1 In Sötsaker - recept

Färska jordgubbar, lättvispad grädde, keso – en enkel dessert utan socker

Vad jag längtar till sommaren och de där veckorna efter midsommar då vi kan njuta av våra svenska jordgubbar! Själv har vi en ganska liten trädgård och inte plats till mer än några jordgubbsplantor men som tur är så har jag föräldrar som odlar ganska mycket jordgubbar om somrarna så jag brukar få ”hjälpa” dem med att ta hand om en del under somrarna när de har som mest bär. Inget mig emot! Under sommaren som gick så frös jag in rejält med jordgubbar så att jag har haft att ta av under året som gått men nu börjar lagret sina och det går ju trots allt inte heller att riktigt jämföra frysta jordgubbar med färska, eller hur?

Häromdagen i affären så hade de erbjudande och sålde färska jordgubbar för en ok peng. Importerade så klart och jag brukar inte köpa importerade bär under året dels för att jag tror på att främst äta mat efter säsong och dels för att de brukar kosta skjortan. Men suget efter färska jordgubbar och längtan efter sommar fick mig att köpa med mig en ask hem som blev en god och enkel efterrätt med sommarvibbar.

jordgubbsdessert

Jordgubbar och grädde – sommar på riktigt!

Enkelt dessert med färska jordgubbar, grädde och keso, 2 port

 • 250 gr färska jordgubbar
 • Ca 2 dl lättvispad grädde
 • 150 gr keso (1,5 dl)
 • 1 tsk vaniljpulver
 • ev lite sötning (jag använde laktosfri grädde som i sig är sötare än vanlig så då tyckte jag att ingen ytterligare sötning behövdes)

Mosa ungefär hälften av jordgubbarna. I en skål så blanda den lättvispade grädden med keso och vanilj. Ha sen i de mosade jordgubbarna och blanda. Smaka av och ha ev i lite mer vanilj eller sötning. Fördela gräddblandningen i två glass. Dela resten av jordgubbarna i mindre bitar och toppa glasen med.

Jordgubbsdessert

Visst är naturen fantastisk och hur vackra är inte jordgubbstopparna?

I sommar har jag tänkt att försöka odla lite mer jordgubbar här hemma och ska i år satsa på att odla i krukor och lådor. Hittade en frösort sist jag var i handelsträdgården till en jordgubbssort som enligt beskrivningen var perfekt att odla i kruka. Så i sommar hoppas vi på många soliga mornar då vi kan gå ut på altanen och plocka färska jordgubbar till frukosten.

För att spinna vidare på jordgubbstemat så måste jag tipsa om glassen som jag delade med mig av förra veckan. Den blev omtyckt av flera av er och hur kan man inte gilla nåt som är så gott plus enkelt och nyttigt

sockerfri jordgubbsglass15

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Caroline Kempe
  18 april, 2016 at 20:21

  Åh så gott! Jordgubbar + grädde är ju drömgott <3 Glassen måste jag testa den också! :)

 • Leave a Reply