0 In Mättande protein - recept

LAXBULLAR MED HULKENS MOS – FAVORIT HOS BARNEN

Barnen kan vara den svåraste matjuryn att blidka och få tumme upp av. Barn vill ju ofta ha ”vanlig” mat och inga konstiga färger, smaker eller dofter. Mat som de känner igen och känner sig trygga med. Om mina barn inte känner sig trygga med maten direkt så är risken stor att de totalvägrar att smaka och då är det kört. Då går det inte att övertyga eller truga. Då är det bara att ge upp att de ska äta av den maten. Men jag har lärt mig att om jag bara får dem att ta en första tugga och smaka så brukar det gå bra även om det är någon ny rätt eller smak för dem. Därför är min stora utmaning i köket här hemma att få fram en middag på bordet som barnen tar en första tugga av. 

Läs mer:
> Lär dina barn vad riktig mat är

Jag försöker göra så mycket mat jag kan själv från scratch och undvika halvfabrikat. Jag dömer ingen för att man använder halvfabrikat och jag vet hur stressigt livet kan vara och att tiden inte alltid räcker till på alla områden. Men för mig är maten viktig så jag prioriterar den. Sen så har jag lärt mig att med lite planering och framförhållning så tar det oftast inte alls längre tid att göra maten själv från scratch än att köpa hem den från affären. Det är ett av mina mål med bloggen, att visa på att nyttig mat är både enkel och god och går snabbt att få fram på bordet.

Här kommer ett exempel på ett sånt recept. Ett recept som innehåller mycket näring och som går hem hos barnen. Med lite planering så går det även riktigt snabbt att få fram på bordet. Att ställa sig och mala laxfärs och rulla bullar är kanske inget man vill göra klockan kvart i 5 en tisdagseftermiddag men om du en söndag tidigare då du hade mer tid gjorde en omgång med laxbullar och frös in, ja då tar den här middagen max 15 min att få fram på bordet

laxbullar

Laxbullar med örter, 4 port

  • 500 gr tinad benfri lax
  • 1 ägg
  • 0,5 gul lök, finhackad 
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 msk hackad dill (hoppa över örterna om dina barn är skeptiska mot grönt)
  • 0,5-1 pressad vitlöksklyfta
  • salt, peppar
  • smör eller kokosolja till stekning

Mal laxen i en mixer till en slät färs. Blanda i ägg och sedan de övriga ingredienserna. Forma små bullar (funkar även att göra större biffar eller burgare). Ett tips är att blöta dina händer med kallt vatten för att enklare forma bullarna. 

Du kan steka direkt i panna men jag tycker att det är enklare att först ugnsbaka dem i ugnen och sen ha dem i stekpannan för lite yta. Jag lägger bullarna på en plåt med bakplåtspapper och ställer in i ugnen på ca 180 grader 5-10 min eller tills de verkar mer eller mindre genombakade. Därefter låter jag dem gå några minuter i en pannan med smör för att låta dem få lite yta och färg.

Per port (enligt CLEAN28): 1 röd, 0,5 blå

Servera gärna med broccolimos (eller Hulken-mos som vi kallar det här hemma) eller om barnen är skeptiska mot färgen så funkar blomkålsmos bra. Annars är potatismos naturligt glutenfritt så ett bra alternativ också om man inte är ute efter de extra grönsakerna eller att hålla blodsockret mer stabilt.

Läs mer:

> Kommentar kring gluten och barn

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply