Även om man valt bort raffinerat socker så vill man så klart ändå ibland kunna baka någon god kaka till kaffet eller fixa en efterrätt till helgen. Sött är gott, inget snack om saken, och något att njuta av. Ett sätt att sätta lite guldkant på tillvaron.

Många tycks först tro att man inte kan baka eller fixa något gott utan socker. Tänk så fel de har! Men vilken typ av sötning ska man välja? Det beror i mångt och mycket på vem du är och vad dina mål är skulle jag säga.

IMG_1889[1]

 

Du har väl inte missat mina goda bär och kokosmuffins?

 

När du läser resten av inlägget så vill jag att du har med dig att vi alla är olika och har olika förutsättningar som till exempel övervikt och sötsug. Därför är det som är bäst för någon kanske inte lika bra för någon annan.

För att citera Åse Falkman Fredriksson och Anna Hallén från deras nysläppta bok lchf 2.0:

”En smal normalätare kan göra andra val än en tjock hetsätare.

Söta med frukt och honung

Banan är ett utmärkt sätt att söta och kan användas i pannkakor, mjuka kakor, smoothies och olika sorters glass. Om du har bananer som är på väg att bli övermogna så är ett tips att frysa in skalad banan i bitar. Så kan du plocka fram allteftersom du behöver. (Bild lånad från citygross hemsida)

banan

Dadlar är riktigt sött och jag tycker personligen att det ibland nästan kan bli lite för sött. En god kombo ihop med kakao som i olika varianter av dadelbollar. Om de är lite torra så mår de gott av att ligga någon timme i vatten innan de ska användas. Du har väl inte missat mitt goda recept på nötfria dadelbollar?

IMG_2268.JPG

Torkade aprikoser är ett annat bra sätt att söta men välj helst de bruna ekologiska. När aprikoser torkas så tillsätts ofta svavel för att öka hållbarheten och för att få aprikoserna att behålla sin gula färg. Att svavel inte är bra för oss behöver jag nog inte förklara. Så välj de bruna osvavlade. Är ett bra val av sötning i till exempel bollar och bars och tillsammans med nötter. En riktigt bomb när det kommer till järninnehåll. (Bild lånad från Matvetts hemsida)

????????????????????????????????????

Torkade fikon är ett annat bra alternativ. Gott i mjuka kakor så väl som mellanmåls-bollar.

Fryst mango är riktigt gott i smoothies och glass. Till skillnad från bananen så ger mangon i sig inte mycket smak utöver sötman. Här hittar du ett recept på en smoothie som jag har sötat med mango.

IMG_2182[1]

Honung är riktigt sött men innehåller till skillnad från vanligt socker även en hel del vitaminer, mineraler och antioxidanter. Honung har även en antiinflammatorisk effekt och kan motverka bakterier och virus. (Bild lånad från Iforms hemsida)

honey

Björksocker (även kallat xylitol) är utvinns från björken men finns även i andra växer som till exempel jordgubbar. Finnas att köpa i olika hälsokostbutiker.

Sött som inte påverkar blodsockret och fettinlagringen

Erythritol är en naturlig sockeralkohol med noll kolhydrater och noll kalorier. Vanliga fabrikat är Sukrin eller Icas Sötströ som jag vet att många använder. Om du läser innehållsförteckningen så ser du att det står att det består av 100 % kolhydrater men att det samtidigt innehåller noll kalorier. Hur går det ihop? Jo kroppen tar inte upp sockeralkoholer och därför är det energilöst och påverkar inte blodsockret och därmed ingen insulinutsöndring. Det finns naturligt i frukt och i en del grönsaker. Den höjer inte blodsockret och är 60-70% söt som vanligt socker.

Stevia är en växt som har sitt ursprung i Sydamerika. Det är bladen som används och görs till ett sötningsmedel genom att torkas och göras till färdig produkt som går att söta med. Riktigt stark sötma som lätt kan ta över och bli besk.

Om jag av olika anledningar vill hålla nere på kolhydraterna och kunna äta något sött utan att det påverkar insulinproduktionen så väljer jag Sukrin eller Icas Sötströ. Det är klart att det är två produkter som har genomgått någon form av process och är inte helt ”cleana” men ändå mycket bättre än sötningsmedel som malitol, asparatam och andra.

 

Om du inte har några problem med vikten, blodsockersvängningar eller sötsug så skulle jag säga att den bästa sötningen helt klart är olika typer av frukt och honung.

Om du däremot har några kilon för många som du kämpar med, har ett stort sötsug och lätt äter för mycket så fort något sött kommer på tungan, då skulle mitt råd vara att välja erythritol. Erythritol är en naturlig sockeralkohol som inte påverkar blodsockret och därmed inte heller insulinet.

Jag tycker personligen självklart att det är bättre att söta med en ekologisk banan eller dadlar men om du vill gå ner i vikt så är det inte optimalt. Sött bör även ses som ”sällan-mat” och något vi verkligen njuter av men absolut inte var och varannan dag.

I mina bakrecept så skriver jag ofta i stil med ”sötning motsvarande 2 msk” och det är just för att du ska kunna utgå från dig själv och välja vilken form av sötning som passar sig bäst.

Jag hoppas att ni med detta inlägg fått något nytt tips och fått med er tanken att vi alla är olika och har olika behov. Det som är bäst för dig, kanske inte är bäst för någon annan och tvärtom.