0 In Grova kolhydrater - recept

GLUTENFRI GRÖNKÅLSPAJ MED VALNÖTTER OCH CHEDDAROST

Grönkål, valnötter och cheddarost – så mycket gott i en och samma paj. Den här pajen är fri från gluten och fullproppad med härliga smaker. Kanske en ny favorit till jul?

Inför julen i år så har jag som mål att dela med mig av fler juliga rätter där grönsaker står i fokus. Om du följer mig på instagram så såg du kanske i helgen som gick att jag bad dig besvara ett antal frågor kring vad du vill ser mer av från mig. Något som mer eller mindre alla ni som tog er tid att svara (tusen tack förresten) var överens om, var att ni vill se mer recept med grönsaker. Så var beredd, för mer grönt kommer det att bli.

Den här grönkålspajen är fullproppad med smak och passar perfekt som en grön nyhet på julbordet. Om du vill byta ut nötterna så passar frön bra. Till exempel pumpafrö. Det är gott med något lite knaprigt i så hoppa inte bara över dem utan byt ut dem mot något annat.

glutenfri grönkålspaj med valnötter och cheddar

Grönkålspaj med valnötter och cheddar – Foto Annika Malm

GLUTENFRI GRÖNKÅLSPAJ MED VALNÖTTER OCH CHEDDAROST

Här nedanför ser du receptet till grönkålspajen. Pajskalet behöver dels lite tid i kylen och ska sedan även förgräddas. Gör därför pajskalet först och ta tag i fyllningen undern tiden den vilar i kylen och/eller rörgräddas. Pajen är lagom till ca 6 personer.

Till pajskalet behöver du:

  • 1 dl sesamfrömjöl (funkar med frö som du mixar till ett mjöl. Måste inte vara helt slätt.)
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 3 msk pofiber
  • 1 msk husk
  • 25 gr smör
  • 1 ägg
  • ev vatten
  • salt

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunka.
  2. Tillsätt sedan smöret i tärningar och fördela jämt till en smulig deg.
  3. Knäck i ägget och blanda. Om degen smular så ha i lite vatten. Om degen är för kladdig så ha i lite mer kokosmjöl.
  4. Tryck ut jämnt i en pajform. Låt vila i kylen i 30 min (eller 10-15 min i frysen om du är otålig).
  5. Använd en gaffel och nagga några hål i botten på pajen och förgrädda sedan i ca 10 min i 175 grader.

Till fyllningen behöver du:

  • 250 gr färsk grönkål
  • 1 rödlök
  • 1 dl valnötter
  • 3 ägg
  • 3 dl valfri mjölk (grädde, kokosmjölk, vegetabilisk mjölk)
  • 1 dl riven cheddar ost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Smör eller kokosolja till stekning

Gör så här:

  1. Hacka grönkålen grovt och strimla löken. Fräs sedan i en stekpanna tills löken blivit glasig och grönkålen blivit lite mjuk. Fördela sedan jämnt i pajskalet.
  2. Hacka valnötterna grovt och strö över.
  3. Vispa samman ägg och mjölk med lite salt och peppar. Häll över kålröran.
  4. Strö slutligen över den rivna cheddar-osten.
  5. Grädda ca 40 minuter i ugnens nedre del på 200 grader. Om du vill få lite mer färg på osten så kan du ändra till grill den sista stunden.
glutenfri grönkålspaj med valnötter och cheddar

Glutenfri grönkålspaj – Foto Annika Malm

FLER RECEPT MED GRÖNKÅL

Grönkål är en av mina personliga favoriter. Dels är det ju en fantastisk källa till mycket näring men dels är det också en lite matigare grönsak med karaktär och tuggmotstånd. Det gillar jag. Här nedanför hittar du länkar till några av mina andra favoriter med just grönkål.

Hur tänker du kring grönsaker på julbordet? Är det något du vill se mer av? Har du recept eller tips, så dela gärna med dig i kommentarerna.

clean eating by annika

You Might Also Like