Har du testat mandelsmör? Så gott och en riktigt bra fettkälla! Perfekt fettkälla på ett fröknäcke, eller på skålen med kvarg, i smoothien eller varför inte i gröten? Kanske har du som jag också märkt att en burk som man köper tyvärr inte räcker speciellt länge? Även om man bara använder en tesked eller två åt gången så har den där burken en tendens att tömmas alldeles för fort. Och dessvärre så kostar den där lilla burken ju en del också…

Så om du som jag också är tokig i mandelsmör och inte vill bli helt ruinerad – testa att göra ditt eget! Allt du behöver är ett gäng med mandlar och en bra mixer.

mandelsmör clean eating

Mandelsmör

Om du vill ha ett lite ljusare och finare smör – börja med att skålla mandeln. Men det går lika bra att göra smör med skalet på, det blir lite mörkare och grövre men jag personligen tycker att det är mycket godare.

Rosta sedan mandeln i en torr panna på svag värme.

Häll sedan över mandeln i din mixer tillsammans med lite lite salt. 

Mixa tills mandelns naturliga olja separeras från ”mandel-köttet”. Ha tålamod för det tar sin gilla tid. Om mandeln åker upp på väggarna så stoppa då och då och sopa ner allt till knivarna igen. Ev kan du tillföra någon tesked kokosolja om det inte riktigt vill sig eller om tålamodet tryter.

Förvara i kylen i en ren glasburk. 

mandelsmör

 

6 svar

    1. Svårt att säga… Vet inte om jag ska vara ärlig. Vilken hållbarhet anger de på burkarna man köper? Skulle tro på liknande tid. Själv går jag på lukten :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *