4 In Personligt

Glädje, energi, kolhydrater och min nya favorit bovete

Hej på er!

Hur har ni det denna onsdag? Jag har haft en helt fantastisk onsdag hittills. Jag vaknade och kände mig pigg och kry igen och med en härlig känsla i kroppen efter gårdagens omgång i gymmet. Det plus att barnen också vaknade utsövda och sova. Älskar när man hinner få till lite mys med barnen på morgonen innan det är dags att ge sig iväg till förskola och jobb och idag hann vi med lite kurragömma bakom gardinerna. Ha ha, inser att jag är partisk men min 2åring är jäkligt go ;)

kurragömma

Frukosten blev också en höjdare och bestod av min senaste favorit – bovetegröt med kanel och kardemumma. Recept kommer! Bovete är inte släkt med vete trots sitt namn. Bovete är inte ens ett spannmål utan en ört som är naturligt fri från gluten. Funkar i både bakning och som sagt i gröt. Påminner om havregrynsgröt och jag fullkomligt älskar det! 

Jag har ju trappat upp min kolhydrater och mår så jäkla bra att jag undrar varför jag inte lyssnat på min kropp (och min man) och gjort det tidigare. Jag räknar inte men gör alltid överslagsräkning i huvudet och har länge legat mellan 20-30 gr kolhydrater per dag (vanligt för medel-svensson är uppemot 300 gr) i syfte om att få till en bra fettförbränning pga låga insulinnivåer. Man kan tycka att man borde inse att man bör ändra nåt när resultat uteblir eller snarare blir det motsatta och ork både till träning och livet i stort är noll. 

Nu har jag lagt till mer bra kolhydratskällor som rotfrukter, frukt, sötpotatis, vanlig potatis, quinoa osv. Allt glutenfritt och rent/oprocessat. Och som sagt mår så jäkla bra! Längre inlägg på detta ämne kommer.

Hela förmiddagen har jag suttit framför datorn och jobbat med företaget och fixat med det sista på föreläsningen som går av stapeln ikväll. Ska bli så himla kul! Hoppas verkligen att det inte blir en engångsgrej och att jag framöver får möjlighet att göra fler.

clean eating föreläsning

Solen skiner helt fantastiskt här hos mig och  jag hoppas innerligt på en tidig vår.

 

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Cecilia Hjelm
    3 februari, 2016 at 15:14

    Det låter jättespännande med ökat kolhydratintag (i form av bra kolhydratkällor :-). JAg sitter själv i samma situation, där jag har haft ett väldigt lågt kolhydratintag under lång tid, men där jag nu har ökat detta rejält. Allt med syfte att se hur träningen kan ge ökade resultat. Samtidigt har jag varit lite fundersam kring hur min kropp kommer att reagera på förändringen. Det sja bli jätteintressant att följa din utveckling.
    Tack för övrigt för en mycket inspirerande blogg :-)
    MVH Cecilia

    • Reply
      admin
      4 februari, 2016 at 09:21

      Jag har lärt mig att inte vara ”livrädd” för insulin. Insulin är/kan vara ett problem om man är rejält överviktig eller lider av diabetes typ 2 t ex. Men är man frisk och hyffsat normalviktig så är insulin från bra kolhydrater (inte skräp och snabba kolhydrater) inget problem om de kombineras med bra protein och bra fett. Jag ligger nu på ca 20 % kolhydrater, 40 % protein och 30 % fett. Jag styrketränar en hel del och vill öka i muskelmassa (bland annat för att öka min muskelmassa och därmed min förbränning). Vill man öka i muskler så är insulin påslag bra då det främjar detta. Sen så ska man också komma ihåg att protein ger också insulipåslag, så det är inte bara kolhydrater som gör det med oss alltså. Fettet dämpar eller trubbar av insulinet. Och är man frisk så sjunker insulinet snabbt efter en måltid. Så om man inte knaprar på kolhydrater och protein hela hela tiden så har man låga insulinnivåer mellan måltiderna och då tillgång till sina fettreserver. Om man däremot inte tränar så behöver man inte äta kolhydrater på det sättet. Och bara för att förtydliga så menar jag kolhydratskällor som grönsaker, mejerier, rotfrukter, bovete, ev lite quinoa, ris eller glutenfri havre för de personer som inte mår dåligt av det.

      Hittills mår jag oförskämt bra! Bra träningsork och även om jag inte har vägt mig så är kläderna mycket lösare :)

  • Reply
    Liltraining - Maria
    3 februari, 2016 at 16:55

    Lycka till på föreläsningen! Det receptet på bovetegröt ser jag fram emot :-)

    • Reply
      admin
      4 februari, 2016 at 09:15

      Tack :) recept kommer, vill bara få till en snygg bild först ;)

    Leave a Reply