2 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Klimatpåverkan hos olika typer proteiner

Klimatet diskuteras mycket. Och hur vi kan göra vår livsstil mer klimatvänlig. En bit som diskuteras flitigt är maten vi äter och vilka effekter den har på vårt klimat och vår miljö.

Idag tänkte jag att vi skulle titta närmare på hur olika former av protein (kött, fisk, ägg osv) påverkar klimatet sett till koldioxidutsläpp.

ägg_protein_klimatpåverkan

Jag är själv inte vegan, inte heller vegetarian, men jag bryr mig om miljön samtidigt som jag bryr mig om min hälsa. Jag vill inte argumentera för något egentligt ställningstagande – inte äta kött eller äta kött. Jag vill mest belysa det som vi faktiskt vet.

Jag är av den åsikten att vi människor är gjorda för att äta animaliskt protein. Samtidigt så anser jag att köttindustrin idag, är helt upp åt väggarna galen.

Informationen i detta inlägg är hämtade frän Världsnaturfonden och och Naturskyddsföreningen.

Klimatpåverkan hos olika typer proteiner

När mat diskuteras i förhållande till klimat så är det vanligen klimatavtryck i form av utsläpp av koldioxid som man pratar om. Nämnare bestämt antal kg koldioxid utsläpp som kommer av varje kilo av produkten.

Här nedanför kan du se påverkan för våra vanliga proteinkällor (kg CO2 / kg produkt):

  • Nötkött 27 kg⁠
  • Lammkött 21 kg
  • Fläskkött 6 kg⁠
  • Viltkött 0,6 kg
  • Fisk 3 kg
  • Kyckling 2,4 kg⁠
  • Ägg 1,5 kg⁠
  • Baljväxter 0,7 kg⁠
  • Quorn 4 kg
vegetabiliska-proteinkällor

Det står klart att rött kött och fläsk är ”värst” vad gäller utsläpp. Baljväxter och viltkött är ”snällast”.

Jag som personligen inte är en förespråkare av quorn, blev väldigt glad över att se att det ligger i samma nivå som fisk och fågel.

Kan vi fortsätta äta kött ibland?

Om vi enbart ser till miljö, dvs vi tar inga etiska ställningstaganden, så ser vi klart att rött kött bidrar till stora utsläpp som inte är bra. Nöt och fläskkött bör vi därför vara restriktiva med och om vi vill fortsätta äta det, så verkligen välja våra tillfällen med omsorg.

Kyckling, fisk och ägg känner jag mig personligen helt bekväm med att ha som en del av min kost. Samtidigt som jag för in mer växtbaserat som grönsaker och baljväxter.

Jag anser även att vi måste ta stor hänsyn till ursprung och hur vi hanterat maten. Det vill säga att vi väljer svenskt och av bra kvalitet samt att vi ser till att inte slänga mat.

Jag gillar den här filmen från Världsnaturfonden med Paul Svensson.

Vad är dina tankar kring kött och klimat?

annika malm

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Bertil
    9 oktober, 2019 at 15:38

    Hej,
    Intressant fakta. Positivt för mig som är vegetarian (nästan). Ibland slinker det ner annat också. Det är mitt val för jag tycker djurhållning är vedervärdigt.
    Jag uppskattar fakta som inte tar ställning, det är upp tillvar och en.

    • Reply
      admin
      13 februari, 2020 at 14:15

      Absolut, upp till var och en :) vill bara inflika att det absolut finns djurhållning som är fruktansvärd men finns även gårdar där djuren behandlas väl.

    Leave a Reply