4 In Annika tipsar/ Guider/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

8 ANLEDNINGAR ATT ÄTA MER RÖDBETA

Inlägget innehåller annonslänkar

En sak som jag älskar med den här tiden på året är alla härliga svenskodlade grönsaker som man kan njuta av. Jag är en stor förespråkare av att äta efter säsong. Det är både bra för miljön (mindre transporter) och för oss som får i oss råvaror som fått mogna i sin egen takt och som därför är sprängfyllda med näring.  Kål i olika former och betor av alla de slag är något som vi alla borde njuta av till max just nu. Idag tänkte jag ge en av mina favoriter lite extra utrymme. Dags att snacka rödbeta.

8 anledningar att äta mer rödbeta

 1. Sänker ditt blodtryck. Anledningen till att rödbeta är naturligt blodtryckssänkande är för att de innehåller nitrater som i kroppen omvandlas till kväveoxid. Just kväveoxid har en avslappnande effekt på blodkärlen och får dem att vidga. Det förbättrar blodflödet och sänker på så sätt blodtrycket.
 2. Rikt på näring. Rödbetor är något av en näringsbomb och när de fått mogna i sin egen takt på våra svenska åkrar så är de helt fantastiska. De är bland annat mycket rika på c-vitamin men även kalium. Är du gravid ska du se till att få i dig rödbetor då de innehåller mycket folsyra som är viktigt för att förebygga fosterskador.
 3. Bra för magen. Rödbeta är mycket rikt på hälsosamma fibrer vilket är bra för magen. Dels hjälper det dig att gå på toaletten och dels så förlänger det mättnaden och dämpar blodsockret.
 4. Motverkar inflammation. Rödbetor innehåller ett ämne som heter betain som skyddar och stärker kroppen. Det är känt för att motverka inflammation och på så sätt förebygga många kroniska sjukdomar.
 5. Bra för hjärtat. Rödbetor innehåller något som kallas för alkaloider och folsyra. Tillsammans sänker de kroppens homocysteinnivå vilket forskning visar minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 6. Stärker immunförsvaret. Rödbetor innehåller massvis med antioxidanter som är bra för vår hälsa och vårt försvar. Det finns även studier som visar på att färgämne i rödbeta har en skyddande effekt mot cancer. 
 7. Håller levern fräsch. Leverns uppgift är att rena kroppen och tyvärr får den inte sällan arbeta alldeles för hårt på grund av vad vi utsätter våra kroppar för. Betain, som finns i rödbeta, har en renande effekt på levern och hjälper den därmed att hålla sig frisk och stark. Rödbetor hjälper alltså levern och är perfekt renande detox-mat.
 8. Ökad uthållighet. Att rödbetsjuice är hypat inom träningskretsar har du kanske märkt. Men det är inget konstigt påhitt utan det ligger faktiskt sanning i det. Det finns studier som har visat att personer som drack rödbetsjuice ökade sin uthållighet med i snitt 16 %. Orsaken tros vara nitrater och kväveoxid, som minskar försluten av syre vid lågintensiv tärning och ökar toleransen vid högintensiv träning. 

rödbetor

Kasta inte blasten!

Och gör inte missen att kasta blasten! Här snackar vi superfood! Blasten innehåller mycket fibrer, protein, fosfor, zink, vitamin B6, magnesium, kalium, koppar, mangan, vitamin A, vitamin C och järn. Jag du fattar – släng inte blasten för guds skull. Blasten ska även ge extra skydd mot benskörhet och Alzheimers då det stimulerar produktionen av vita blodkroppar. Perfekt att slänga ner i salladsskålen eller i en omelett.

Att använda hela betor i matlagning är ju så klart perfekt men jag tänkte framöver testa att göra lite smoothies och annat gott med rödbeta och då kan det vara smidigt att använda rödbeta i form av juice eller pulver. Bodystore.com har just nu upp till 25 % rabatt på flera produkter med just rödbeta så det var som om de läste mina tankar. Kika gärna in där om du också vill boosta din hälsa och få i dig lite extra rödbeta i höst. 

Gillar du rödbeta? Hur brukar du äta och tillaga dem? Dela gärna tankar och tips i kommentarerna.

clean eating by annika

 

 

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Effie
  10 oktober, 2017 at 13:42

  Lat – så jag köper frysta rödbetor. Värmer; smör på; kanske lite chèvre, som tillbehör till mat.

  • Reply
   admin
   16 oktober, 2017 at 09:53

   Fryst mat har oförtjänt dåligt rykte. Frysta grönsaker är jättebra! Näring bevaras väldigt bra vid frysning.

 • Reply
  Paula
  11 oktober, 2017 at 14:58

  Hej ! Har tänkt använda rödbetor på många olika sätt. Har egen odlade (utan kemikalier) så tänker riva både rödbeta och morot, kanske även äpple och göra även juicer. Rödbetor med ingefära, morot och äpple. Tycker att äpple passar att mildra den starka smaken som rödbeta har. Kram/Paula

  • Reply
   admin
   16 oktober, 2017 at 09:51

   Låter jättegott! En riktig näringsboost!

  Leave a Reply