2 In Grönsaker - recept

Istället för pasta, ris och potatis

Inlägget innehåller affiliate-länkar

Om man undviker gluten och vill äta lite kolhydrater – vad äter man då istället för pasta, ris och potatis? Den frågan får jag titt som tätt av klienter som jag arbetar med i kostrådgivning. I början kan det tyckas svårt att veta vad man ska äta istället. Men med lite fantasi så finns det många goda, enkla och bra alternativ. Här har du mina favoriter.

Broccolimos - ett bra alternativ till potatismos.

Broccolimos – ett bra alternativ till potatismos.

Gluten eller kolhydrater?

För mig är det viktigaste en naturligt glutenfri kost. Därför går pasta och couscous, som är baserat på spannmål, bort för mig. Däremot äter jag inte alltid en lågkolhydratkost. Jag äter i perioder mer kolhydrater  och i andra perioder mindre kolhydrater. När jag inte strävar efter att ligga lågt i kolhydrater så njuter jag i lagom mängd av potatis, sötpotatis, ris, quinoa med mera som är naturligt glutenfria. I det här inlägget ger jag tipsa på alternativ som passar dig som både vill undvika gluten och kolhydrater. 

Istället för pasta

Istället för pasta så finns det bra alternativ både i affären och som du kan göra själv hemma. Om du vill hitta något bra i affären så finns det idag flera sorter av pasta som är baserat på bönor. De innehåller färre kolhydrater än vanlig pasta men passar egentligen inte i en regelrätt lchf-kost. Då är det bättre att spana efter så kallade shirataki-nudlar som du bland annat kan hitta här

Om du vill fixa ett pasta-substitut själv hemma i ditt kök, så är mitt tips så kallade zoodles. Grönsaks-spagetti (eller nudlar) som görs av zucchini. En enkel variant som inte kräver specialredskap är att hyvla zucchinin i tunna strimlor med en osthyvel. Koka sedan upp i lättsaltat vatten eller är som de är. För mer spagetti-likt utseende på dina zoodles så finns det så kallade grönsakssvarvar att använda. Häromdagen tipsade jag om en större variant (länk till inlägget) som var på rea hos KitchenTime. Ett par dagar senare fick jag ett meddelade på min Facebook-sida från en läsare som klickat hem en. Hon var supernöjd och svarvade alla möjliga grönsaker där hemma. Kul! Alternativ som tar mindre plats i köksskåpen är den här smidiga strimlaren från Smartasaker.se.

2grönsakssvarv

 

Istället för ris

När ris ska ersättas så är min absoluta favorit blomkål. Blomkålsris gör du enkelt och snabbt. Jag tycker att resultatet blir bäst om man använder ett rivjärn. En nackdel då är dock att det smutsar ner lite grann. Blomkålen har en tendens att smätta iväg och det blir blomkål både här och där. Nedsmutsandet undviks genom att mixa med en mixer. Men mixa inte för länge! Tar inte många sekunder innan riset blivit mos/gegga. 

Det finns även shirataki-ris att köpa, bland annat här. Samma produkt som nudlarna jag tipsade om ovan. Men i formen av ris. Riktigt gott faktiskt!

Istället för potatis

Jag älskar potatismos! Potatismos och stekt fisk är bland det godaste jag vet. Där är min absoluta favorit, när jag inte vill äta potatis, blomkålsmos. Konsistensen är väldigt lik potatismos och med lite kryddning så får man bort blomkålssmaken. Enkelt, snabbt och gott! Det går även utmärkt att göra mos på broccoli. Men moset blir då så klart grönt. Här hittar du ett enkelt recept på gott broccolimos. Här hittar du ytterligare en variant som är lite mer krämig i konsistensen då det även innehåller avokado. 

blomkålsmos

Om du vill ersätta vanlig kokt potatis så är mitt tips lättkokt broccoli eller blomkål. Jag vet att många har lite svårt för just kokt broccoli. Mitt tips är att välja färsk före fryst. Inte för att färsk är nyttigare (det är snarare tvärtom faktiskt, mer om det i ett annat blogginlägg längre fram) utan för att det blir mindre mosigt och geggigt när det kokas. Och obs obs obs – koka i n t e för länge. Egentligen räcker det med ett snabbt uppkok innan du häller av vattnet. 

Så här på sommaren vet jag att många gillar att ha en god potatissallad när det är dags för grillat. Då är mitt tips den här zucchinisalladen som jag tipsade om för ett par dagar sedan. Riktig god och ett bra alternativ till potatissallad. Dessutom är det säsong för zucchini just nu så den är ruggigt billig. 

zucchinisallad

För att ersätta potatisgratängen så vet jag att många gör en gratäng på rättika istället. Rättika är en rotfrukt som innehåller lite kolhydrater och funkar bra i gratänger. Jag har inget eget recept men här hittar du ett. 

Jag hoppas att du har gillat inlägget! Dela i så fall gärna med dig till vänner och bekanta genom att dela inlägget på till exempel Facebook. Det är inte svårt att laga god och hälsosam mat och lite extra inspiration är aldrig fel!

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Emma Hällbacka
  21 november, 2016 at 11:28

  Jag gillar inte kokt broccoli, brukat steka eller ugnsrosta istället :) Det blir supergott!

  • Reply
   admin
   21 november, 2016 at 14:10

   Absolut!

  Leave a Reply