Här kommer ett recept på en perfekt middag att testa en fredag som denna eller varför inte som en god lördagsmiddag? Som jag skrev i tisdags så var det ju min sons födelsedag och han fick därför bestämma vad som vi skulle ha till middag. Hans val till födelsedagsmiddag blev, föga förvånande, hamburgare. Till burgarna rekommenderar jag svensk och gärna ekologisk nötfärs. Välj svenskt i första hand och ekologiskt sen därutöver om plånboken tillåter. Det är för att utländskt kött innehåller avsevärt mycket mer antibiotika än vårt svenska kött. Här kan du läsa ett inlägg där jag berättar mer om kött och antibiotika. 

Om man inte vill, hinner eller orkar baka bröd så tycker jag personligen att rejäla salladsblad är riktigt gott istället att ha som ”omslag” till burgaren. Men välj en ganska kraftig salladssort som tål att man håller i den. Cole slaw går inte hem hos mina barn och till dem gjorde jag egna pommes av rotfrukter, sötpotatis och vanlig potatis som jag penslade med lite smält kokosolja och saltade innan de åkte in i ugnen. Goda tillbehör är även skivad ost och knaperstekt bacon. Mums!

Hamburgetallrik med glutenfritt bröd, god dressing och cole slaw
Hamburgetallrik med glutenfritt bröd, god dressing och cole slaw

Hamburgare, 4-5 st

Hacka löken fint och stek lätt och snabbt i pannan tills glansig. Ta sedan åt sidan. Blanda färs, fond, ägg, salt och peppar och den lättstekta löken. Blöt dina händer för att enkelt kunna forma burgare. Stek sedan i en panna på medelvärme

Per burgare:  1,5 röd poäng, 1 blå poäng (detta hör till Clean28 som är ett koncept jag tagit fram för kostrådgivning och viktminskning.)

Hamburgebröd, 4 st

Värm ugnen till 200 grader. Vispa äggen fluffiga med elvisp i ca 5 min. Använd sedan en slev för att vända ner övriga ingredienser utan att förlora för mycket luft ur äggen. Låt smeten stå och vila i ca 10-15 min. Med blöta händer formar du sedan 4 st bröd och lägger på en plåt. Pensla sedan med lite vatten och strö över lite valfria frön. Jag använde chiafrö och lite riven ost men du kan även använda sesamfrö eller vallmofrö. Grädda i ca 20 min eller tills genomgräddade (testa med teststicka)

Per bröd:  0,5 röd poäng 3 blå poäng (detta hör till Clean28 som är ett koncept jag tagit fram för kostrådgivning och viktminskning.)

Ett gott glutenfritt hamburgebröd toppat med chiafrö och riven ost.
Ett gott glutenfritt hamburgebröd toppat med chiafrö och riven ost.

hamburgare

Dressing, ca 2 dl 

Blanda majonnäs, crème fraiche och chilisås i en liten bunke. Späd ev med lite vatten till önskad konsistens. Krydda och smaka av tills du får en lagom stark smak som du gillar. 

Per 0,5 dl:  2,5 blå poäng (detta hör till Clean28 som är ett koncept jag tagit fram för kostrådgivning och viktminskning.)

En dressing med chili, vitlök och spiskummin som är god både till hamburgaren och till kycklingsalladen.
En dressing med chili, vitlök och spiskummin som är god både till hamburgaren och till kycklingsalladen.

Cole slaw, 4 port

Strimla kålen i en matberedare eller med en osthyvel. Skär pujon i fina halvmånar och blanda med kålen. Ha i creme fraiche och majonär. Blanda runt tills all kål är täckt. Vill du ha mer ”gegga” så tar du helt enkelt i lite mer. Smaka av med salt och peppar.

Per portion:  1 grön poäng, 2,5 blå poäng (detta hör till Clean28 som är ett koncept jag tagit fram för kostrådgivning och viktminskning.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *