4 In Annika tipsar/ Guider

BAKA SOCKERFRITT

Inlägget innehåller annonslänkar och reklam för produkter hos Bodystore.com

Idag är det dags för nästa del i min serie med tips kring hur jag tänker när jag bakar utan gluten och vitt socker. Jag får ofta frågor om vad jag sötar med, vilka mjöl jag använder och så vidare. Därför tänkte jag att det kunde vara bra om jag berättade lite mer om just hur jag tänker kring att baka nyttigt. I del 1 kunde du läsa om glutenfritt mjöl och idag ska jag berätta om hur jag tänker om sötning.

Läs mer:

 Baka nyttigt – Del 1 baka med glutenfritt mjöl

Söta smart & nyttigt

Jag kommer idag att berätta om olika sätt att söta bakverk, smoothies, godis och annat om jag gör. Vilka val du ska göra beror på vem du är och vad du vill. Jag kommer att tipsa om sätt att söta som är helt naturliga och clean, till exempel banan och honung, och det kan vara bra val för en del. Men jag kommer även att tipsa om produkter som kan vara bättre val för en del med som inte är lika clean. Till exempel olika former av sötningsmedel som kan passa bättre om du håller nere på kolhydraterna.

Söta med frukt

Att söta med frukt är ett perfekt sätt att kombinera söt smak och nyttiga vitaminer, fibrer med mera. Banan till exempel är utmärkt i både smoothies och mjuka kakor. Det går även bra att göra glass med banan som bas. Mos av äpple eller päron är också ett bra sätt att söta som även gör bakverk saftiga. Dadlar är utmärkt i chokladbakverk. Även sötpotatis går faktiskt att baka med som i den här chokladkakan.

baka nyttigt

Istället för sirap & farinsocker

Om det ska vara sirap i ett recept så är det mest naturliga och clean valet honung. Honung innehåller nyttiga saker för oss men även socker, om än naturligt. Så om man har problem med kolhydrater och sötsug kan honung vara lite problematiskt. Då kan ett alternativ vara så kallad fiber sirap. Inte lika clean som honung men mindre kolhydrater.

I recept på till exempel brownies och annat ingår ofta farinsocker. Då är kokossocker ett alternativ att använda istället. Det är en form av sötning som framställs av nektar från kokosblomman. Det ger en mycket god och knäckig smak utan att smaka kokos, trots sitt namn. Dock är det rikt på kolhydrater och naturlig socker så om du vill undvika det så är sukrin gold ett alternativ.

En personlig favorit är chokladen från Loving Earth. Det är riktigt bra choklad som är sötad med kokosnektar. Mjölkfri så utmärkt för både paleo och vegan.

choklad

Istället för vitt socker

När ett recept innehåller vitt strösocker så går det utmärkt att byta ut mot björksocker. Björksocker går även under namnet xylitol. Det är en produkt som framställs från björk. Ett bra val istället för strösocker.

björksocker

Bättre sötningsmedel

Det här med sötningsmedel finns det alltid många åsikter om. Sötningsmedel är så klart produkter som är processade och onaturliga i olika utsträckning. Det vill säga inte så clean som banan och honung. Men som jag har varit inne på tidigare så kan det ändå finnas tillfällen och omständigheter som gör att de är bra val på grund av att de till exempel påverkar blodsockret mindre. 

Ett av de sötningsmedel som jag själv använder är olika former av stevia. Stevia är en växt som har använts i sydamerika genom historien som ett sätt att söta. De produkter som innehåller stevia idag är så klart processade även om de har ett naturligt ursprung. Produkter sötade med stevia som jag använder är stevia droppar, choklad och hasselnötskräm.

stevia

baka nyttigt

baka nyttigt

Även erythritol är ett sötningsmedel som jag känner mig trygg med. Det är en processäd produkt med har ett naturligt ursprung och finns till exempel i frukt. Mina favoriter här är produkterna från Sukrin. Sukrin mellis är perfekt istället för florsocker och sukrin gold istället för farinsocker.

Jag hoppas att mina tips och råd hjälper dig att hitta det som passar för dig. Utbudet idag är så stort att det väldigt enkelt att baka utan vitt socker. Det kommer en del till i serien och där kommer jag att tipsa om övriga bakprodukter som jag bruka använda.

clean eating by annika

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  malin
  24 augusti, 2017 at 07:57

  hej först måste jag säga att jag verkligen gillar din blogg . men måste säga det som stör mig lite är det här med alla olika sötningsmedel och proteinpulver ! är ingen expert men det känns inte rent och som en naturlig produkt är det verkligen clean eating ? vad tycker du . mvh malin

  • Reply
   admin
   24 augusti, 2017 at 09:08

   Jag tar upp det i blogginlägget. Där ger jag min syn och diskuterar det till clean.

   Sen vad gäller proteinpulver – ett ekologiskt proteinpulver som inte innehåller tillsatser, som de jag rekommenderar och äter själv, innehåller bara mjölk. Mjölk i koncentrerad form. Inget konstigt med det.

 • Reply
  Mia
  24 augusti, 2017 at 10:06

  Du har inte satt ihop ditt sötsug med att du äter sötningsmedel än då?
  Sötningsmedel triggar ju sötsuget och underhåller det…
  Kombinationen bcm-7 och sötningsmedel skulle få min hjärna att explodera helt, sen skulle jag aldrig sluta äta.

  • Reply
   admin
   24 augusti, 2017 at 14:09

   Det är högst individuellt hur det triggar. Det triggar inte mitt sötsug. Mitt sötsug triggas av känslor och tankar. Dvs yttre faktorer som påverkar invanda beteenden att hantera känslor.

  Leave a Reply