3 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Hur gör man för att få i sig mer grönsaker?

Jag menar att vi kan inte äta för mycket grönsaker. Själv äter jag grönsaker/frukt/bär till alla mina måltider men vet att många tycker att det kan vara lite krångligt att få i sig sina grönsaker och ofta hoppar över det. Hur gör man för att få i sig mer grönsaker? Det är det jag tänkte ägna det här inlägget åt.

Grönsaker är grymt bra mat! Det är en fantastisk källa till vitaminer, mineraler och fibrer som gör dig pigg, glad och kry. Om du är som mig och hela tiden måste ha koll på vad och hur mycket du stoppar i dig för att inte garderoben ska bli för trång, så är en kost baserad på mycket grönsaker a och o. Du kan äta hur mycket grönsaker du vill och kan äta dig mätt på en liten mängd energi. Mättnad som dessutom håller i sig länge eftersom fibrerna tar lång tid för kroppen att bryta ner. 

grönkålssallad

Personligen älskar jag mer eller mindre alla grönsaker och fyller gärna min tallrik med allt ifrån tomater och paprika till brysselkål och svartkål. Men jag vet att många inte känner så och har svårt att få i sig sina grönsaker. Så hur kan man enkelt öka sin dagliga dos med grönsaker? (När jag pratar grönsaker så menar jag inte heller några gurkskivor eller lite blek isbergssallad som faktiskt är ganska näringsfattiga alternativ, utan jag menar de riktiga super-grönsakerna som morötter, kål, spenat och så vidare.) Därför tänkte jag idag dela med mig av mina tips för att på ett enkelt sätt få i sig mer grönsaker.

grönsaker

  • När du gör grytor så ha i grönsaker som morötter eller parka. Rivna morötter är riktigt gott i en currygryta med kyckling till exempel.
  • Ha i riven morot när du gör köttfärssås. Du får en större volym mat för mindre energi. Dvs du kan äta mer och äta dig mätt på mindre energi. Även riven zucchini eller skivad svamp är gott i köttfärssås.
  • Byt ut pastan mot pasta du gjort själv på zucchini (så kallade zoodles). Finns speciella verktyg men funkar bra att hyvla med osthyveln. Även finriven vitkål eller morot funkar som pasta-substitut.
  • Gör mos på blomkål, broccoli eller palsternacka. Vill du ändå inte helt släppa potatisen så byt ut en del av potatisen mot till exempel palsternacka eller eller blomkål.
  • Soppor är utmärkt för att få i sig massa grönsaker och funkar både kalla och varma. Spenat, grönkål, sötpotatis, rotfrukter, gulasch – listan kan göras lång.
  • Använd salladsblad som wraps eller tortillas (romansallad funkar bra till detta).
  • Släng i ett par nävar färsk spenat i din omelett.
  • Istället för smör på ditt knäcke eller macka så använd hummus (kikärtor), tapenade (oliver) eller mosad avokado och toppa pålägget med tomat, gurka, paprika osv.
  • Gör pizzabotten på blomkål. Är supergott och finns massa recept på nätet. Blomkål är neutral i sin smak.
  • Gör plättar/pannkakor på sötpotatis.
  • Gör en grön smoothie med massa färsk spenat och en halv avokado och så söt frukt som banan eller mango som smaksättning.
  • Sugen på chips? Gör egna på grönkål, rotfrukter eller sötpotatis.

Som du ser så finns det många sätt att på ett ganska enkelt sätt öka sin dos med grönsaker. Jag skulle vilja utmana dig att försöka dubbla din dos med grönsaker som du äter varje dag. Din kropp och ditt immunförsvar kommer tacka dig och din kropp är värd bra bränsle. Försök äta grönsaker/frukt/bär till varje måltid och inte bara frukost och lunch. Ökad mättnad och större mängd mat för mindre energi och mängder med näring.

Hur gör du för att få i dig grönsaker varje dag? Dela gärna med dig av tankar och tips i kommentarerna!

 

Om du är nyfiken på mer i detalj vad våra olika grönsaker innehåller så kan jag rekommendera den här sidan.

 

 

 

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Anders
    28 februari, 2016 at 20:58

    Bra tips! Passar ju även bra för barn som ibland kan vara kinkiga när det gäller grönsaker.

  • Reply
    Filippa
    1 mars, 2016 at 12:24

    Att göra mos på grönsaker gör vi också mycket av hemma, så otroligt gott! Jag bakar även mycket efterrätter på zucchini, morot eller bönor.
    Sedan ska man inte underskatta en riktigt god sallad, med rivna morötter, torkad frukt, fetaost och nötter :)

  • Reply
    annette
    3 mars, 2016 at 10:59

    Tak for de mange fine tips!

  • Leave a Reply