0 In Sötsaker - recept

Så här lätt gör du din egen glass i sommar

Glass hörni – visst är det riktigt gott? Jag har alltid gillat glass mer än godis då det är så gott och man aldrig blir så där äckel-mätt efteråt. Det finns ett fåtal ok glassalternativ i butikerna men tyvärr innehåller de flesta med tillsatser och stabiliseringsmedel. När glass görs på mjölk och skummjölkspulver istället för grädde så behövs stabiliseringsmedel för att få det att hålla ihop och likna glass. Dessutom innehåller de ofta kemiska smakämnen och massa av dåligt socker. 

Tur då att det är så enkelt att göra sin egen eller hur? ;) jag brukar göra omgångar då och då och ha i frysen. Ibland fryser jag in hela glanssmeten i en bunke eller så håller jag upp i glassformar för att göra det lite roligare för barnen. 

jordgubbsglass med banan

Till mina barn gör jag ofta glass som är baserade på frukt och bär. Banan och mango ger en god sötma och glasskonsistens. Jag har alltid frusen banan och mango i frysen och då kan man lätt ta fram och mixa ihop lite glass när suget kommer på om man inte har redan färdig. Här är några av mina barns favoriter:

Jordgubbs- och bananglassmixa lika delar av halvfrisen banan och jordgubbar. Ha ev i lite  vaniljpulver. Klart!

Jordgubbsglass en enkel och riktigt god glass baserad på banan och jordgubbar. Bananen ger sötman och bären kan utan problem bytas ut.

Djungelglassen svalkande glass baserad på olika exotiska frukter och kokosmjölk.

clean eating, glass, paleo

Själv äter jag inte så mycket söt frukt som banan och mango då det lätt triggar mitt sötsug och ger mig lite mer kolhydrater än vad jag mår bäst av. Jag brukar istället välja glass baserad på bär, kokosmjölk och/eller grädde.

Detta är ett bra grundrecept på glass. Jag har en glassmaskin som jag brukar använda för att glassen inte ska bli så isig och mer krämig men receptet borde funka bra även utan maskin.

Grundrecept på glass, 4 port

  • 2 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk sötning (till mig själv väljer jag icas östströ eller sukrin då jag vill hålla blodsockret jämt men andra alternativ som är mer clean är kokossocker eller björksocker/xylitol)

Vispa äggen fluffiga i en bunke tillsammans med vanilj och sötning. I en annan bunke vispar du grädden hård. Vänd sedan försiktigt ner grädden i äggfluffet utan att slå ur all luft. Kör i glassmaskin enligt maskinens instruktioner.

Per port enligt CLEAN28 (med sötströ eller skrin): 0,25 röd poäng, 2 blå poäng

En annan personlig favorit är den här mejerifria kokosglassen:

Kokosglass med passionsfrukt ett glassrecept som jag satte ihop förra sommaren då jag för första gången testade kokosmjölk istället för grädde för att få en mejerifri glass. Resultatet blev verkligen lyckat!

Så, jag hopps att detta inlägg har gett dig lite inspiration till att testa och göra lite egen glass nu i sommar!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply