6 In Guider

Hur du blötlägger nötter och frön

Har du hört om att blötlägga, eller att aktivera, frön och nötter? När du blötlägger frön och nötter, så blir de enklare för kroppen att bryta ner och näringen blir mer lättillgänglig för kroppen.

I detta inlägg berättar jag om varför det är bra att blötlägga, hur du gör samt vad du ska tänka på för olika typer av nötter och frön. Hoppas att mina råd kan hjälpa dig.

blötlägga nötter frö

nötter frö

Varför du ska blötlägga nötter och frön?

Att blötlägga nötter och frön, innan de ska ätas, är bra av flera anledningar. Kanske har du hört talas om fytinsyra? Det är växters naturliga försvarssystem kan man säga.

Vi människor, och andra djur, kan ju lägga benen på ryggen och springa iväg om faran kommer. För växter ser det ju lite annorlunda ut. Av den anledningen har de utvecklat ett försvar som består av fytinsyra. Vad som är tanken ska hända när vi människor och djur, äter växter och får i oss fytinsyra är att vi ska må dåligt och bli dåliga i magen. Det kan man känns av om man äter stora mängder nötter och spannmål, även om vi människor har en högre tolerans än andra djur.

Dessutom hämmar fytinerna vårt näringsupptag. Så den näring som finns i till exempel valnötter, är svårt för kroppen att tillgodogöra sig. Om de inte blötläggs först vill säga. Vid blötläggning bryts nämligen detta försvarssystem ner.

Hur du blötlägger nötter och frön

Det är busenkelt egentligen. Det enda du behöver är lite tid. Men själva arbetsprocessen är väldigt enkel.

 • Skölj nötterna under rinnande vatten.
 • Lägg dem i en glasburk eller liknande.
 • Täck sedan nötterna med vatten (ca dubbla mängden vatten mot nötter).
 • Tillsätt lite salt av bra kvalitet.
 • Täck burken med ett löst sittande lock eller handduk (det ska inte vara helt tätt).
 • Låt sedan nötterna ligga i blöt enligt tiderna en bit längre ner. Byt gärna vatten någon gång under blötläggningen då det ofta blir grumligt.
 • När tiden har gått, så skölj under rinnande vatten i ett durkslag.
 • Använd direkt i till exempel bakning eller torka i ugnen på 50 grader tills de är torra, ca 3-4 timmar. Du kan även torka över natten men sänk då till runt 30 grader.
 • Sedan är det bara att använda dem som vanligt.
 • Ett tips är att förvara nötter och frön i frysen, oavsett om de är blötlagda eller ej. De kan nämligen lätt mögla och deras hälsosamma fetter kan brytas ner till mindre hälsosamma former (härsknar).

blötlägga nötter frö

blötlägga nötter frö

Att tänka på när du blötlägger

Det är viktigt att de blir helt torra. Annars kan de nämligen mögla och då måste du slänga dem. Om du fryser dem så är det inte lika viktigt att de är helt snustorra. Inte heller om du ska baka av dem direkt.

Tider och även saltmängd varierar lite för de olika nötterna (se nedan) medan de för frön gäller samma.

Typ / salt per dl / blötläggningstid

Mandel / 0,5 tsk / 12-14 h
Cashewnötter / 0,5 tsk / 3-6 h
Hasselnötter / 0,5 tsk / 7-12 h
Makademia / 0,5 tsk / 7-12 h
Jordnötter 7 0,5 tsk 7 7-12 h
Pekannötter 7 0,25 tsk 7  7-12 h
Valnötter / 0,25 tsk / 7-12 h
Pinjenötter / 0,5 tsk / 7-10 h
Frön / 1 tsk / 7-10 h

Har du frågor, funderingar eller reflektioner kring detta med blötläggning, så ställ dem gärna i kommentarerna. Hoppas att du tyckte att inlägget var läsvärt och till hjälp.

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Malin
  21 oktober, 2018 at 21:16

  Läst en mycket bra grej om att ”lura” bönor m. M att släppa ifrån sig de hämmande ämnena genom att man blötlägger i äppelcidervinäger och salt. 2tsk salt och 2msk äppelcidervinäger per liter vatten och täck med en kökshandduk. Låt stå i ca 8 timmar. Skölj. Källa Therese elgquist bok The new green protein.

  • Reply
   admin
   7 november, 2018 at 09:12

   Tack för att du tipsar och delar med dig :)

 • Reply
  Malin
  4 december, 2018 at 19:43

  Vad ska man använda för salt till detta/sin matlagning/bakning i stort.?

 • Reply
  natalie
  4 november, 2019 at 16:12

  Hej! Bra info! Men jag tycker det står SÅ mkt olika på nätet om blötläggning; salt eller inte, och antal timmar för blötläggning och torkning. tex https://passionforhalsa.se/darfor-bor-man-blotlagga-notter-och-froer eller här där det sägs att man inte ska salta vattnet? https://mitti.se/nyheter/boosta-maten-med-blotlaggning/

  Med vänlig hälsning, lite förvirrad =)

  • Reply
   admin
   13 februari, 2020 at 14:13

   Saltet gör att antinutrienterna bryts ner mer effektivt än om man bara har vatten.

 • Reply
  Malin Strömberg
  1 mars, 2020 at 17:42

  Då jag äntligen skulle blötlägga innan jag bakade mitt favoritnötbröd (som jag tagit receptet ur Hälsorevolutionen och bakat nassa ggr) bleb jag oerhört besviken. Blötlade mandlar, hasselnötter , valnötter, pumpafrön, sesamfrön, kinfrön över natten och sedan cashew och solrosfrön 2 timmar innan bakwt. MEN brödet höll inte ihop alls fast det fick vara inne i ugnen mkt längre tid än det skulle. När jag skulle skära det ramlade det bara isär. Så tråkigt. Vad gjorde jag för fel??

 • Leave a Reply