Hej på er!

Idag är det 17 år sedan jag klarade min uppkörning och tog körkort men inte nog med det, det är ju också kanelbullens dag. Jag är egentligen emot sådana här event-dagar som uppmanar oss till att äta mer socker och snabba kolhydrater. Jag tycker vi klarar det alldeles för bra ändå utan sådana här dagar. Vad är brysselkålens dag undrar jag? Nils sa något imorse som fick mig att tänka till lite också. Jag nämnde det här med att jag klarade uppkörningen idag och då frågade han om jag firande med kanelbullar efteråt eftersom det också är kanelbullens dag. Men såna här dagar fanns ju inte förr. Det är något nytt fenomen som dykt upp. Vad jag tycker om det kan du säkert förstå från mina rader inledningsvis.

Men men, nu är det kanelbullensdag och istället för att vara surtant så tänkte jag att då får väl jag kontra med ett bättre alternativ. Tror det är bästa sättet att tackla det hela. Jag la även ut en förfrågan på min instagram stories igår ifall ni ville se min tappning av kanelbulle och om ni ville! Jösses! Så your wish is my command och här kommer mina kanelbullar. En lite sak till bara innan jag delar receptet – till och med Ebba, 3 år, som utan tvekan är min starkaste kritiker när det kommer till mat, gav de här bullarna tumme upp. Bra betyg med andra ord.

kanelbullar lchf glutenfri sockerfri

kanelbullar lchf glutenfri sockerfri

kanelbullar lchf glutenfri sockerfri

kanelbullar lchf glutenfri sockerfri

Kanelbullar – utan gluten, socker och med få kolhydrater

Mitt recept är mjölkfritt så när som på smör. Jag skulle tro att kokosolja funkar också men blir nog inte helt samma. Jag tänker om du vill byta ut smöret. Men min blogg-kollega Fredrik på Fredriks-fika har ett toppenrecept på paleo-vänliga bullar som är utan gluten, mjölk och innehåller enbart naturligt socker. 

Mitt recept ger ca 10-12 bullar. Jag rekommenderar att baka dem i formar. Formarna kan du sedan ta bort efter bakning om du inte vill ha kvar dem. Har inte testat utan form men misstänker att de kan flyta ut och inte bli lika fina. Men om du testar, så berätta gärna!

Till degen behöver du:

Till fyllningen behöver du:

Så här bakar du bullarna:

Värm ugnen till ca 175 grader. Vispa ägg och sötning rejält (!) fluffigt. I en bunke bredvid blandar du de torra ingredienserna till degen. Blanda sedan ner det med äggen. Därefter tillsätter du kokosmjölken. Ställ bunken åt sidan och låt den stå och svälla i ca 10 min. Under tiden blandar du ihop fyllningen. Kavla sedan ut degen mellan två oljade bakplåtspapper (kladdigt jag vet, men ett måste). Ta därefter försiktigt bort det övre pappret och bred ut fyllningen jämt. Försök fördela ganska jämt från början och lägg inte allt i en hög i mitten på degen. Det kan nämligen vara lite trixigt att breda ut. Rulla sedan försiktigt (!) ihop degen till en rulle med hjälp av det under bakplåtspapperet och eventuellt en degskrapa eller slickepott. Skär sedan ca 3 cm tjocka skivor och placera i bullformar på en plåt. Pensla försiktigt med lite uppvispat ägg och toppa med mandel eller kokos. Om du vill ha kokosen vit, så strö över alldeles efter gräddning när bullen fortfarande är lite kladdig. Den blir nämligen annars brun i ugnen. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Tid för gräddning kan variera från ugn till ugn.

Testa gärna receptet och berätta i så fall gärna vad du tyckte genom att lämna en kommentar här på bloggen. Läs gärna även mina inlägg med tips kring glutenfri och sockerfri bakning.

clean eating by annika

 

 

 

17 svar

  1. Ja, det är lite trixigt när man googlar på glutenfritt. Så många recept med mjölmixer av olika slag. Kul att kunna bidra :)

  1. Det skulle jag tro men har inte testat. Man brukar behöva dubbla mängden mandelmjöl jämfört med kokosmjöl. Berätta gärna hur det blev sedan om du testar :)

 1. Hej igen!

  Insåg att jag missat ett litet ’k’ när jag skrev min kommentar!
  Jag menade om det går att byta vätskan, alltså kokosmjölken mot mandelmjölk? Mandelmjölk känns ju betydligt mindre krämig än kokosmjölk. Vad tror du? :)

  Vänligen,
  Malin

  1. Testa du vettja men mandelmjölk är mindre krämig det håller jag med om. Berätta gärna hur det blev sen.

 2. Idag har jag prövat dina kanelbullar och de var så roliga att baka!! Dessutom smakade de jättegott och konsestensen var superbra!
  Jag hade kunnat ta mer honung för att få dem mer söta för jag saknade sötman lite men det är en smaksak. Dessutom är det ju ett recept som är baserat på mindre socker så det är nog bara vanan av att bullar ska vara söta.
  Tack för detta recept! Kommer göra det ofta😀😍

  1. Men vad kul!! Ja visst är dom goda och söta gör man ju efter tyckte och smak. Jättekul att du lämnar en kommentar och berättar!

 3. Hej. Bakade dem igår och hela familjen tyckte att de var goda! Jag bakade bulkar i silikon muffinsformar och mycket smör bubblade ur formar ut på plåten. Nästa gång ska jag prova baka i bredare pappersformar.

 4. Kan man hyvla kallt smör och strö sötning och kryddor i istället för att försöka breda på?

 5. Gick inte så bra att baka dessa för mig, väldigt lös smet som inte gick att kavla. La smörklick i mitten istället och det gick bra, men tyckte inte att det blev speciellt gott. Brukar inte äta vetemjöl och socker så det var inte det jag saknade. Ser att fått många andra positiva svar, men detta var inte för mig ….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *