0 In Guider

12 nyttiga matval som gör dig lyckligare

Du är vad du äter. Eller snarare, du blir vad du äter. Värt att tänka på. Vad vill du att maten du äter ska göra med dig?  Jag tycker att vi alla ska göra 2017 till året då vi unnar oss god mat som gör oss pigga och håller oss friska. Här är 12 matval som både smakar gott och gör gott. 

Banan

Banan innehåller tryptofan som är en essentiell aminosyra (protein) som har en lugnande och rogivande effekt på oss. Brist på tryptofan kan ge problem med nedstämdhet och sömnsvårigheter. Bananer innehåller även b-vitamin folsyra. Brist på folsyra har kopplats till depression och lättretlighet. Mitt recept på snickersglass görs på just banan. 

Ostron

Ostron innehåller mycket zink. Brist på just zink har kunnat kopplas till ångest och zink har en lugnande och rogivande effekt på oss.

Bär

Bär är små näringsbomber. Genom att ha bär som en del av sin kost så hjälper man kroppen att ge den all den näring som den behöver. På så sätt undviks näringsbrist som är en stor anledning bakom depression.

 

Mörk choklad

Mörk choklad innehåller mycket antioxidanter som har kopplats till sänkning av stresshormonet kortisol. 

Lax

Lax, och helst vildfångad lax, innehåller fettsyran omega-3. Omega-3 är livsviktigt för oss och en viktig del i många av kroppens funktioner. Brist på omega-3 har kopplats till depression. 

Gurkmeja

Gurkmeja har många hälsofördelar och dämpar inflammationer i kroppen samt påverkar vårt humör på ett positivt sätt. Genom att dricka guldmjölk så får du i dig en bra dos med den fantastiska gurkmejan,

Svamp

Så här års lider många av oss här i norr av brist på d-vitamin (alla som inte tar tillskott dagligen lider av brist då vi inte har tillräckligt med solljus). Svampar är en bra källa till d-vitamin så ta gärna för vana att använda just svamp i din matlagning.

Kaffe

Kaffe framställs ju ibland som något som inte är så bra för oss. Och visst, för mycket kaffe kan skapa för mycket stress hos oss om vi redan är stressade av annat i livet, men kaffe i lagom doser har faktiskt kopplats till välmående och minskad risk för depression.

Äpple

Äpplen är en bra källa till fibrer som håller igång våra magar på ett bra sätt. Att ha en mage som fungerar som den ska är viktigt för hur vi mår och vårt humör över lag.

Bönor

Brist på magnesium kan göra oss nedstämda och vara en orsak till depression. Bönor är ett matval som innehåller mycket magnesium och är alltså bra val för att fylla upp sina lager.

Valnötter

Lax innehöll omega-3 och den vegetabiliska motsvarigheten till just omega-3 heter ALA (alpha lipoic acid). Valnötter är rika på ALA och ett bra vegetabiliskt alternativ.

Spenat

Som ni vet älskar jag spenat och det är inte för inte. Spenat är en grymt bra källa till folsyra som motverkar depression och trötthet. En grön smoothie är ett bra sätt att få i dig en extra dos med spenat. 

Källor:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479465

http://edition.cnn.com/2013/11/26/health/upwave-food-mood/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjhp.12021/abstract

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/jphysiol.2011.220673/abstract

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply