Att göra egen sylt med chia-frö är vanligt inom raw-food och paleo och är löjligt enkelt, och gott så klart. Ett perfekt exempel på clean eating. Du kan använda de bär som du föredrar och chia-fröna gör att sylten tjocknar och inte blir så rinnig. Den blir precis som vanlig socker-sylt till konsistensen. Om du vill så kan du helt hoppa över sötning men jag brukar ha i lite björksocker. Själv brukar jag inte göra den för söt dock för jag tycker att det är synd att det söta ska få ta över bärens naturliga smaker.

Du behöver inte koka bären men använder du köpta hallon så rekommenderar jag att du kokar dem enligt livsmedelsverkets rekommendationer. Det är perfekt att ha en burk med chia-sylt i kylen och ha en klick till barnens yoghurt, eller på pannkakorna eller för att snabbt få till en god smoothie. 

Eftersom sylten inte innehåller socker eller konserveringsmedel så är hållbarheten inte superlång men uppemot en vecka håller sig en burk utan problem. Använd ögon och näsa för att avgöra om sylten är ok. Jag brukar göra små burkar åt gången för att inte riskera att behöva kasta sylt.

clean eating raw paleo hallon chiasylt

Chia-sylt

  • 3 dl färska eller tinade bär (OBS! köpta hallon bör kokas)
  • 1,25 dl vatten
  • 4 msk chiafrön (olika märkens suger upp vätska olika mycket)
  • Ev sötning, 2 msk är lagom, till exempel agave, björksocker, honung eller sötströ.

Ta fram en skål. Häll i tinade eller färska bär och mosa dem i en skål med en gaffel eller mixa med stavmixer. Häll i vatten och chiafrön. Sylten ska vara ganska lös i formen, tillsätt mer vatten om den upplevs som tjock. Tillsätt ev sötning och blanda allt väl.

Låt stå i kylen över natten. När sylten är klar kan den hällas upp i glasburkar!

Chia-frö från olika fabrikat suger upp vätska olika mycket så testa dig fram. Om du tycker att sylten är för lös efter att ha stått till sig i några timmar så ha i lite mer frö eller om den är för tjock så späd med lite vatten.

clean eating protein bananplättar

Varför inte toppa de här goda pannkakorna med en klick sylt eller släng ner en matsked i lite mandelmjölk och du har snabbt en god smoothie! Nyfiken på mer om just chia så kan du läsa mer om super-fröna här