Någon mer än jag som älskar brysselkål? Det är en ganska ny kärlek i mitt liv och våra vägar möttes först för ett par år sedan. Men jag älskar de små godingarna och äter dem med glädje så ofta jag kan.
Brysselkål är antiinflammatoriskt och en bra källa till c-vitamin. Även rikt på kalcium och järn. Så precis som rödbetan, som jag berättade om i måndags, är brysselkål något som du ska försöka äta rejält av nu i höst.
Butternut squash med kanel, brysselkål och valnötter, 4-6 port
En god vegetarisk rätt med höstkänsla. Servera som den är som en form av pytt-i-panna eller servera den som tillbehör tillsammans med en god stek. Kanelen ihop med pumpan är riktigt god! Det är även gott att söta med lite honung om du vill.
Till brysselkålen:
- 500 gr brysselkål
- 3 msk olivolja
- havssalt
Till butternut pumpan:
- 1 stor eller 1,5 liten butternut squash
- 2 msk olivolja
- 0,5 – 1 tsk mald kanel
- 2-3 msk honung om du vill
Övrigt:
- Olivolja
- 2-3 dl valnötter
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Ansa sedan brysselkålen genom att skära av änden, ta bort de yttersta bladen och klyv i mitten. Blanda sedan brysselkål med olivolja och salt i en skål. Sprid ut på en klädd plåt och grilla i ca 15 min. Kolla till dem då och då och rör runt.
Dela butternut pumpan och skrapa ut trädarna och fröna inuti. Skär i skivor och skär sedan bort det yttre skalet. Skär i tärningar. Blanda med olivolja och kanel i en bunke. Bred ut på en klädd plåt och grilla i ca 15-20 min. Kolla till dem då och då och rör runt.
Du kan grilla brysselkål och pumpa samtidigt om du vill.
Efter grillning så blandar du brysselkål, pumpa och valnötterna. Ha eventuellt i lite mer olja och salta ev lite mer.
Har du något favoritsätt att tillaga brysselkål eller butternut pumpa? Goda kryddor och smaker till kanske? Dela i så fall gärna med dig i kommentarerna.
Du följer väl mig på Facebook? Där delar jag flera gånger dagligen recept, tips och inspiration.
No Comments