1 In Personligt

Bovetegröt – ännu en frukostfavorit

Har du hört talas om bovete? Bovete har, trots sitt namn, inget med spannmålet vete att göra utan är en hört som är naturligt fri från gluten och perfekt för t ex gröt och bakning. Bovete är som sagt en ört som är full av nyttigheter. Bovete är lättsmält för vår mage och rikt på bra ämnen som tiamin, fosfor och magnesium. Det finns att köpa i flera olika former i butiken. T ex malet till mjöl som funkar till bakning eller krossat som jag använder i det här receptet. Bovete är även ett alternativ till ris. Spana in hyllan i din affär nästa gång. I min affär står det bland mjöl och gryn.

Det är inget lågkolhydratsalternativ så håller du nere på kolhydraterna så bör du välja bort bovete. 

 

(Bild lånad från impecta.se)

(Bild lånad från Nillas kitchen)

Men åter till receptet då (om du är sugen på ett gröt recept men vill ligga lågt i kolhydrater så rekommenderar jag min kokosgröt)

bovetegröt clean eating

Bovetegröt med extra protein, 1 port

 • 1 dl krossatbovete
 • 2,5 dl vatten
 • 1 dl äggvita (motsvarar 3 äggvitor), kan uteslutas men får upp proteinet och mättnaden bra
 • salt
 • 1-2 tsk hela linfrö (kan uteslutas)
 • 1 tsk husk (kan uteslutas men gör gröten gott krämig)
 • kryddning som kanel, kardemumma, vaniljpulver

Låt bovetet ligga i blöt i ca 15 min innan du kokar. Blanda sedan allt i en kastrull och värm under omrörning på medelvärme tills tjockt. Servera gärna med valfria bär, en klick mandelsmör och varför inte lite osötad mandelmjölk?

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  AnnBritt
  8 februari, 2016 at 16:09

  Hej
  Vill bara berätta en rolig grej angående bovete. Min sambo tål inte vete men bovete. Innan jag lärde mig det å tog det ett tag innan hur jag skulle tänka.
  Men det var ju nästan för enkelt. Min sambo heter Bo. Räkna ut resten själv. ??

 • Leave a Reply