Glutenfria mellanmålsrutor med äpple och kanel – ett recept på mellanmål som jag testade mig fram till i helgen. Jag var ute efter något gott men ändå lite matigt och något att tugga på. Det blev jätegoda bitar som är som ett mellanting av macka och kaka.
Glutenfria mellanmålsrutor med äpple och kanel
Glutenfria mellanmålsbitar med äpple & kanel
Ingredienser
- 1,5 dl glutenfria havregryn
- 0,75 dl kokosmjöl
- 2 tsk husk eller psylliumfrömjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 dl björksocker, alt sötströ
- 1 msk kanel
- 2 tsk vaniljpulver
- 1 tsk mald ingefära
- 2 nypor salt
- 2 st ägg
- 2 dl naturell yoghurt alt kvarg
- 1 st mogen banan
- 0,5 dl honung
- 2 msk kokosolja
- 1 st äpple
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader varmluft, alt 200 grader.
- Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
- I en annan bunke, mixa samman banan, yoghurt, olja, ägg och honung.
- Rör ner det torra i äggblandningen. Blanda jämt.
- Fördela i en fyrkantig form. Antingen smörad eller klädd med bakplåtspapper.
- Skiva äpple i skivor och lägg ovan på smeten.
- Grädda i ca 15-20 min. Låt svalna och skär sedan i 9 rutor.
- Frys gärna om de inte ska ätas direkt alt förvara i kylen i ett par dagar.
Variera smaksättning och ingredienser
Receptet går att använda som en bas för andra smaksättning. Istället för äpple kan jag tänka mig att blåbär är otroligt gott eller så kan du tillsätta lite kakao och få chokladrutor. Du kan även variera mjölerna och havregrynen. Vill du till exempel inte ha havregryn går de utmärkt att byta mot hampafrö för ett spannmålsfritt alternativ. Kokosmjöl kan bytas ut mot dubbla mängden mandelmjöl.
Fler tips på hälsosamma mellanmål
Jag har många recept på goda mellanmål på bloggen och här nedanför hittar du länkar till några favoriter:
No Comments