4 In Annika tipsar/ Clean Eating/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Blir man tjock av frukt?

En fråga damp ner i min mail-box häromdagen som jag förtjänar lite extra utrymme här på bloggen. Det här med frukt – hur är det egentligen? Är det nyttigt? Eller för fruktsockret att vi ökar i vikt?

Linas fråga: Man hör ju då och då att frukt innehåller massa socker och att det egentligen inte är nyttigt alls. Men det är ju naturligt så varför är det inte nyttigt för oss? Ska man äta frukt eller inte?

paleo tårta

Det här med frukt är inte så lätt att svara på. Det är inte svart eller vitt. Om frukt är nyttigt? Nja, inte onyttigt men inte de hälsobomber som de ibland beskrivs som. Broccoli innehåller låååångt mer c-vitamin än vad apelsin gör till exempel. För nyttighetens skull så är valet grönsaker över frukt alla gånger.

Så frukt istället för grönsaker – dåligt val

Frukt istället gör vanligt godis och sötsaker – bra val

Frukt är naturens godis och ska ätas därefter. Fruktens rykte har skamfilats den senaste tiden och fått oförtjänt dåligt rykte. Men det som sägs om frukt stämmer delvis.

Enkel och god jordgubbsglass baserad på frukt. Använd sökfunktionen högst upp på sidan för recept.

Enkel och god jordgubbsglass baserad på frukt. Använd sökfunktionen högst upp på sidan för recept.

Frukt innehåller fruktsocker som är just en form av socker. Men om vi jämfört sockret i frukt med sockret från godis så är det långt ifrån samma sak. Godis är helt fritt från näring och ger dig inget annat än tomma kalorier, många kalorier dessutom. Frukt ger dig också blodsocker påslag men kommer förpackat med fibrer som dämpar insulinpåslaget och du får även en del vitaminer och annat nyttigt på köpet (dock inte så mycket som ibland målas upp).

Så ska man äta frukt? Vem är man skulle jag vilja säga. Är du en normalviktig hälsosam och aktiv person som inte har svåra problem med sötsug och blodsocker så kan du absolut äta frukt. Har du diabetes typ 2, övervikt, kämpar med ditt sötsug då gör du klokt i att dra ner på frukten och hellre välja bär som är mindre söta.

Är du frisk och inte får sötsug efter att ha ätit frukt så kan du absolut äta frukt. Men frossa inte. Ät det för att det är gott, inte för att det är nyttigt. Som sagt, naturens godis. Är det i lagom mängd efter vad din kropp mår bra av.

Slutligen, det här med att frukt är så naturligt och hur kan det då någonsin vara fel att äta frukt. Jo visst, frukt är naturligt men inte den frukt vi har idag. Dagens frukt är enormt modifierad och man har tagit fram nya sorter som får stora saftiga och söta frukter. Tänk vilda äpplen till exempel – där har du vild frukt. Kanske stor skillnad mellan de små sura och de stora saftiga söta äpplena i affärens fruktdisk, eller hur?

Hur tänker jag? Jag ät avsevärt mycket mer frukt förr. Då kunde jag lätt äta uppemot 3 frukter per dag. Idag äter jag inte ens frukt varje dag eller ens varje vecka. Men jag har inga förbud mot frukt. Jag äter när suget faller på och i en mängd lagom för mig. Jag äter heller aldrig frukt ensamt idag utan kombinerar det alltid med någon form av fett (som nötter eller nötsmör) och/eller protein (ägg, keso osv). Protein och fett har en dämpande effekt på blodsocker och minskar insulinpåslaget.

Jag hoppas att du känner dig nöjd med svaret Lina och ni andra också :) Vill du läsa mer om just frukt så kan jag rekommendera det här inlägget om frukt av min husgud Kristina Andersson.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  FIT by Emma Hå
  16 maj, 2016 at 14:08

  Så intressant! Jag har satt upp en ny riktlinje för mig själv: att inte är fler gram socker än fibrer om dagen. Funkar helt okej faktiskt och ger utrymmer för lite frukt om jag äter mycket grönsaker =) Men det där med att blanda frukten med fett tyckte jag lätt nice, eftersom jag älskar avokado + kiwi/mango smoothies! :D

  • Reply
   admin
   23 maj, 2016 at 07:57

   Äpple med lite jordnötssmör är ett riktigt gott mellanmål också :)

 • Reply
  Layza
  16 maj, 2016 at 14:36

  Det var ett fint och uttömmande svar.
  Intressant att få veta att man ska äta frukt ihop med något fett, ty nötter, eller protein.
  Jag har hört tidigare att man inte ska blanda frukt i sin matlagning, men det är kanske anrda tankegångar numer.

  • Reply
   admin
   23 maj, 2016 at 07:56

   Ett tag så sa man att man inte skulle äta fett och kolhydrater tillsammans eftersom kolhydraterna höjer insulin och att man på så sätt skulle ha lättare att gå upp i vikt och därför borde undvika fett/mycket kalorier samtidigt. Men nu vet man att fettet faktiskt dämpar insulinget och alltså har en positivt effekt. Visst är det spännande hur vi lär oss mer och mer om hur våra kroppar fungerar :)

  Leave a Reply