1 In Clean Eating

Mejerier

Jag tänkte ägna det här inlägget åt mejerier och berätta lite om hur jag tänker kring de mejerier som jag väljer. Här hittar du ett äldre inlägg om mejerier om du är nyfiken på lite mer om hur mjölk och olika typer av mjölksocker påverkar oss vad gäller hormoner, sötsug osv.

Som du kan läsa i det inlägget så är det här med mejerier inte helt enkelt och det finns mycket att tänka på (läs mer). I detta inlägg tänkte jag prata om mejerier kopplat till ”cleant”, dvs så naturligt och rent från tillsatser som möjligt.

När man ska välja mejeriprodukter så ska man alltid (!) välja de full-feta alternativen. Det är betydligt bättre att äta 40 %-ig grädde än 10 %-ig matlagningsgrädde. Om man är orolig för sin vikt och tänker kring kalorier (det där med kalorier är dock inte helt enkelt och det får bli ett inlägg längre fram), så är det betydligt (!) bättre att äta fullfet och i så fall lite mindre än matlagningsgrädde.

Jag tänkte visa varför genom att jämföra fullfet grädde med matlagningsgrädde.

jmf gräddearla

 

Den fullfeta grädden till vänster har en kort innehållsförteckning. Där står det bara en sak – vispgrädde. Som ni vet, ju kortare innehållsförteckning desto bättre och kortare än en ingrediens går inte så -perfekt!

Matlagningsgrädden till vänster innehåller två ingredienser; grädden och stabiliseringsmedel (karragenan). Två ingredienser är ju också ganska få men vet du vad karragenan är?

Karragenan är ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som utvinns ur rödalger och det kan ju få oss att tro att det är något naturligt och bra. Men som du säkert förstår så är så inte fallet. Karragenan har i djurförsök visat sig vara cancerframkallande och att det stör mag- och tarmkanalen genom att orsaka inflammatorisk magsjukdom. Många med ibs blir helt återställda genom att utesluta karragenan ur kosten.

Som du förstår så är det inte något vi vill ha i våra kroppar. Det tillsätts i produkter med mindre fett för att när man tar bort fettet så måste man tillsätta något istället för att kunna behålla en produkt som på nåt sätt liknar originalet.

Vi ska göra en jämförelse till och titta på crème fraiche.

cf arla

 

Den fullfeta varianten till vänster innehåller: grädde och syrningskultur. Lätt-varianten till höger innehåller: grädde, modifierad majsstärkelse, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, pektin), syrningskultur. Som du ser har man lagt till en massa när man tagit bort fettet för att få en hyffsad produkt.

Vi börjar med modifierad majstärkelse, vad är det? Så här kan man läsa hos Forskning & Framsteg:

“Stärkelse består av sockermolekyler, glukos, som sitter sammankopplade i långa kedjor. När stärkelsen modifieras är det bara cirka 0,5–3 procent av alla glukosmolekyler som förändras. Resten av all stärkelse bryts ner på vanlig väg. Redan i munnen attackerar enzymet amylas de långa stärkelse­molekylerna. Innan livsmedlet når tarmarna har en stor del av stärkelsemolekylerna brutits ner till enskilda glukos­molekyler. Susanne Rask, Utvecklingschef vid Lyckeby Culinar AB.

Modifierad majsstärkelse är billigt att framställa och mycket sötare än socker. Den här typen av socker skapar lätt ett stort sug hos oss och kroppen och hjärnan blir snabbt beroende av det . Den finns i allt från läsk, godis, kakor, industriprocessad mat till färdiga såser och dressingar. Det går under många olika namn som t ex stärkelsesirap, maltodextrin, modifierad stärkelse, maltitol.

Som du förstår är inte heller detta något vi vill ha i oss.

Till sist tänkte jag att vi också ska kika lite på en smaksatt variant av crème fraiche och tar Arlas gourmet crème fraiche med smak av saffran och tomat som exempel.

Arla Köket® crème fraiche gourmet saffran tomat

Den här produkter innehåller:

Grädde, lök, vitt vin, tomatpuré 3,5%, smör, salt, socker, torkad tomat 0,5%, majsstärkelse, vitlök, färgämne (kurkumin), saffran, timjan, paprikaextrakt, syrningskultur.

Utöver majsstärkelse har man även här tillsatt ännu mer socker. Kurkumin som används som färgämne kallas också gurkmeja och är en ”vanlig” krydda.

Vad kan vi dra för slutsats av detta då? Jo att lätt-varianter av mejeriprodukter innehåller massa saker som vi inte vill ha i oss och vi bör undvika dem helt. Om du äter mejerier så välj uteslutande de fetaste varianterna som du kan hitta på hyllan och kolla innehållsförteckningen. Vill ha ha en smaksätt crème fraiche så smaksätt den själv med naturliga kryddor. 

Alla bilder och information kring innehåll är häftade från Arlas hemsida

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Visste du att det är skillnad på mjölk och mjölk? | Tidningen Matkärlek
    5 januari, 2016 at 18:26

    […] då lightprodukterna är fulla av tillsatser som vi inte vill stoppa i oss. Läs gärna mer i det här där jag för en jämförelse mellan fullfeta och light […]

  • Leave a Reply