4 In Annika tipsar/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Veckoutmaning nr 3 – kolla innehållsförteckningen

Hej på er!

Redan måndag igen och dags för en ny utmaning. Veckans utmaning handlar om att hålla koll på vad maten vi stoppar i oss innehåller. Mer om det om en stund och först lite om förra veckans utmaning, nämligen vardagsmotion. Hur har det gått? Utmaningen var att under veckan samla ihop minst 70 000 steg, dvs 10 000 steg per dag som brukar ses som ett bra riktmärke för hur mycket vi bör röra på oss varje dag.

Hur gick det för er? Fick ni ihop era steg? Fick ni anstränga er eller gick det ganska lätt?

veckans utmaning

Jag fick ihop mina steg men det var inte helt lätt det ska jag ärligt säga. Jag hade en hel del jobb att göra förra veckan som tvingade mig till många timmar framför datorn. Jag fick planera in ett gäng med extra promenader så jag lyckades få ihop det men utan dem så hade jag inte lyckats. I lördagsmorse gav jag mig ut på en morgonpromenad för att samla steg och fick ta del av en helt underbar morgon men soluppgång och fågelkvitter. Nu hoppas jag bara på mer sol och värme så att träden blir gröna på riktigt.

vårlöv

Veckans utmaning då, ja den handlar om att få bättre koll på vad vi stoppar i oss. Bäst är så klart om vi alltid bara äter mat utan innehållsförteckning som grönsaker, rotfrukter, rent kött och så vidare. Men det är inte helt enkelt att i dagens samhälle leva helt rent och naturligt och det blir lätt att vi köper med oss hem mat i påsar och förpackningar för att underlätta vardagen. Inget fel med det om produkterna innehåller bra saker men ofta får man med en hel del saker på köpet som man inte vill ha, som tillsatser, dolt socker och så vidare.

Denna vecka är utmaningen att välja ut 3 produkter som du köper hem i förpackning och tar en stund att studera dess innehållsförteckning. Vad är det i det egentligen?

Hittar du något som inte borde finnas med? Jag brukar ibland fråga mig själv så här – om jag hade gjort varan själv, vad hade jag då haft i den? Säg att det handlar om köttbullar till exempel. Då skulle jag ha haft i kött, lök, ägg, kryddor, smör till stekning och så vidare. Sen när jag tänkte efter så läser jag varans innehållsförteckning. Stämmer den överens med min tanke? Om ja – helt ok produkt. Om inte – fundera över om du vill köpa med den hem och stoppa den i din kropp.

Lite inspiration hittar ni i det här inlägget där jag tittar närmare på innehållet i laktosfri matlagnings- och vispgrädde. Även det här inlägget är värt att läsa där jag jämför olika sorter av yoghurt. 

I mejerihyllan jmf

 

Lämna gärna en kommentar och berätta hur det gick för dig med förra veckans utmaning och vilka produkter du tänker spana in under veckan som kommer!

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  marlene
  25 april, 2016 at 11:48

  Hej Annika,
  jag klarade det! 76’747 steg :-)
  Det är väldigt ojämt fördelat över de 7 dagarna. Jag lade till extra promenade i onsdags och igàr, annars hade jag inte klarat det.

  • Reply
   admin
   29 april, 2016 at 09:10

   Bra jobbat! Det är inte helt lätt att få ihop alla dom där stegen :)

 • Reply
  Jennie
  25 april, 2016 at 17:22

  Jag får erkänna att jag inte fixade utmaningen :(
  Helgen blev inte som jag tänkt då jag blev sängliggandes, men jag kom ändå upp i 60325 steg.

  • Reply
   admin
   29 april, 2016 at 09:10

   Bra kämpat ändå och en bra påminnelse för oss alla att det inte är helt enkelt att få ihop dom där stegen…

  Leave a Reply