Idag tänkte jag prata lite om hur jag tänker kring att hålla motivationen igång och hur man når sina mål. Ni som följer mig vet ju att jag för ett par veckor sedan drog igång ett litet hälsoprojekt för att komma i lite bättre form. Du kan läsa mer om det här. Men vad har hänt sen dess kanske du undrar? Jag har ju inte skrivit så mycket om det här på bloggen.

träningsbilder

Den spikraka banan som inte blev som planerat

Det som så ofta händer, hände. Något kommer i vägen och den spikraka banan som man har snitslat för sig själv blir inte alls så rak som man tänkt utan ganska backig och kurvig. Jag har ju anlitat en pt som satt ihop ett träningsprogram för mig, jag har en plan för kosten och jag vet vad mitt mål är. Men två hinder dök upp på min väg. Ett oväntat och ett väntat men som ställde till det på grund av dålig planering från min sida.

Förkylningen som inte ingick i planen

Efter en vecka så åkte jag på världens förkylning. Halsont och snuva tvingade mig till vila och frustrationen kunde inte vara större. Motivationen var på topp och så kommer några tråkiga baciller i vägen. Inte kul! Efter en veckas vila så trodde jag att jag var frisk igen och begav mig till gymmet för lite lätt cardio. Så här i efterhand så visste jag redan då att det inte vara en bra idé men det kröp i hela kroppen av uppdämt träningssug så jag gick dit i alla fall. Men som ”belöning ”fick jag tillbaka förkylningen som bröt ut på nytt och det blev en veckas vila till. Jag planerade in en del lugna promenader för att få inte lite rörelse men jag vilade tills förkylningen var borta och sen en dag extra vila för att vara på den säkra sidan.

Dålig planering från min sida

På skärtorsdagen hade jag tenta och dagarna och veckorna fram tills den bestod i princip av timmar och timmar med plugg. Så även om jag hade varit frisk så hade jag inte haft tid till träning de dagarna. Så jag peppar mig själv med att det vara ändå bra att förkylningen tajmades med plugg. Men jag inser ändå att jag framöver måste se till att planera min tid bättre och ha bättre framförhållning med vad som händer i livet och vardagen för att planera in utrymme och tid för träning. Tiden kommer aldrig att finnas där om man inte vill och ser till att den finns där. 

                                               

Hur väljer du att möta motgångar?

Jag blev så klart jättebesviken att min plan fick avbrytas redan efter en vecka och livet-är-orättvist”-syndromet drabbade mig. Det är så lätt att hamna där. De negativa tankarna tar lätt överhand och man tänker ”äsch strunt i detta, det funkar ju ändå inte”. I de känslorna och tankarna var jag under minst första förkylningsvecka. Så trodde jag att jag var frisk och så fick bacillerna övertaget igen – neeeej! Men då sa jag till mig själv att skärpa till mig och inte tycka så synd om mig. Jag insåg att hur jag väljer att hantera situationen kommer att få konsekvenser och valet är mitt att göra.

Jag kunde välja att helt frångå min kostplan och tänka ”nystart” efter förkylningen och jag känner mig själv så väl att då vet jag att en del extra gott skulle slinka ner eftersom det ändå snart var nystart och ”bäst att passa på att unna mig nu medans jag får”. Det sättet att hantera motgången skulle sätta mig i en startposition ett steg bak när det väl var dags för nystart. Det vill säga mitt utgångsläge skulle bli lite sämre eller ett steg bak jämfört med nu eftersom jag skulle tillåta mig att unna mig lite extra.

Men jag valde istället att hålla kostplanen trots att jag inte kunde hålla träningsplanen. Jag försökte även göra det bästa av situationen genom att gå några lugna promenader. Det gjorde inte att jag utvecklades mot mitt mål men jag kom inte heller längre från mitt mål utan läget blev plus-minus-noll. Inte optimalt enligt plan men helt klart bättre än det förra alternativet som skulle leda till ett försämrat utgångsläge.

Det är det där som är så viktigt – hur vi väljer att hantera motgångar eller oväntade hinder. Det är liksom make och break.

Upp på banan igen

Nu är förkylningen borta och i måndags gjorde jag mitt första träningspass enligt planen igen. Första träningspasset blev ett spinningpass i måndags och visst hade jag tappat kondis under de två vilo-veckorna men där och då var jag så nöjd med att jag hållit mig till planen så gott jag kunde efter de förutsättningar som jag hade.

Nu är det bara upp på banan igen och se till att få till kost och träning. Jag må vara ett par veckor ”back” enligt den ursprungliga planen men jag är på banan igen och följer planen.

Ha en plan och glöm inte ditt varför

Jag tror att a och o när man vill uppnå ett mål, vad det än må vara, är att ha stenkollvad man vill, varför och hur man ska göra för att nå dit. Jag tror också på det magiska som händer när man skriver ner saker och rekommenderar alltid (a l l t i d) att skriva ner sina varför och mål.

Jag har en pärm som fungerar som en dagbok där jag skriver ner tankar och känslor både kring livet i stort men även med fokus på hälsa, kost och träning. I vissa perioder skriver jag mindre och i andra perioder skriver jag ner.

träningsdagbok

I min pärm har jag skrivit ner vad jag vill, det vill säga vad mitt mål är. Jag har även skrivit en lång lista med varför jag vill nå detta mål. Vilka fördelar kommer det att ge mig och hur kommer jag att påverkas positivt av det – allt står svart på vitt på den listan. Den listan läser jag minst en gång varje dag för att hålla fokus och motivationen uppe.

I pärmen finns också min träningsplan som jag fått av min pt och kostplanen som jag satt ihop. Allt jag behöver för att hålla koll på vad jag vill, varför och hur jag ska nå dit finns i min pärm. Om jag bara ser till att dagligen öppnar pärmen och läser och följer det som står där, så vet jag att jag kommer att lyckas.

Snegla på andra men utgå från dig själv

Det finns en poäng i att snegla på andra som lyckas med sina mål. Det kan ge inspiration och den positiva kraft som vi kan få från andra är grym medvind i ryggen. Men du måste utgå från dig själv och kan inte kopiera någon annan upplägg rakt upp och ner och tro att det ska ge dig samma resultat.

Kanske har du en vän som bara genom att sluta dricka läsk har tappat si eller så många kilon. De har inte börjat träna som galningar och äter i princip som vanligt men har tagit bort läsken. Om man dricker mycket läsk så gör det så klart stor skillnad att plocka bort det men för en person som dricker ganska lite läsk så gör det troligen inte så stor skillnad.

För mig personligen har det varit grejen med kolhydrater. Jag har tittat på alla som drar ner på kolhydrater och så fantastiska resultat de får. Kilona nästintill rinner av dem, de får mer ork i vardagen och träningen funkar kanon ihop med kosten. För mig funkade det inte alls att ligga för låg i kolhydrater. Vikten gick inte ner och träningsorken var obefintlig. Nu talar jag om en strikt lchf-kost med max 20 gr kolhydrater per dag. Jag tänkte bara jag är lite striktare med min kost och biter ihop lite mer så kommer nog resultaten.

Lite drygt ett år höll jag på så utan resultat. Det funkade ju för alla andra, varför funkar det inte för mig?!? För ett par månader sen så började jag tänka om (det hände inte över en natt men växte fram successivt) och jag vågade allt mer öka på mina kolhydrater samtidigt som jag höll koll på mitt totala energi-intag. Resultatet? Åh vad härligt det är att träna och löpningen är nu mer njutning är pina. Vågen går sakta men säkert ner och jag få tecken på tecken på att min kropp svarar riktigt bra på den här kostsammansättningen. Jag äter idag mer kolhydrater än tidigare men ligger fortfarande i ett spann som anses lägre än mandel-Svensson. För mig funkar det jättebra och jag är så glad äatt jag vågade strunta i ”vad som funkar för alla andra och som borde funka för mig”.

bovetegröt

Ha tålamod

Rom byggdes inte på en dag. Trist – absolut. Sant – absolut! Så klart vill vi får resultat med en gång och helst vill vi redan ha nått målen utan ansträngning. Men du måste ha tålamod. Nån vecka går man ner, nästa vecka står man still, sen ner lite igen, sen kanske upp. Men det är tålamod och många små steg i rätt riktning som ger resultat.

När vikten går ner sakta så betyder det att du blir av med främst fett och får man ner för fort så tappar man nästan alltid muskler. Muskelmassan vill vi har kvar då den ger oss en ökad vilo-förbränning plus att vi blir galet snygga.

Om du går ner i vikt sakta så hänger även huvudet med och din nya kost och träning blir en del av dig och din vardag. Det blir ingen kort diet som du sen frångår och går tillbaka till gamla vanor (glöm inte att dina gamla vanor fick dig dit du var före förändringen och kommer ta dig dit igen). Om de nya och bättre vanorna däremot får hänga med dig under en längre tid så blir det enklare och mer naturligt för dig att fortsätta följa dem och därmed kommer du att få behålla din  nya vikt och form.

Var snäll mot dig själv

Till sist vill jag avsluta med något som är jätteviktigt och det är att vara snäll mot sig själv. Att genomföra en hälsoförbättring är inte lätt och kräver en insats och ansträngning. Det är enklare att göra det tillsammans med någon som peppar än men någon som kritiserar och trycker ner. Se till att vara din egna peppande kompis under din resa.

Redan från start – var snäll när du sätter ditt mål. Sikta högt men inte för högt. Sätt inte ett mål som är dömt att misslyckas – det är inte att vara snäll.

Var också snäll under resans gång. När hinder dyker upp på vägen så var snäll mot dig själv och gör det bästa av situationen. När du trillar i diket, säg inte till dig själv ”va kass jag  är, jag kommer aldrig lyckas”. Så säger inte en peppande kompis. Säg istället till dig själv ”jaja, sånt händer alla och jag är bara människa. Men nu upp på banan igen så kommer jag att klara detta”.