Idag hade vi min bror med tjej på fika här hemma hos oss och jag passade på att testa några recept som jag sneglat på länge. Det blev tre sorters bollar; aprikosbollar, dadelbollar och mandelbollar. Om du, som jag, äter lågkolhydratskost så skulle jag nog säga att egentligen bara mandelbollarna är ok men det beror så klart på hur strikt du är. Men oavsett så är de ju nyttigare alternativ än de traditionella sockerfyllda varianterna. Bollarna gick hem hos både vuxna och barn.
Aprikosbollar
- 50 gr smör
- 1 dl kokos
- 1,5 dl torkade aprikoser
- 2 msk juice från apelsin
Blötlägg aprikoserna i ca 15 min om de är torra. Smält smöret. Mixa aprikoser och kokos till en smet. Blanda sedan ner smöret och juicen. Rulla bollar och rulla i kokos.
Dadelbollar
- ca 30 torkade urkärnade dadlar
- 0,75 dl smakfri olja
- 1,5 dl havregryn
- 2 msk linfrö
- 3 msk kakao
- 1 dl kokosflingor
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk vaniljpulver
Blötlägg dadlarna i ca 15 min. Mixa sedan tillsammans med oljan. Blanda ner övriga ingredienser. Rulla till bollar och rulla i kokos.
Mandelbollar
- 100 gr smör
- 100 gr kokosflingor
- 3 dl mandelmjöl
- 2 msk kakao
- 2 msk kallt starkt kaffe
- sötning efter tycke och smak (jag använde sukrin mellis med använd den sort du gillar)
Blanda allt till en smet. Forma bollar och rulla i flagad mandel.
No Comments