Häromdagen testade jag ett nytt recept på glutenfri tårtbotten och eftersom den blev så lyckad så passade jag på att göra en midsommartårta. Passade perfekt också att min mamma och pappa kom förbi på en fika och fick agera smakjury. Båda två gav tumme upp och gillade den så mycket att de båda tog en bit till. Även Nils mumsade och åt.
Jag lyckades få till en glutenfri tårtbotten utan nötter och kokos som blev mjuk och saftig utan att bli för äggig.
Härlig glutenfri midsommartårta med lemon curd och jordgubbar
Jag har valt att dela upp receptet i olike delar och börjar med tårtbotten. Kanske undrar du varför du ska ha i vinäger i din tårtbotten. Det är nämligen så att vinäger reagerar med bakpulver och ger bättre fluff till glutenfria bakverk. Vinägern ger ingen smak.
Vill du göra tårtan mjölkfri så använder du ghee (recept) och kokosgrädde (recept).
Till min glutenfria tårtbotten behöver du:
- 3 ägg
- 2 äggvitor (du får två vitor över när du gör din lemon curd)
- 1 dl osötat äpplemos
- 1 dl björksocker
- 1,5 dl durramjöl
- 1,5 dl havremjöl
- 1,5 tsk xantangummi
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 msk vinäger
- 1 krm vaniljpulver
- 1 krm salt
- Smör, ghee (recept) eller kokosolja att smöra en springform med
- Något att “bröa” formen med, jag använde havremjöl
Så här bakar du tårtbotten:
- Värm ugnen till 160 grader varmluft.
- Vispa ägg, äggvita och björksocker rejält fluffigt. Minst 3-4 minuter med elvisp.
- Rör sedan ner äpplemos utan att slå ut för mycket luft, Använd gärna en slev att vända ner det med.
- Tillsätt vinäger.
- I en bunke bredvid, blanda alla torra ingredienser. Vänd sedan försiktigt ner i äggsmeten.
- Smörj och bröa din springform.
- Häll ner smeten i formen.
- Grädda i 35-45 minuter. Håll koll under tiden och använd provsticka för att se när den är färdig.
För att fylla och täcka tårtan behöver du:
- Ca 2 dl chiasylt (recept), eller annan sylt utan socker. Bara mosade bär funkar också.
- Ca 2 dl sockerfri lemon curd (recept)
- Vispad grädde eller vispad kokosgrädde (recept)
- Färska jordgubbar
- Lite citronmeliss
Dela försiktig tårtbotten i två. Bred ut sylten och lägg på den övre halvan. Bred ut ett lager med grädde eller kokosgrädde. Sedan breder du ut din lemon curd. Jag tycker att det är snyggt när det rinner ner över kanterna. Toppa med färska jordgubbar, lite citronmeliss och ett par flaggor så är midsommartårtan klar!
Jag hoppas att du gillar min midsommartårta och även om det kanske inte blir en tårta till midsommar så kan jag verkligen rekommendera att testa mitt recept på tårtbotten. Om du testar så lämna gärna en kommentar eller tagga mig på instagram. Kul att se vad ni tycker!
No Comments