Fisk är något som de flesta borde äta mer av. Hemma hos oss försöker vi få till fisk ett par gånger i veckan. Ibland lyckas vi bättre och ibland lyckas vi sämre. I många familjer är det nog barnen som är de hårdaste kritikerna men här kommer ett recept som båda mina barn gillar. Dessutom passar ju en soppa bra nu när hösten närmar sig.
Soppan är mejerifri och låg i kolhydrater.
Asiatisk fisksoppa med smak av ingefära och lime, 4 port
- 500 gr tinad eller färsk fisk (jag tog 400 gr torsk och 100 gr lax)
- Räkor, ca 20 st
- 600 gr kokosmjölk eller kokosgrädde
- 75 gr sugarsnaps (sockerbönor, brytbönor)
- 1 gul lök
- 1 röd paprika
- 200 gr shiratakinudlar
- 1 lime
- 1-2 vitlöksklyftor
- 5 gr färk ingefära
- 1,5 msk fiskfond
- 1 tsk gurkmeja
- Kokosolja
- Salt, vitpeppar
Skala och hacka löken i tunna skivor. Pressa vitlöken. Värm kokosoljan i en stor kastrull och när smält så ha i och stek löken lätt. Häll kokosmjölken i en kastrull. Rör ner fiskfonden och låt koka upp.
Skär paprikan i strimlor. Skala och finhacka ingefäran. Riv skalet på limen med ett fint rivjärn.
Ha i paprika, hackad ingefära, skal och saft från lime i kastrullen. Ha i lite gurkmeja tills det blir en fin gul färg. Gurkmeja har ingen egen smak och är bara i för att ge fin färg åt soppan. Låt koka 5 minuter.
Skär fisken i tärningar, ca 2*2 cm. Lägg ner fisken och sugarsnaps i soppan och koka försiktig i ytterligare 5 minuter.
Skölj nudlarna i ett durkslag och ha i soppan strax före servering så de blir varma och blandade med soppan.
Häll upp i skålar och toppa med några skalade räkor och ev lite ärtskott.
Shirataki-nudlar är fria från gluten och mjölk och har ett väldigt lågt kolhydratsinnehåll ( ca 1-2 gr för en hel påse som innehåller 2 portioner). De har ingen egen smak. Jag köper dem i min vanliga mataffär och en påse kostar ca 20 kr. Hittar du dom inte i din affär så kan du köpa dem på nätet från t ex Bodystore.
3 Comments
Annette
17 september, 2015 at 11:31När våra barn gick på förskola hade de lyxen att ha en egen kokerska, och hon lagade underbara soppor på torsdagarna. Så tack till henne, för nu älskar våra barn soppa :) Och fisk, faktiskt. Den här soppan lät riktigt god, den måste jag laga i veckan. Tack för inspiration och recept!
admin
17 september, 2015 at 12:41Tack för din kommentar! Tänk vilken stor skillnad saker som egenligen sker av en ren slump, kan göra på ens liv?! Fantastiskt!
Jag är ju kanske partisk men jag gillar soppan skarpt ;) hoppas du gör det också!
Annie
19 augusti, 2019 at 22:18Tack för receptet, hittade till din blogg igår (tror det var när jag slösurfade på bloggportalen) och det började vattnas i munnen av att läsa din receptförteckning. Så idag gjorde jag fisksoppan och den blev alldeles underbart god! Jag är här för att stanna, och kommer lätt testa fler recept!