Go Back
ghee

Ghee - klarifierat smör

Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 gr smör

Instruktioner

  • Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull.
  • Låt smälta på mycket låg väme och sedan puttra 1-2 timmar.
  • Skumma av det vita som flyter upp men rör inte om. Detta är mjölkprotein.
  • Det kommer även att lägga sig en tjock ljus massa på botten. Låt den sjunka. Rör inte om. Denna massa kommer att mörkna.
  • Skumma av successivt under tiden smöret småputtrar på låg värme.
  • När proteinresterna i botten har mörknat (nått 118 grader) är smöret klart.
  • Dra av från plattan och låt stå ca 15 minuter.
  • Häll sedan försiktigt upp på rena brukar utan att massan i botten följer med.
  • Ghee'et kommer att stelna när det svalnar.
  • Ghee håller upp till en månad i rumstemperatur och upp till två månader i kylen.