3 In Guider

Annikas bakskola del 1 – mjöl

Jag har länge tänkt på att göra en serie inlägg där jag berättar mer om de produkter som jag använder när jag bakar för att ge er tips och inspiration. I det här första inlägget så kommer jag att berätta mer om olika typer av mjöl som jag använder, vad man kan använda dem till, vem de är lämpliga för och så vidare. I nästa  inlägg tänkte jag berätta mer om olika sätt att söta och saker att tänka på och avslutningsvis lite annat smått och gott som kan vara bra att tänka på när man vill baka clean. Hoppas ni kommer gilla inläggen!

Annikas bakskola del 1 – Mjöl

När jag bakar så är det uteslutande glutenfritt (mer om gluten och varför vi bör undvika det kan du läsa här) och även naturligt glutenfritt. Med naturligt glutenfritt så menas att man använder produkter som är glutenfria som de är, i sin naturliga form. Det som går bort är orimligt dyra produkterna som står på hyllan i olika färgglada lockade förpackningar och marknadsförs som bra glutenfria alternativ.

clean eating glutenfritt

Varför går de bort tror ni? Dels det sjukt höga priset som inte är motiverat och dels att de produkterna är mycket näringsfattiga och att det finns mycket bättre alternativ. Kolla in ingredienserna i den här förpackningen med mjölmix:

Vetestärkelse(max.2 mg gluten/100g),  skummjölkspulver,  oligofruktos,  förtjockningsmedel: guarkärnmjöl,  vitaminer och järn.

Tro mig, du vill inte betala dyra pengar för en sån produkt. Det är självklart att när du väljer att köpa bra produkter så vill du verkligen ha bra produkter och inte näringsfattiga bluffprodukter med smart marknadsföring.

Tänk på att eftersom mjölsorterna är fria från gluten så kan de inte jäsa på samma sätt som t ex vetemjöl.

Istället rekommenderar jag dig att använda de här produkterna:

Glutenfria mjölsorter med lite kolhydrater:

Mandelmjöl

Ett bra val (om du tål mandel så klart) till olika typer av bakning. Utmärkt i både småkakor och mjuka kakor men även bra val till pajskal och matbröd. Innehåller gott om nyttiga fetter och bra proteiner (vilket ger en liten och långsam höjning av blodsockret) och lite kolhydrater (varierar något från märke till märke).  Tänk på att det är energirikt och även om det är nyttigt så bör vi inte vräka i oss. 

Ett alternativ om man inte tål mandel men tål cashew (vet att det är så för många) så kan man mala eller mixa naturella cashewnötter till mjöl och använda istället. Cashewnötter kostar ju lite så klart men om man någon gång vill unna sig nåt lite extra så är det ett förslag.

Hasselnötsmjöl

Samma fördelar och används på samma sätt som mandelmjöl men ger en lite mer nötig smak än mandelmjöl. 

Kokosmjöl

Ett mjöl som är gjort på resterna från kokosnöten efter att man utvunnit kokosmjölken. Det är inte samma som kokosflingor. Det är väldigt rikt på fibrer (40 %) och suger därför upp mycket mer vätska än t ex mandelmjöl. Rikt på järn, mineraler, antioxidanter, protein och hälsosamma fetter. Lågt i kolhydrater. 

Smakar inte kokos på samma sätt som kokosflingor och har en mycket svagare smak och doft. Passar bra i söta recept och man behöver ofta en mycket liten mängd.

 

 

 

Sesammjöl

Ett mjöl gjort på sesamfrö som liknar mandelmjöl och kan med fördel användas i t ex pajskal. 

Glutenfria mjölsorter för dig som tål lite mer kolhydrater:

Bovete

Trots sitt namn så har det inget med vete att göra utan är i själva verket en ört. Ett glutenfritt mjöl som är milt för magen och ett bra alternativ till vetemjöl och rågmjöl.

Amarant 

En ganska ny produkt i de svenska mataffärerna och kommer från en ört som mals till mjöl. Mjölet har en ganska stark och nötigsmak. Är god till bakning och pannkakor bland annat. Frön som inte malts kan även användas till gröt.

Havremjöl

Rent havre är glutenfritt och fungerar bra i bakning. Mjölet är helt enkelt malda havregryn och du kan köpa färdigmalt men like enkelt mala ditt eget med en mixer. Rikt på proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter. Gott i bröd.

 

Durramjöl

Ett smakrikt mjöl som är rikt på fibrer. Påminner om havremjöl. 

 

 

 

Hirs

En gräsväxt som med fördel kan användas till gröt. Innehåller bland annat magensium, zink, kalium och b-vitamin. 

Teff

Ett näringsrikt mjöl som påminner om rågmjöl. Används på samma sätt som havremjöl. 

Glutenfria mjölsorter med mycket kolhydrater som höjer ditt blodsocker ganska kraftigt (undvik om du viktminskar, har diabetes, har problem med socker)

Potatismjöl

Finmalda och nedbrutna potatisfibrer så du får i dig sockret utan fibrerna som bromsar blodsockerstigningen.

Majsmjöl

Om du använder det så använd inte för stora mängder då det som sagt påverkar ditt blodsocker ganska kraftigt.

 

 

 

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  ulla karlsson
  19 januari, 2016 at 14:49

  Kung Markattas mandelmjöl kostar mellan 59 och 70 kr för 200 g. Det blir mellan 295 och 350 kr/kg. Där jag handlar kostar cashewnötterna 149 kr/kg i lösviktsdisken. Så det blir inget dyrare med det som mjöl. Möjligen måste man köpa en mandelkvarn ca 160 kr, men det är en engångskostnad och håller hur många år som helst. Min är efter min farmor som gick bort för 35 år sedan och är flitigt använd av både henne och mig.

  • Reply
   admin
   20 januari, 2016 at 08:57

   Mandelmjöl är ju dessvärre ingen billig vara heller så tack för ditt tips! Kanske bättre att köpa nötter och mala eget :)

 • Reply
  Att baka clean | Clean Eating by Annika
  8 september, 2016 at 06:20

  […] Annikas bakskola – del 1 […]

 • Leave a Reply