Inlägget innehåller annonslänkar 

Over-nights-oats är en populär frukost liknar havregrynsgröt fast den är kall och kokas inte. Det är helt enkelt en gröt som du förbereder kvällen innan och som sedan får stå och gotta till sig över natten. Jag vet att många av er som följer mig inte äter spannmål som havre (=oats) och därför tänkte jag tipsa om en variant utan havre. En variant där havren har bytts ut mot hampa-frön.

För att jag nu tipsar om en variant utan havre så betyder inte det att jag samtidigt säger att havre är dåligt. Nej, inte alls. Havre innehåller nyttig fibrer för magen (du läste väl mina 12 tips för god tarmflora häromdagen?) Dessutom innehåller havre både protein och fett som mättar. Men alla mår inte bra av havre. Personer med inflammationer, diabetes typ 2 och så vidare, mår ofta bra av att välja bort havre. Mat är inte svart eller vit, kom ihåg det. Det som är bra eller dåligt för dig, är inte det för alla. Alltför ofta förs ett budskap fram om att X är bra eller X är dåligt på ett sätt som får det att låta som att det är så för alla. Vilket inte är fallet. Mat är inte one size fits all.

over night oats utan havre hampa lchf paleo

Over-night-oats utan havre, 2 port

Men detta är som sagt ett recept utan havre och där jag istället använder hampafrö. Just hampafrö är en bra källa till vegetabiliskt protein och nyttiga fetter. De ligger mellan 3 -10 gr kolhydrater per 100 gr beroende på vilket fabrikat du väljer. Det jag använder är ekologiska hampafrö från VitaPrana och de innehåller 3 gr kolhydrater per 100 gr. Hampafrö passar utmärkt istället för havre i många recept. Har funkat klockrent allt gånger jag själv bytt ut.

För två portioner over-nights-oats med hampa behöver du:

Blanda alla ingredienser i i en bunke. Blanda väl. Täck över och låt stå i kylen över natten. Ta ut nästa morgon och låt stå en stund i rumstemperatur. Späd eventuellt med lite mer mjölk om du tycker att den är för tjock. Servera i två glas eller skålar och toppa med frön, nötter eller bär.

over night oats utan havre hampa lchf paleo

over night oats utan havre hampa

Testa gärna receptet och berätta sedan vad du tyckte i en kommentar. Blir lika glad varje gång jag får kommentarer från er. Testat hampa? Vad brukar du använda det till?

Om du vill testa hampa så passa på att utnyttja koden OKTOBERFEST som till och med söndag ger dig 100 kr rabatt när du handlar för minst 400 kr hos Bodystore.com.

Önskar dig en fin lördag!

clean eating by annika