4 In Sötsaker - recept

5 nyttiga semlor utan gluten och socker

God morgon på er!

28 februari och fettisdagen, eller Fastlagstisdagen. Blir det någon semla idag? Redan ätit någon i år kanske? Dagen till ära tänkte jag tipsa om några recept på goda alternativa semlor utan gluten och vitt socker. Jag har inte gjort några egna semlor i år och tänkte därför passa på att tipsa om några goda semlor som matbloggs-vänner till mig har gjort. Kanske hittar du en ny favorit :)

Lchf-semla från Åse

Åse (56kilo.se) sitter ju på en guldgruva av recept för lchf. Hennes recept är alltid så goda och enkla att göra. Här är hennes recept på semlor som passar perfekt för lchf. Länk till receptet. Bilden nedanför är tagen av Åse och lånad från hennes blogg 56kilo.se.

Paleo-semla av Jenny och Magnus

Jenny och Magnus driver bloggen Under vårt tak som är en av Sveriges största inom paleokost. Paleo innebär ju bland annat mat fri från gluten, mjölk och socker. Deras variant av semla passar bra för dig som vill köra både gluten- och mjölkfritt. Länk till receptet. 

Protein-semla av Sanna

Min vän Sanna, som jag lärt känna genom mitt samarbete med Add Ice Cream, driver en av Sveriges största bloggar med proteinrika recept, Tasty Health. Hennes variant av semla är en riktig proteinbomb och även helt utan gluten och vitt socker. Länk till receptet. Bilden nedanför är tagen av Sanna och lånad från hennes blogg tasty-health.se.

Wrap-semla av Marja

Att göra semla i alla möjliga olika former blev ju en stor grej för några år sedan. Här är Marjas, baka sockerfritt, goda recept på en wrap som är inspirerad av semla. Den är fri från gluten och även låg i kolhydrater. Länk till receptet. 

Chia-semla av Fanny

Fanny delar så fantastiskt goda recept på sin blogg, mycket är även proteinrikt. Här är ett av hennes recept på en chia-pudding inspirerad av den traditionella semlan. Smakerna är samma men formen en annan. Ett kul alternativ! Länk till receptet.

Tankar och tips om bakning för clean eating

Alla recepten här ovanför är glutenfria men därifrån skiljer de sig lite. Jag hoppas att du ska hitta någon favorit bland semlorna och något som passar dig bra. Jag tänkte avslutningsvis bara tipsa om några äldre inlägg på temat bakning som kan vara läsvärda. Först ut är denna guide  (länk) där jag berättar om olika glutenfria mjöler, hur de kan användas, vad man ska tänka på med mera. Jag har även gjort liknande guider kring olika sätt att söta och du hittar dem här och här. Avslutningsvis, jag får ofta frågor om hur man kan ersätta mandelmjöl med andra mjöler. Många tål ju inte mandel och behöver andra alternativa. I det här inlägget (länk) ger jag mina tips för hur du kan byta ut mandelmjölet. 

 

 

 

Gillar du bloggen? Missa då inte att följa mig i mina andra kanaler. Jag finns på bloglovin, instagram och Facebook. Du kan även anmäla dig till min email-lista och helt gratis ta del av unika erbjudande, rabatter, tips med mera. Du anmäler dig till mail-listan här.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Marja - Baka Sockerfritt
  1 mars, 2017 at 09:34

  Vilken härlig semmelinspiration! Så glad att du tipsade om min semmelwrap :)

  • Reply
   admin
   1 mars, 2017 at 14:18

   Det är en av mina favoriter så klart jag tipsar om den :)

 • Reply
  Emma
  1 mars, 2017 at 17:10

  Åh, semlor är ju så gott! Har testat Marjas semmelwrap som du tipsar om – riktigt mumsig! Blev väldigt sugen på LCHF-semlan som också såg otroligt god ut :)

  • Reply
   admin
   1 mars, 2017 at 21:31

   Eller hur! Åse är fanatiskt duktig på att ta fram goda recept

  Leave a Reply