2 In Annika tipsar

Miljöfarliga ämnen i solkrämer och hudprodukter

Visste du att samma miljöfarliga ämnen som finns i husfärg finns i några vanligaste solkrämer? Men med den skillnaden att på burken med husfärg måste det märkas ut som miljöfarligt medans det inte finns krav på märkning på solkrämen. Hur galet är inte det? Läs gärna mer om detta i reportaget från Sveriges Radio.

Miljöfarliga ämnen i solkrämer och hudprodukter

Det låter helt otroligt men är tyvärr sant. Och tyvärr finns det alltför många exempel på miljöfarliga ämnen i sol- och hudprodukter. Enligt Naturskyddsföreningen förekommer följande miljöfarliga ämnen i sol- och hud produkter:

  • Titandioxid i nanoform
  • Zinkoxid i nanoform
  • Kemiska UV-filter
  • Siloxander

solskydd utan miljöfarliga ämnen

Titandioxid och zinkoxid – fysikaliska UV-filter

Titandioxid och zinkoxid är så kallade fysiklaiska filter och när de består av så kallade nanopartiklar, då bör de undvikas att smörjas på huden. Nanopartiklar är mycket små och passerar enkelt genom huden, in i vårt blod och på sikt ut i ekosystemet. Enligt Naturskyddsföreningen ger detta långtsiktigt skadliga effekter på miljön och ekosystemet som rubbas.

Enligt Naturskyddsföreningen så är det just nanoformen som bör undvikas. Det eftersom den då så lätt går in i huden. Ämnena i sin vanliga (icke-nano) form är inte skadligt på samma sätt, menar Naturskyddsföreningen.

Zinkoxid är inte godkänt av Läkemedelsverket för användning till solskydd. Anledningen är att det finns för lite forskning på eventuella följder av det. Enligt Naturskyddsföreningen så finns det ändå zinkoxid i flera olika svenska solskydd. Främst i solskydd till barn då fysikaliska filter rekommenderar i solprodukter till barn. Enligt Naturskyddsföreningen finns zinkoxid i Bamse solskydd 30 (CCS) och Barn Sollotion (ACO) som båda sälja på våra svenska apotek.

Det är som sagt förbjudet (även om det enligt Naturskyddsverket ändå förekommer) i EU men just nu diskuteras en lagändring. Lagändringen innebär att max 25 % anses som ofarligt och därmed ska tillåtas. Men svenska Läkemedelsverket har fortfarande inte godkänt zinkoxid.

Titandioxid och zinkdioxid i nono-form bör undvikas. Om det är nano-form eller inte på ämnena måste anges på produkten.

Åsikterna går som sagt isär och i grunden handlar det om att mer forskning behövs. Men det jag reagerar starkast på är att ämne som Läkemedelsverket avråder ifrån och som ännu är förbjudna, ändå används.

Kemiska UV-filter

Kemiska UV-filter har som funktion att skydda oss från solens strålning. Enligt EU-regler får solskydd innehålla upp till 40 % UV-filter. Kemiska UV-filter svåra för naturen att bryta ner och tas lätt upp av oss människor och djur. Så här skriver Naturskyddsföreningen:

De ämnen som bildar kemiska UV-filter har visat sig finnas vitt spridda i den svenska naturen, enligt mätningar från Institutet för vatten och luftvårdsforskning. Halterna är därtill högst sommartid då vi badar som mest. Flera av ämnena har enligt en studie från det danska naturvårdsverket kunnat identifieras exempelvis i mänskligt blod och i urin, liksom i dricksvatten.

Alternativet till UV-filter är titandioxid eller zinkoxid som vi redan varit inne på. De fungerar på så sätt att de bildar ett skyddande lager på huden som reflekterar solen stålar och därmed skyddar solen. Vi konsumeter vill ha solkrämer som inte kladdar och därför har producenterna tagit fram lätt-absorberande varianter. Det är dessa som innehåller nano-partiklar som jag skrev om ovan.

Siloxander

Siloxander är ett ämne som används i solkrämer dels för att göra den mjukare och dels för att höja solskyddsfaktorn. Siloxander är svårt för naturen att bryta ner och kan lagras upp i mycket höga halter i levande organismer.

Hur tänker jag?

Det är inte lätt att veta vilket ben man ska stå på. Vad är bäst för miljön och även för hälsan? I valet mellan kemiska UV-filter och titandioxid och zinkoxid så väljer jag de senare. Men jag är noga med att undvika dem i nano-form. Hellre lite kladdigare då för att undvika att skada mig själv, min familj och miljön.

Lästips!

solskydd utan miljöfarliga ämnen

 

 

 

Hur ska du tänka kring sol och solskydd?

Hur ska du göra då? Vad ska du använda istället? Min åsikt är att vi bör använda oss av en kombination av sunda solvanor och solskydd som är giftfria och håller hög kvalitet. Läs gärna mina andra inlägg på ämnet sol och solskydd.

Lästips!

  • Miljöfarliga ämnen i solskydd
  • Skaffa sig smartare solvanor
  • Giftfritt solskydd – mina tips på bra produkter

Om du gillade inlägget, så dela gärna vidare på till exempel FaceBook så att fler kan läsa och ta till sig informationen.

clean eating by annika

 

 

Källor:

https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/miljogifter-sprids-fran-solkramer

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5578644

https://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2017-3/sola-sakert

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Karin
    18 maj, 2018 at 20:48

    Jag håller med om att det är knepigt och föredrar själv solskydd med zinkoxid och titanoxid, men om jag inte har förstått det hela fel så är det inte alls förbjudet att ha zinkoxid i solskydd. Det är däremot förbjudet att använda/kalla det för fysikaliskt UV-filter eftersom det finns för lite forskning kring dess funktion som solfilter.

    • Reply
      admin
      31 maj, 2018 at 10:11

      Stämmer bra. Tror att en stor nyckel är sunda solvanor :)

    Leave a Reply