0 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

4 ANLEDNINGAR ATT VÄLJA BORT PANGASIUS

Pangasius, eller vietnamesisk hajmal, är en fisk som blev allt vanligare i Europa när det kom larm om torskbestånden. Pangasius blev snabbt ett populärt substitut för tork och odlingarna av fisken ökade i en rasande fart.  Som alltid finns det en hel del risker när efterfrågan plötsligt ökar lavinartat och pengar får styra. Själv väljer jag bort pangasisu alla dagar i veckan och idag tänkte jag förklara varför.

För fiskens skull

När efterfrågan ökar snabbt så gör så klart tillverkarna allt för att kunna möta det. Pangasius odlas i Vietnam och i en del andra asiatiska länder. Odlas betyder just att den odlas och det vill säga inte fångas vild. Pangasius odlas i diken och det finns siffror som visar att det har ökat från 20 fiskar per kvadratmeter till 50 fiskar per kvadratmeter. Försök att se det framför dig. 50 fiskar mer kvadratmeter! Hade du velat vara en av dem? Långt ifrån naturligt, stressigt och inhumant för fiskarna.

För din egen skull

Pangasius är en fisk som lätt drabbas av olika sjukdomar och extra så när de lever i en så sjukt stressande miljö. Därför matar man fiskarna med mycket antibiotika men man har alltmer märkt att bakterierna nu har blivit resistenta mot antibiotikan. Dels får du i dig antibiotika när du äter fisken vilket driver på och ökar risken för global resistens mot antibiotika och dels så borde vi alla bojkotta en industri som på detta sätt främjar antibiotikaresistens. 

För dina medmänniskors skull

Fodret som man ger fisken gör av ett mjöl av ansjovis. Denna form av mjöl används också till att göra en soppa som är basföda för de allra fattigaste människorna i Vietnam. När fiskeodlarna vill ha mer av mjölet så har priset ökat vilket för att soppan blir dyrare och det drabbar så klart de allra fattigaste människorna. 

För miljöns skull

Det har även visat sig att fiskeodlingarna kontaminerar vattnet i omgivning och Mekongfloden. Man tar vatten från floden till odlingarna och sedan ska det renas innan det förs tillbaka. Men man har det att reningen inte räcker och ibland släpps till och med vattnet tillbaka helt utan rening. Det glo att avföring från miljoner fiskar åker rakt ut i floden och med det alldeles för höga nivåer av kväve och fosfor. Ekosystemet rubbas alltså.

Som du förstår så är odlingen av pangasius högst tveksam. Om man ska äta fisken så kan man a l l t i d se till att den är  ASC-märkt (Aquaculture Stewardship Council).

 

 

 

Källor:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply