MUG CAKE MED HALLON OCH VANILJ

God morgon och härlig lördag!

Sitter här med dagens första kaffe efter att ha njutit av en god frukost med familjen. Snart rullar dagen igång med fullt ös med fotbollsträning, barnkalas och kalas för farmor Mona som har fyllt år.. Igår på instagram så la jag upp en bild på den mug cake som jag testade igår. Jag bad ju er om önskemål om nya recept härom veckan och jag tackar för alla förslag jag fick. Det gav mig massa ny härlig inspiration inför hösten. Ett önskemål som kom från många av er var just mug cake.

Vad är en mug cake?

Kanske har du redan stenkoll men en mug cake är som en liten kaka, typ muffins, som tillagas i en mugg helt enkelt. Det är smidigt att göra den i micro men den kan så klart gräddas i ugnen också. Om du googlar på mug cake så kommer du att få många recept på söta kakaktiga recept men du kan lika gärna göra en snabb frukostmacka på det här sättet genom att hoppa över det söta.

Det här med proteinpulver

Det kommer bli flera mug cakes här framöver men först ut blir ett recept med smak av hallon och vanilj. Just det här receptet är extra högt i protein och passar perfekt som mellanmål efter träningen. 

Det här receptet innehåller proteinpulver och varje gång jag skriver om proteinpulver så får jag blandade reaktioner. Många av er vill ha mer sädana recept och förslag på bra proteinpulver och några av er är riktigt kritiska och ifrågasätter varför jag använder proteinpulver. Jag  har märkt att det finns en bild av att proteinpulver är något konstigt och skumt. Klart det finns proteinpulver som innehåller mycket konstigt som smakämnen och tillsater men det är inte de fabrikaten jag rekommenderar. Väljer du ett ekologiskt och tillsatsfritt proteinpulver så är det en fullkomligt naturlig källa till protein fast i koncentrerad form. Väljer du ett vassleprotein så är det helt enkelt mjölk i koncentrerad form och väljer du ett vegetabiliskt som ärtprotein, så är det just protein från ärtor. Välj eko och rent så är det inget skumt alls. Du som tränar mycket bör se till att få i dig rejält med protein för att kroppen och musklerna kan återhämta sig och bli starkare.

Glutenfri mug cake med hallon och vanilj

Här kommer då mitt recept på en proteinrik och glutenfri mug cake. Har du inte hallon så funkar det så klart med andra bär också.

  • 1 ägg
  • 30 gr proteinpulver av bra kvalitet, gärna med vaniljsmak
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 msk valfri sötning (jag använde björksocker)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl valfri mjölk (jag använde cashewmjölk)
  • hallon

Vispa ihop allt till en slät smet i en liten skål. Fyll sedan en valfri mug eller liten skål till 2/3. Toppa med ett par hallon. Kör sedan på full effekt i micron i 30 sekunder i taget tills den har gräddats lagom. Om den blir övergräddad så blir det lätt lite äggig och svampig så kör korta stunder i micron. Toppa sedan gärna med ett par färska hallon innan du hugger in. Vill du gotta till det lite extra så är en klick vispad grädde till inte fel.

glutenfri mugcake

glutenfri mugcake

Brukar du göra mugcakes? Vilka är dina favoritsmaker? Lämna gärna en kommentar och dela med dig. Önskar dig en fin lördag så hörs vi snart igen!

clean eating by annika