Titt som tätt så dyker de upp nya produkter som marknadsförs hårt som nyttiga och bra val. Gärna en “nyttigare” variant av något som i sin vanliga form är “onyttigt”. Bland de senaste är så kallade proteinglassar i olika varianter. I större förpackningar har funnits ett tag men nytt för i år är utbudet av pinnglassar och strutar med proteinglass.

Jag har fått så många frågor om de här glassarna och har därför valt att ägna ett blogginlägg åt mina tankar kring de här glassarna. Jag har fått frågor om de är ”nyttiga” och om de är bra val. Här har du mina tankar. Dela gärna dina tankar i kommentarerna nedan.

proteinglass

Vad innehåller glassarna?

Mitt råd är ju alltid att vända på förpackningen och läsa innehållet. Jag tänkte här jämföra ingredienser och innehåll i en så kallad proteinglass och en “vanlig” glass. Jag har valt Barbells Strawberry vanilla och Magnum Strawberry white. Så vi vänder på glassarna och vad hittar vi väl där?

proteinglass

Barbells Strawberry vanilla

Först ut blir proteinglassen Strawberry Vanilla från Barbells. Näringsvärde för Barbells glass var enkelt att hitta på deras hemsida. Innehållsförteckning däremot var svårare. Ägnade en lång stund på google för att hitta något utan framgång. Slutade med att jag fick åka till affären och ta ett kort på baksidan av glassförpackningen.

proteinglass barbells

Som du kan se på bilden ovan så är innehållsförteckningen lång. Den innehåller närmare bestämt 25 ingredienser.

Näringsvärde per 100 gr:

  • 251 kcal
  • 16 gr fett
  • 17 gr kolhydrater
  • 9,5 gr protein

Pris: 28 kr

Magnus Strawberry White

Då hoppar vi vidare till nästa glass, nämligen GB Glace Magnum Strawberry White.

Ingredienser:
SKUMMJÖLK, socker, jordgubbspuré (10%), kakaosmör¹, vatten, HELMJÖLKSPULVER, kokosolja, glukos-fruktossirap, glukossirap, SKUMMJÖLKSPULVER eller koncentrat, MJÖLKFETT, vasslepulver (MJÖLK), emulgeringsmedel (E471, E476, E442), stabiliseringsmedel (E410, E412, E407), rödbetsjuicekoncentrat, syra (E330), arom, fläderbärsjuicekoncentrat. ¹Rainforest Alliance certifierad™.

Även här en lång innehållsförteckning och upp emot 25 ingredienser även här.

Näringsvärde per 100 gr:

  • 281 kcal
  • 14 gr fett
  • 35 gr kolhydrater
  • 3.1 gr protein

Pris: 24 kr

Vad säger detta oss om glassarna?

Som du kunde se en bit upp så har både proteinglassen och den “vanliga” glassen långa innehållsförteckningar. Tillsatser som inte nödvändigt vid är farliga eller skadliga för oss. Frågan är snarare, varför finns de där? De finns ju där för att produkten i sig saknar råvaror som i sig fungerar som en glass. Grädde, ägg, jordgubbar, vanilj och så vidare. De ”riktiga” ingredienser de innehåller är i väldigt liten mängd. Ett sätt att hålla nere kostnaderna ofta. Men så även om tillsatserna inte är skadliga, så tillför det våra kroppar n o l l. De saknar helt näring.

Sett till innehållet så innehåller den vanliga glassen 30 kalorier mer än proteinglassen. Lika mycket som ett halvt äpple eller en näve jordgubbar. Mer eller mindre ingen skillnad alls alltså vad gäller kalorier.

Sett till fett så innehåller Barbells 16 gr jämfört med 14 gr i Magnum. Kolhydraterna är fler i den vanliga glassen, 35 gr kolhydrater per 100 gr glass jämfört med 17 gr i proteinglassen. Proteinet då? En proteinglass måste ju innehålla mycket protein eller hur? Barbells Strawberry vanilla innehåller 9,5 gr protein. Alltså ungefär samma mängd som ett ägg. Proteinglassen består av 22 % protein och därmed är 78 % inte protein. Den vanliga Magnum innehåller 3 gr protein. Alltså mindre än proteinglassen men båda två innehåller ganska lite protein trots allt.

Detta sätt att snedvrida marknadsföring påminner om det jag berättade om bönpasta för ett par veckor sedan.

Guilt free pleasure – här är problemet med proteinglass

Barbells har som slogan “guiltfree pleasure”, alltså skuldfri njutning. Det är liksom det som blir problemet men sådana här “nyttiga onyttigheter”. När vi tror att proteinglassen är ett bra val så är det lätt hänt att vi börjar unna oss sådana i tid och otid. Just för att de är nyttiga så äter vi dem lite när som och betydligt oftare än vi skulle äta en vanlig Magnum.

Det är lätt hänt att mellanmålet på eftermiddagen byts ut mot en “nyttig” proteinglass istället för den vanliga skålen med kvarg eller keso som du annars skulle äta. Du tror att du gör ett ok eller bra val medan du i själva verket missar näringen din kropp behöver och får i dig sötningsmedel och tillsatser som riskerar att öka din hunger och ditt sötsug.

proteinglass

Proteinglass – är det ett bra val?

Vad blir slutsatsen då då? Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Proteinglassen innehåller marginellt mer protein än den vanliga glassen och även marginellt färre kalorier. Men det är verkligen marginellt. Valet är ditt att göra. Mitt råd är att fortsätta hålla glass till “sällan-mat”, det vill säga sådant som du äter ibland och som du äter för njutningen skull. Problemet när glass marknadsförs som “nyttig” är att det lätt blir något vi äter ofta och till vardags. Det är där problemet ligger. Du riskerar att få ökad hunger och sötsug samtidigt som du går miste om näringen som din kropp behöver.

En skillnad är att proteinglassen inte innehåller vitt raffinerat socker utan istället sötningsmedel. Inget av alternativen är clean och 100 % bra. Om du är ute efter minst blodsockerpåverkan så är sötningsmedel bättre än vitt socker. Men fortfarande står min rekommendation kvar att det är en fara att göra söta saker till vardagsmat.

Ät glass då och då och ha inte dåligt samvete för det. Att ibland unna sig något för att det är gott snarare än näringsrikt är ingen fara i det stora hela. Om du är iväg med vänner och familj i sommar och det är dags för glasstopp, välj en glass du gillar och njut av den. Men hoppa över slentrian-glassätandet och lura inte dig själv.

Vad är dina tankar om detta?

clean eating by annika