2 In Guider/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Bönpasta – så väljer du rätt

samarbete bodystore

Utbudet av bönpasta i olika former växer så det knakar och det är en utveckling som jag verkligen gillar. Vi konsumenter är så medvetna idag och vill ha med oss bra produkter hem från affären. Detta vet matproducenterna om och samtidigt som flera av dem ökar utbudet av bra produkter (heja heja) så finns det även de som inte går hela vägen och som istället tar till knep för att märka sina produkter på ett inte helt ärligt sätt.

Vad är bönpasta?

Pasta gjord på bönor har blivit allt vanligare de senaste åren. Utbudet har växt och bönpastan finns idag i många olika färger och former. Pastan kan vara gjord på bönor, linser eller ärtor. Ett riktigt bra glutenfritt och mer näringsrikt alternativ till den vanliga mjöl-pastan. Det finns även pasta idag gjord på majs, ris och bovete som även de är naturligt fria från gluten.

välj rätt bönpasta

Bönpasta – så väljer du rätt

Just bönpasta är ett strålande exempel på det här med “fusk-märkning”. När du ser ett paket på hyllan i affären som är märkt stort och tydligt med “bönpasta” så är det ju lätt att tro att det är just det, bönpasta, i paketen. Men riktigt så är det inte alla gånger.

Lästips:

>> 8 matmärkningar att ha koll på

Kungsörnens bönpasta innehåller till exempel bara 30 % bönor. Resten är mjöl precis som i vanlig fasta. Så klart lite bättre än 100 % mjöl men märkningen blir så fel och det är lätt att luras som konsument.

Så se till att vända på paketen och verkligen läsa innehållsförpackningen. Vad är den gjord på? Uppfyller den dina krav? Läs, avgör, köp eller ställ tillbaka.

välj rätt bönpasta

välj rätt bönpasta

Kaffe med bara 30 % kaffebönor

Kanske finns det några av er nu som tycker att jag överdriver och att man får skylla sig själv om man inte läser innehållsförteckningen och köper med vad man tror är en bönpasta men som i själva verket fortfarande är 70 % mjöl.

Jag kan hålla med till viss del. Men det beror på. En person som är insatt och van vid att läsa innehållsförteckningar, visst då går man inte på sådana här nitar. Men för en person som är ny på detta och som har som ambition att göra bättre val, då är fällan för enkel att gå i anser jag.

Grejen är liksom så fel med att märka mat på ett så här överdrivet och uppenbart vridet sätt. Tänk till exempel om du kom hem med en ny kaffesort som visade sig innehållr 30 % kaffebönor och 70 % mald bark. Eller vegetariska köttbullar som innehåller 30 % kikärtor med 70 % nötfärs. Det blir ju inte rätt någonstans.

Mina bönpasta-favoriter

Utbudet av bönpasta växer som sagt hela tiden och det är verkligen en utveckling som jag ger en stor tumme upp. Här nedanför är några av de bönpasta-produkter som jag gillar och som innehåller just det som står på förpackningen och inget annat.

 • En av de bönpasta-produkter som funnits längst på marknaden är Risentas och den kan du idag hitta i de allra flesta butiker. Finns i olika färger och former och baserade på olika bönor och ärtor.
 • NiCKS börjar också dyka i fler och fler fysiska livsmedelsbutiker. Jag vet att många föredrar smaken av denna framför till exempel Risentas och att den smakar mer som vanlig pasta. Personligen känner jag ingen skillnad men jag är inte så knusslig ;)
 • Paulúns har lanserat några riktigt spännande produkter den senaste tiden. Deras superpasta innehåller linser, majs, ägg och sötpotatis (se bilden nedanför). Har du hunnit testa än?

välj rätt bönpasta

 

välj rätt bönpasta

Mer tips på naturligt glutenfri pasta

 • Da Carla är ett märke som jag verkligen älskar och de har flera härliga pasta-produkter som är gjorda av näringsrika råvaror. Till exempel fusilli på gröna ärtor eller bondbönor
 • Felicia Bio som också är av märket Da Carla är en serie pasta-produkter som är baserade på bland annat majs, ris och bovete. Deras lasagneplattor är en av mina favoriter.

välj rätt bönpasta

Välj bort de processade glutenfria pastaprodukterna

Innan alla de här nya härliga pasta-sorterna dök upp så fanns bara den traditionella glutenfria pastan, som denna. Mitt råd är att inte köpa de produkterna. De är enormt processade och på vägen har mycket av näringen försvunnit. Välj hellre en av de jag tipsat om ovan och få i dig bra näring och fiber utan tillsatser.

Vad är dina tankar kring det här med märkning av mat? Har du känt dig lurad någon gång?

clean eating by annika

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Tobbe Lundberg
  14 maj, 2018 at 18:17

  Jag gillar också bönpasta. Men synd att det ska vara så hiskeligt dyrt! Jag menar, kolla t ex på Risentas kikärter, de kostar ca 45 kr / kg. Risentas kikärtspasta, som består av 100% kikärter, kostar ca 130 kr / kg. Samma råvara i en annan form är tre gånger så dyr :(

  Så i dessa lägen väljer jag oftast att bara använda kikärterna, eller linserna, eller vad det nu är, i stället för pasta-formen. Får ju i mig exakt samma sak till en bråkdel av priset :)

  • Reply
   admin
   16 maj, 2018 at 12:59

   Visst är det så. Producenterna har vett på att ta betalt.

  Leave a Reply