När jag var och handlade häromdagen så hittade jag zucchini till bra pris. Under 10 kr st. Jag älskar verkligen zucchini för den innehåller så mycket nyttigt och kan varieras på så många sätt. Du har väl sett min youtube-film där jag tipsar om 5 grönsaker du bör äta varje dag? Så klart är zucchini en av dem.

Varför jag älskar zucchini

Eftersom jag en gång har varit rejält överviktig så har min kropp alltid väldigt lätt för att öka i vikt igen. Därför måste jag vara noga med vad jag äter. Genom att se till att jag äter mycket grönsaker så får jag dels mycket mat för lite energi in och dels får jag mycket näring som signalerar till kroppen att den får vad den behöver så att den i sin tur låter mig slippa sug och hunger under dagen.

Jag har även väldigt lätt för att binda vatten och svullnar lätt runt fötter och händer. Zucchini innehåller ämnen som motverkar det. Den är vätskedrivande och innehåller kalium som hjälper levern att rensa ut slaggprodukter ur kroppen.

Jag har den senaste tiden insett att jag äter för lite fibrer. Vi bör äta 25-35 gr per dag och under dagar som jag har räknat så är det flera gånger jag inte får i mig mer än runt 10 gr. Det är lätt att hamna där om man äter lågkolhydrat och väljer bort spannmål. Det är viktigt att få i sig fibrer för att magen ska fundera och för att de goda magbakterierna ska trivas (eget inlägg om det kommer) men om man som jag har problem med ibs så är det lite en balansgång med fibrer och det tar lite detektivarbete att lära sig vilka som funkar och vilka som inte funkar.

Tillbaka till zucchinin – zucchini är mycket rikt på fibrer och därför försöker jag få i mig ännu mer av den plus andra fiberrika grönsaker. Jag har även ökat på bär,frukt och rotfrukter för att få i mig mer fibrer. Här måste du så klart alltid utgå från sig själv för att hitta sin nivå. Om du har en sockerkänslig kropp som till exempel inte klarar att åta frukt, ja då kan ett tillskott av fibrer vara klokt. Ska tipsa om detta i ett senare inlägg.

Goda recept med zucchini

Här på CEA finns många recept med just zucchini. Perfekt nu när zucchini är billig att köpa. Jag ska själv idag till exempel baka en omgång med mina zucchinifrallor. Testa gärna ett eller ett par av recepten du också.

Zucchinifrallor fria från gluten och nötter

Zucchini fylld med kyckling och örter – paleo, lchf, primal

Lax med kryddigt zucchini och blomkålsris

Grönsaksplättar med zucchini och morot

Krämig zucchini-sallad

Glutenfritt zucchinibröd, lågkolhydrat

Gillar du zucchini? Hur brukar du tillaga den? Dela gärna med dig i kommentarerna! Så kul när du delar med dig av tankar och tips! Ger inspiration både till mig och de andra som läser. Nu är det dags för mig att dra igång baket här hemma. Önskar dig en fortsatt fin söndag!

clean eating by annika