67 In Glutenfria bröd

Kikärtsfrallor – bröd utan gluten & mjölk

Äntligen har jag lyckats med ett brödrecept som går hem hos Nils och Ebba! Mina barn är helt klart min strängaste jury och brutalt ärliga i sina omdömen om maten jag lagar. Jag har länge kämpat med att baka ett bröd som faller dem i smaken och som får tumme upp. Utöver dagens recept, så är det faktiskt bara mitt fröknäcke och mina ostplättar som fått deras godkännande. Nils gillade mina zucchini-frallor också. Tills han såg att det var något grönt i alltså.

Men de här har alltså fått deras godkännande och har ätits till mellanmål och frukost flera dagar i rad här hemma nu. Ska faktiskt göra en ny omgång redan i eftermiddag. Ett höjdar-recept med andra ord.

Tankar om kikärtsbrödet

Det finns flera varianter av bönbröd på nätet. Vem som först kom på idéen med att ha kikärtor och andra bönor som bas i bröd är svårt att säga. Bland annat finns det recept som delas som ett viktväktar-recept men det finns även inom andra grupper och på instagram. Det finns även recept på liknande former av bröd på många internationella bloggar och hemsidor.

När jag bakade mina frallor så gjorde jag min egen variant med inspiration från andra recept som jag läst. Jag valde kikärtor för det är den smak jag gillar i bröd, plättar med mera. Det finns som sagt en uppsjö med olika recept och vem som ska ges äran för den briljanta idén är svårt att säga. Jag är bara glad och tacksam för recepten som finns och gjorde därför min variant för att också bidra.

kikärtsfrallor glutenfri kikärtsbröd

kikärtsfrallor glutenfri kikärtsbröd

 

Kikärtsfrallor – bröd utan gluten & mjölk

En sak som jag gillar extra mycket med det här brödet är att det innehåller extra protein. Proteinet kommer från ägg och kikärtor. Brödet består faktiskt till hela 30 % protein och ca 6 gr per bröd. Inte illa alls.

Lästips!

>> Bra källor till vegetabiliskt protein

Bönor är något jag börjat experimentera med allt mer. Linser fixar inte min mage alls och därför har jag även tidigare haft ganska stor respekt för bönor och för det mesta undvikit dem. Men nu har jag som sagt testat och märkt att min mage fixar bönor men inte linser. Någon som upplever samma?

Riktigt glad nu när jag har massa nya ideér på recept med bönor att testa. Men tillbaka till receptet då! Jag gjorde 5 frallor och tyckte det blev lagom storlek på dem. De sväller upp och blir mjuka och saftiga.

Du behöver:

 • ca 200-250 gr kokta kikärtor (jag använde köpta)
 • 3 ägg
 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt
 • 2 msk fiberhusk

Gör så här:

 1. Häll av och skölj kikärtorna.
 2. Häll kikärtorna i en bunke och mixa slätt med en stavmixer.
 3. Ha i äggen och mixa igen tills allt blandats.
 4. Tillsätt övriga ingredienser och blanda. Kommer vara en ganska blöt och rinnig smet.
 5. Låt stå och vila i 5-10 minuter. Husken kommer att svälla och göra så att smeten tjockar. Tillsätt ev lite mer husk.
 6. Forma sedan frallor med blöta händer. Degen ska fortfarande vara lös men formbar med blöta händer.
 7. Lägg på en plåt och strö över eventuell topping. Jag strödde över lite chiafrö.
 8. Grädda i ca 30 min i ugnen på 200 grader. Ha extra koll på brödet under de sista 10 minuterna så att det inte bränns.

kikärtsfrallor glutenfri kikärtsbröd

Jag får alltid frågor om hållbarhet och min första omgång tog slut på 2 dagar och det var i alla fall inget som helst problem och de höll sig mjuka. Om du vet att du inte kommer att äta upp dem inom de närmsta dagarna så rekommenderar jag att frysa dem.

Jag hoppas att du gillar receptet och dela gärna tips och tankar i kommentarerna nedan.

Om du gillar det jag delar med mig av, så hade det gjort mig jätteglad om du följde mig gärna på Facebook och Instagram. Jag delar också tips och inspiration på Youtube där du kan prenumerera gratis för att inte missa något. Veckobrev har jag också som kommer varje fredag med tips, recept och erbjudanden. Du prenumerera enkelt via denna länk och kan när som helst enkelt avsluta din prenumeration.

clean eating by annika

You Might Also Like

67 Comments

 • Reply
  Margrethe
  2 mars, 2018 at 13:29

  De skal prøves :) Hvor mange frallor får du? :-)

  • Reply
   admin
   6 mars, 2018 at 08:34

   Står i receptet ;) 5 st

  • Reply
   Malin
   20 november, 2020 at 08:49

   Bästa frallorna!!! Kan användas till hamburgarbröd!

 • Reply
  Yvonne Backlund
  5 mars, 2018 at 18:06

  Det låter jättegott, det här måste jag prova! Hur många frallor blir det av receptet?

  • Reply
   admin
   6 mars, 2018 at 08:32

   Står i receptet ;) ger ca 5 st.

 • Reply
  Amanda
  6 mars, 2018 at 12:41

  Provade igår! de blev faktiskt helt godkända trots att jag var mycket skeptisk! :D

  • Reply
   admin
   7 mars, 2018 at 06:18

   Visst är dom goda :) kul att du testade!

 • Reply
  Jannice
  10 mars, 2018 at 14:04

  Mitt nya favoritbröd! Tack!! 😀

  • Reply
   admin
   13 mars, 2018 at 06:01

   Ja visst är dom goda :) idag ska jag testa att göra receptet som hamburgerbröd så får vi se hur det går :)

   • Reply
    Linda
    10 augusti, 2018 at 13:33

    Hur funkade de som hambugarebröd?

    • Reply
     admin
     16 augusti, 2018 at 10:08

     Jag har inte testat det själv men vet att andra har gjort. Gör dem kanske bara lite större och platta till dem så borde de funka perfekt :)

    • Reply
     Anna
     16 augusti, 2018 at 11:57

     Jag har provat och tycker det funkar jättebra. Speciellt eftersom vi åt halloumi och portobello-burgare och det blev ett matigt bröd till 👍

     • admin
      17 augusti, 2018 at 09:53

      Men mums! Det låter som ett recept jag vill testa :) stekte ni portabello och hade i?

   • Reply
    Pernilla Sporre
    11 november, 2020 at 07:06

    Jag funderar på jäsmetoden, varför väljer du bakpulver?

    • Reply
     admin
     17 november, 2020 at 10:52

     Detta är ett glutenfritt bröd och då lämpar sig inte jäst lika bra. Bakpulver ger en fin ”jäsning” i kombination med äppelcidervinäger.

    • Reply
     Magnus
     24 februari, 2021 at 15:42

     Super goda. Tack för recept tipset

     • admin
      15 april, 2021 at 21:22

      Vad glad jag blir :) tack

 • Reply
  Anna
  14 mars, 2018 at 20:50

  Hej,
  Har testat att baka dessa två gånger, men det reser sig inte och blir absolut inte som frallor. Antingen ihåliga eller platta som pannkakor. Vet inte riktigt vad jag gör för fel. Har testat både i gasugn och varmluftsugn…
  Synd då jag verkligen gillar ingredienserna.
  Tack för en fin blogg!

  • Reply
   admin
   16 mars, 2018 at 12:59

   Konstigt… Hur gör du smeten? Med stavmixer? Hur blir den i konsistensen?

  • Reply
   Anna
   17 augusti, 2018 at 10:36

   Vi körde portobellon i ugnen med smör, sen hade vi stekt lök till. En riktig höjdare 😋

 • Reply
  Nina Sundell Eronn
  27 mars, 2018 at 09:58

  Tack för att du delar med dig av dina goda recept. Frallorna blev jättegoda, ser ut och smakar som vanliga nybakade frallor😊.
  De blev mina favoriter direkt!

  • Reply
   admin
   9 april, 2018 at 09:38

   så härligt! Vad glad jag blir och tack för att du berättar. Är så kul att få veta vilka recept ni gillar så att jag kan göra mer liknande :)

 • Reply
  Madeleine
  2 april, 2018 at 12:26

  Låter spännande!
  Har du någon aning om hur mycket kh det är i dessa?

  • Reply
   admin
   9 april, 2018 at 09:44

   Nej, jag försöker undvika at blanda siffror med mat. Stressar mig och ger mig fel perspektiv har jag insett :) men skriv in ingredienserna på kostbevakninen.se så kan du se själv.

 • Reply
  Petra
  7 april, 2018 at 22:17

  Hej! Har gjort ungefär samma men då tog man spadet från kikärtorna men inga ägg. Vet du om det blir samma ungefär?

  • Reply
   admin
   9 april, 2018 at 09:45

   Har inte testat det så vet tyvärr inte. Men om jag förstår dig rätt så har du testat. Vet du inte då hur det blev? :) eller missförstår jag din fråga?

 • Reply
  Tobbe Lundberg
  8 april, 2018 at 21:42

  Wow, vilket bra recept! Lättbakade, jättegoda och fina!
  Jag körde mina på 180 grader varmluft i 30 minuter. Nästa gång ska jag nog testa 35 minuter, alternativt höja temperaturen lite. Annika, kör du varmluft eller vanlig över-/undervärme?

  • Reply
   admin
   9 april, 2018 at 09:46

   Kör varmluft men har en ugn som är på väg att ge upp så är lite tveksam på hur effektiv den faktiskt är.

 • Reply
  Linda
  18 april, 2018 at 13:21

  Ska testas! Går det bra att dubbla satsen?

  • Reply
   admin
   20 april, 2018 at 12:54

   Borde inte vara några problem tänker jag. Om du testar så berätta gärna hur dt gick :)

   • Reply
    Marina
    20 april, 2018 at 19:30

    Ja det går utmärkt! Jag brukar baka en rejäl omgång varje söndag och gör då 3-4 satser. Kör kikärtorna genom köttvarnen då jag inte orkar stavmixa. Gör de lite större när jag bakar ut dem.
    Tar 2 dubbelmackor med mig på jobbet per dag. Mättar otroligt bra!
    Är periodare på mat och vad som är bekvämt att fixa…dessa har jag kört med sen ett halvår tillbaka. De är goda och t.o.m ena barnet gillar dem.

    • Reply
     admin
     9 maj, 2018 at 19:09

     Tack för att du berättar! Perfekt att veta att det går att göra större satser. Kan ju behövas så de som du skriver har en tendens att snabbt ta slut ;)

 • Reply
  Cicci Hamrén
  21 april, 2018 at 10:04

  Blev 5 frallor, som du skrev i receptet! Supergoda!!!😉👍

  • Reply
   admin
   9 maj, 2018 at 19:11

   Så kul att du gillar dem :)

 • Reply
  Tobbe Lundberg
  23 april, 2018 at 02:37

  Har ätit dessa igen nu. Den här gången var det min fru som bakade. Hon råkade glömma att ha i vinägern, men det funkade bra ändå :) Gjorde fyra lite större och plattare bullar och toppade med sesamfrön. Dessa använde vi som bröd till Sloppy Joes. Jättegott! Kan verkligen rekommenderas

  • Reply
   admin
   9 maj, 2018 at 19:12

   Åh gott med sloppy joes :) min tanke var att vinägern skulle hjälpa till att få dem att svälla lite men bra att veta att det funkar ändå :)

 • Reply
  Barbro
  30 april, 2018 at 16:51

  Jättegoda frallor! Tack för receptet!

  • Reply
   admin
   9 maj, 2018 at 19:15

   Kul att du gillar dem :)

 • Reply
  Maria
  3 maj, 2018 at 16:14

  Tack för detta underbara recept! Som glutenintollerant hade jag gett upp om att få äta goda småfrallor igen. Jag älskar att experimentera med mat och har provat lite alternativ till kikärtorna, kokt potatis och ugnsstekt sötpotatis. Eftersom jag inte är vegetarian så behöver jag ju inte tänka på det extra proteinet i kikärtorna. Jag har även provat att tillsätta socker o kanel och göra goda Hastbullar i sconesformar. Tack från en lycklig ”gluttis”!

  • Reply
   admin
   9 maj, 2018 at 19:16

   Tack för att du delar med dig och kul att du gillar receptet :)

 • Reply
  Hanna
  15 juni, 2018 at 21:34

  Hej!
  Jag såg samma recept för ett knappt år sedan, när Carita Porsetun lade ut det i facebookgruppen sköna böna. Hon hade tagit fram det då. Konstigt att ni experimenterat fram exakt samma fördelning och samma ingredienser.

  • Reply
   admin
   18 juni, 2018 at 12:50

   Tack för din kommentar! Se mitt svar till Bibbi ovan. Ha en fin dag!

 • Reply
  Marianne
  15 juni, 2018 at 21:48

  Men det här receptet har väl inte du experimenterat fram. Helt OK att du publiderar men du borde skriva ut vem som ligger bakom det.

  • Reply
   admin
   18 juni, 2018 at 12:49

   Tack för din kommentar! Se mitt svar till Bibbi ovan. Ha en fin dag!

 • Reply
  Bibbi
  15 juni, 2018 at 22:01

  Har du kommut på receptet själv? Just så här har jag bakat bönfrallor sen i höstas.

  • Reply
   admin
   18 juni, 2018 at 12:48

   Hej! Tack för din kommentar! Det finns en uppsjö med recept på bönbröd på nätet. Just detta recept tog jag fram genom att kombinera och ändra lite i två andra recept. Dvs jag tog två befintliga recept, lånade lite från varje och slog ihop till mitt. Jag har så här i efterhand fått veta att det påminner mycket om det som Carita har delat i gruppen Sköna böna och jag och hon har diskuterat detta. Jag har i n t e kopierat hennes recept då jag inte ens visste om hennes existens eller hennes bröd. Är inte med i den gruppen på FB och har som sagt inte haft vetskap om att det ens existerat.

   Det är en slump att de liknar varandra så mycket. Jag känner mig extremt tveksam till att skriva henne som receptskapare då jag tog fram receptet utan att veta om hennes. Dessutom så finns det inga uttalade regler kring upphovssrätt till recept vilket gör mig ännu mer tveksam till att ange någon annan. Vem skapade det första receptet på kanelbullar eller stekte fisk för första gången? I så fall borde ju den personen anges vid varje recept på kanelbullar eller stekt fisk?

   Hoppas du förstår mig rätt. Ha en fin dag!

   Annika

 • Reply
  Sara
  3 juli, 2018 at 20:09

  Låter gott o enkelt, detta ska jag testa.
  Vad gäller känslighet mot linser så kan jag tipsa om att testa att blötlägga linserna o ev ha i lite vinäger i blötläggningen. Att blötlägga linser kan göra det lite snällare mot magen.

  • Reply
   admin
   4 juli, 2018 at 21:45

   Åh tack! Ska testa det <3

 • Reply
  Gabriella Eriksson
  14 juli, 2018 at 10:28

  Ska testa dessa:-) Vet du om det funkar att göra större sats och frysa in eller ska de helst ätas färska?
  Tack snälla för inspirerande och goda recept! Bästa hälsningar Gabriella

  • Reply
   admin
   18 juli, 2018 at 18:58

   Funkar absolut att frysa :)

 • Reply
  Charlotta
  21 augusti, 2018 at 19:24

  Otroligt goda och enkla att göra! Tack för detta toppenrecept😊

 • Reply
  Maria
  18 november, 2018 at 11:12

  Kanonrecept, testade idag med en förpackning bönmix istället för kikärter. Gick precis lika bra. 😊

  • Reply
   admin
   26 november, 2018 at 09:46

   Perfekt ju! Tack för att du tipsar och delar med dig.

 • Reply
  Jassa
  26 november, 2018 at 14:15

  Om en använder torkade kikärtor och kokar själv, är det då fortfarande 250 g som en ska använda sig av, dvs koka upp?

  • Reply
   admin
   27 november, 2018 at 12:10

   Det går absolut men vikten är inte samma före kokning som efter. Vikten efter är den som är i receptet.

 • Reply
  Jenny a
  20 januari, 2019 at 19:28

  Halloj!
  Älskar dessa smörgåsar, men mina blir som tekakor istället för frallor. Jag gör i vanlig ugn, ibland på kikärtor och ibland på bönor. Vad kan jag öka på för att göra dom mer som frallor?

  Ps. Använder såna ärtor på kartong från go green och sånt

 • Reply
  Marie
  17 maj, 2019 at 09:20

  Hej,
  Har du testat kikärtsmjöl? Hur mkt isf? Mvh Marie

  • Reply
   admin
   17 maj, 2019 at 10:13

   Inte testat och tror tyvärr inte det går att byta ut rakt av. Kladdet behövs :) Kanske om du har i någon form av vätska eller mer ägg.

 • Reply
  Anonym
  30 maj, 2019 at 08:28

  Tänker testa detta recept idag. Har bakat bönbröd tidigare, men gillar inte riktigt den smaken – hoppas mer på detta.
  En liten fundering bara: undrar alltid när jag läser sådana här recept, vad vinägern egentligen fyller för funktion. Vet du?
  Bikarbonat behöver syra för att jäsa,men i bakpulver är ju syra redan tillsat, så den anledningen kan det ju inte vara… Fö4 smakens skull? Tacksam för svar!

 • Reply
  Karin Paulsson
  15 juli, 2019 at 10:45

  Hej, kan jag byta mixade kikärter mot kikärtsmjöl och ev öka mängden vätska?

 • Reply
  fatima
  8 januari, 2020 at 20:10

  Hej
  Jag har bakat dessa förr och de va fantastiska! MEN nu har min son visat allergi mot ägg, mjölkprodukter och vetemjöl..
  Skulle man kunna byta ut äggen mot mer fiberhusk möjligen? / Fatima

  • Reply
   admin
   13 februari, 2020 at 10:46

   Tror inte det går att byta ut rakt av faktiskt. Ev om något ägg ersätts med lite extra husk och resten ev mot chia-ägg. Vet du hur man göra chia-ägg? Finns recept på min blogg. Säg till om du inte hittar själv så ger jag dig direktlänk :)

  • Reply
   Ängen 17
   29 maj, 2020 at 09:32

   Hej
   Har hört att man kan göra maränger av kikärtsspad som man vispar till hårt skum. Borde ju då rimligtvis också fungera som ersättning av ägg i recept.
   OBS har aldrig provat själv.

   • Reply
    admin
    16 juni, 2020 at 22:12

    Ja fast vispar man spadet blir det som maräng, fluffig vita. Äggen i detta recept har inte den funktionen.

    • Reply
     Kristina-Kicki
     18 november, 2020 at 18:43

     Hur blandar du din smet? Jag har kört i min mixer 2 ggr nu och båda ggr blir det som maränger. Lite kladdig seg botten, ihålig med uppblåst tunnt tak krispigt.

 • Reply
  Nicole
  27 maj, 2020 at 17:28

  Hej, vilken Fiberhusk ska man köpa?

  • Reply
   admin
   29 maj, 2020 at 05:58

   Hej!

   Jag brukar använda fiberhusk från Lindroos eller så finns det en ananas om heter psylliumfrömjöl på min Willys :)

  Leave a Reply