sallad.

kl 17 – grillad fläskfilé, cole slaw (majonäsbaserad), tomat. Efterrätt: lchfkladdkaka med vipas grädde och färska hallon (firade 5årig bröllopsdag jag och mannen)

kl 20 – 5 mandlar

Söndag

kl 8 – kokosgröt

kl 13:30 – grillat kött, sallad, 1,5 dl cole slaw, 5 oliver

(Dagen inte slut än)

Några av veckans matval.

Några av veckans matval.

Träningsdagbok

Träningen har typ gått enligt plan. Fått till alla pass förutom ett. Ett styrkepass med fokus på ben har fallit bort. Jag borde verkligen prioritera  styrka mer än vad jag gör. Men älskar cardio, att svettas och känna hjärtat slå. Ska prioritera styran mer nästa vecka. 

Måndag – spinning 50min

Tisdag – löpning 20 min (korta intervaller) och styrka axlar, bröst, triceps

Onsdag – vila

Torsdag – spinning 50 min

Fredag – löpning 40 min

Lördag – vila

Söndag – löpning 70 min

hjärtalöpning

Inför nästa vecka

Första veckan gick helt ok. Inte perfekt med good enough. Det jag vill göra bättre under nästa vecka är:

  • Dricka mer vatten. Minst 2 liter och minst 2,5 liter på träningsdagar.
  • Sova ordentligt. Komma i säng senast kl 22. Sömn är otroligt viktig. Minst 7 timmar, helst 8 är målet. Med morgonpigga barn betyder det tidigt i säng.
  • Max 4 (helst 3) koppar kaffe per dag. Koffeinet ökar på stress och kortisol. Inte bra för stressade kroppar som vill bränna fett.
  • Äta en strikt lågkolhydratkost för att balansera blodsockret och hormonerna. Samt hålla hungern borta.
  • Få till m i n s t 2 styrkepass under veckan
  • Bli bättre på vardagsmotionen och få till minst 10 000 steg per dag

Så, summa summarum – första veckan gick helt ok men hade sina toppar och dalar. Nu när jag vet exakt vilken typ av kost jag bör äta och mår absolut bäst av så känner jag mig superpeppad inför veckan som kommer. Mer vatten, ordentligt med sömn och en strikt lågkolhydratkost. 

Ni som hänger på mig – hur har er vecka varit? Vad har ni för mål och vad är er plan? Dela gärna med er i kommentarerna för att inspirera både mig och de andra läsarna. Skulle göra mig jätteglad!