7 In Guider

RIMMA DIN EGEN JULSKInKA UTAN NITRIT

1 december var jag uppe i Varkile på Orust vid en slakeributik som säljer närproducerat kött. Jag var där för att köpa en obehandlad julskinka för att rimma själv. Jag gjorde det redan förra året och känner att det är en tradtion jag vill hålla på. Skinkan är bland det viktigaste på julbordet enligt mig, och därför vill jag att den håller extra hög kvalitet.

Du som följer mig på instagram har kunnat se både när jag la skinkan i saltbad i början av december och när jag i veckan ugnsstekte och griljerade den. Jag har fått många frågor och meddealnden och har förstått att många av er varit nyfikna på min julskinka. Därför tänkte jag idag dels berätta varför jag väljer att rimma min egen skinka och dels hur du kan göra om du vill göra likadant nästa jul.

Det är inte alls svårt att rimma. Det enda du behöver är lite framförhållning då skinkan behöver ligga i saltbad i ett par veckor.

VARFÖR JAG VÄLJER ATT RIMMA MIN SKINKA SJÄLV

Genom att rimma din egen julskinka så slipper du tillsatsen nitrit, e250-251, som är en orsak till att rött kött har kopplats till tarmcancer. Det finns två anledningar till att nitrit tillsätts i kött och då främst charkukteriprodukter. Dels är det ett konserveringsmedel som hämmar tillväxten av bakterien Clostridium botulinum och dels ger det köttet en rosa färg som många av oss gillar. Att det hämmar bakterietillväxt är så klart bra men risken för cancer är ju en mindre trevlig bieffekt och den rosa färgen är totalt onödig annat än för ögat möjligen.

Att rimma, det vill säga lägga i saltbad, är en uråldering konseveringens metod och salt är naturligt antibakteriellt. Det vill säga att det motverkar också bakteritillväxt fast på ett naturligt och farligt sätt. Jag tycker personligen också att man efter juldagarna ganska snabbt tröttnar på den där julskinkan. Därför onödgit att köpa en större skinka än du och din familj hinner äta upp på ett par dagar vilket också för att bakterierna inte hinner växa till. När du rimmar en skinka så får den inte en rödrosa färg som köpt skinka med nitrit. Den blir istället lite gammelrosa som du kan se på bilderna. Personligen tycker jag att det är fint och så som det ska vara.

Om du köper en julskinka som är kravmärkt så får den inte innehålla nitrit. Däremot får ekologiska skinkor innehålla nitrit. Bra att ha koll på om du ändå vill köpa din skinka.

rimmad julskinka utan nitrit

rimmad julskinka utan nitrit

SÅ HÄR RIMMAR DU DIN SKINKA UTAN NITRIT

Mitt recept är lagom för en skinka på ca 3 kg.

Du behöver:

  • en obehandlad (rå) julskinka
  • hink eller kärl med någon form av lock

Att gnida in skinkan med:

  • 4 msk salt
  • 2 msk socker (jag använde björksocker)

Till saltlaken:

  • 5-10 liter vatten (skinkan behöver helt täckas med vatten)
  • 900 gr grovt salt
  • 2 msk socker (jag använde björksocker)

Till griljering:

  • 1 äggula
  • 2-3 msk senap
  • 1 dl pofiber eller mandelmjöl

Gör så här:

Var mycket noga med att alla redskap och händer är helt rena alla gånger som du hanterar skinkan.

  1. Gnid in skinkan i salt och björksocker. Låt skinkan ligga kalt ingnigden i salt över natten. Täck den med plastfolie eller lägg i ett kärl med lock.
  2. I en kastrull, koka upp vatten, salt och björksocker. Koka några minuter. Dra av från värmen och skumma eventuellt av ytan. Ställ kallt över natten så det svalnar helt. Jag hade min kastrull i uterummet.
  3. Dagen där på så lägg lägg skinkan i en hink eller kärl och häll över den kalla saltlaken. Hela skinkan ska vara täckt. För vara sedan kallt i 10-14 dagar och vänd skinkan med jämna mellanrum (varannan dag ca) så att den blir jämt salt.
  4. Om saltlaken börjar de grumlig ut efter ett tag så koka ny och byt ut.

När det är dags att tillaga den så kan du antingen koka eller ugnssteka den. Jag använde ugnen. Låt först skinkan ligga en stund i rent kallt vatten och saltas av lite.

  1. Värm ugnen till 125 grader.
  2. Lägg skinkan på en klädd plåt och stick in en termometer till mitten i den tjockaste delen.
  3. Låt skinkan grillar i nedre delen av ugnen tills den har en innertemperatur på 72 grader. Räkna med knappt 2 timmar per kilo skinka.
  4. Ta ut skinkan och låt svalna något. Klipp sedan bort nätet och skär bort så mycket av svålen som passar dig.
  5. Blanda ägg och senap till griljering och bred ut jämt över skinkan. Strö över pofiber eller mandelmjöl.
  6. Griljera sedan i ca 15 minuter på 250 grader i ugnen.

Om du är nyfiken på att testa så tycker jag verkligen att du ska testa! Dela gärna med dig i kommentarerna om dina tankar om att rimma skinka. Kanske har du gjort det själv och har mer erfarenhet än jag. Dela gärna tips!

clean eating by annika

 

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Maria Grönlund
    23 december, 2017 at 09:25

    Tack för ditt recept! Går det bra att använda ett oraffinerat havssalt? Det finns ju även som grovsalt.
    Önskar Dig en God Jul ???

    • Reply
      admin
      9 januari, 2018 at 22:09

      Absolut! Borde inte vara några som helst problem.

  • Reply
    Sophie Guitard
    20 december, 2019 at 07:16

    Hej!
    Du skriver:
    ”Låt först skinkan ligga en stund i rent kallt vatten och saltas av lite.”
    Vad menas med det? Hur många timmar? Min skicka är på ca 3 kg.
    Tack på förhand!

    • Reply
      admin
      13 februari, 2020 at 10:48

      Ett par timmar skulle jag säga.

  • Reply
    Jacob
    8 februari, 2020 at 21:44

    Nitrit alternativt salpeter används även för smakens skull. Man får inte den där karaktäristiska rimmade/charksmaken utan nitrit. Bara att testa rimma en köttbit med nitrit och en utan så märker man skillnaden. Skillnaden mellan att en skinkdel smakar fläsk eller skinka är just nitriten… och det är en mycket omtyckt typ av smak!

    Bara att googla på ”nitrite cured meat taste” så kan man hitta flera vetenskapliga artiklar och studier som beskriver detta fenomen med. Jag skulle faktiskt vilja påstå att det är smaken nitrit används för mer idag än något annat då hygien och förvaring har förbättrats så mycket annars. Även riktigt gamla ett par-flera hundra år gamla engelska recept rekommenderade rikligt med salpeter(kaliumnitrat som omvandlas till nitrit i köttet) i tillberedning av den tidens ”processat” kött just för smakens skull; på den tiden man inte ens visste om vad botulism var.

    Vill man verkligen ha en julskinka som smakar ”skinka” och inte kokt saltsockrat fläsk så är det en bra idé att fortfarande köra med nitritsalt eller salpeter. Många rotfrukter och grönsaker innehåller ofta flera hundra gånger högre nitrithalter än charkvaror så som skinka ändå.. (detta är även anledningen till att vissa ”nitritfria” skinkor innehåller grönsaksjuice t ex rödbetsjuice istället)

  • Reply
    Davida
    11 december, 2020 at 09:22

    Hej!

    Kan man använda kokossocker istället för björksocker/vanligt socker?

    Tack på förhand.

  • Leave a Reply