Frukost är den måltid som vi ofta varierar minst. Vi kan äta samma frukost dag in och dag ut. Men visst skulle vi inte göra samma med lunch eller middag? Tänk dig att käka lax till middag 5 dagar i veckan? Man blir inte speciellt sugen eller hur? Men samma frukost 5 dagar i veckan, inte lika big deal. Jag tycker att det är lite synd att vi inte varierar frukosten mer. Frukosten är enligt mig, dagens godaste måltid, det jag mest ser fram emot, och det finns så mycket gott att testa. Därför tänkte jag ägna dagens inlägg åt just frukost och berätta lite om hur du sätter ihop en bra frukost efter dina behov.
Periodisk fasta
Kanske gillar du inte alls frukost? Kanske har du prioriterat bort det i morgon rutinerna eller helt enkelt inte har aptit på morgonen? Den senaste tiden har ju råden om just frukosten gått isår. Från en del håll håller man fast vid att frukosten är dagens viktigaste mål medan man från andra håll anser att frukosten är dagens mest överskattade mål. Vem har rätt? Ja, lyssna till din kropp säger jag. Jag tror inte att alla absolut måste äta frukost men om din kropp är hungrig på morgonen så menar jag att du gör rätt i som äter. Personligen älskar jag frukost och vaknar nästan alltid hungrig. Det tolkar jag som min kropp som säger mig att den vill ha mat och därför äter jag frukost. Men om du inte är hungrig – hoppa frukosten och se hur resten av dagen blir. Det blir en form av periodiska fasta.
Läs mer:
>> Periodisk fasta
Vad är en bra frukost?
En frukost får inte ta för lång tid och inte vara för krånglig då vi ofta har ett ganska tight schema innan vi ska iväg på jobbet. Lediga dagar kan det se annorlunda ut men innan jobbet har de flesta av oss varken tid eller lust att lägga för mycket tid på frukosten. Men bara för att det ska vara snabbt och enkelt så betyder inte det att man inte kan äta en god och supernyttig frukost. Jag känner själv att frukosten lite sätter tonen för dagen. Äter jag en frukost som mättar bra och som är god underlättar för att fortsätta dagen på ett bra sätt. En frukost men snabba kolhydrater, som inte mättar särskilt länge, lätt sätter prägel på resten av dagen med sug och behov av att höja det dippande blodsockret i tid och otid.
Protein
Det är viktigt att ha en bra protein källa till. Protein är det näringsämne som mättar allra bäst. Bra källor till protein till frukost är ägg, keso, kvarg, yoghurt, makrill och så vidare. Ibland kan ett proteinpulver av bra kvalitet fylla en funktion om man har svårt att att annars få i sig tillräckligt med protein.
Fett
Till proteinet behövs ett fettkälla. Fettet gör att blodsockret höjs långsammare och hjälper till att hålla dig mätt länge. Bra fettkällor är avokado, nötter, frö, kokosolja, nötsmör, kokosmjölk med flera. Äter du makrill så har du ju både protein och fett i same källa.
Kolhydrater
Många av oss äter för mycket kolhydrater och utan att kombinera det med tillräckligt med protein och fett. Äter man lchf och har valt att vara strikt med sina kolhydrater så håller man sig till bra protein och fett. Men är man en aktiv och i övrigt hälsosam person så finns det bra källor till kolhydrater som kan få plats i en bra frukost. Men de ska alltid kombineras med fett och protein. Det är för att det gör så att blodsockret höjs långsammare och hålls stabilt under resten av dagen. Bra kolhydrater till frukost kan vara frukt, bär, grönsaker och glutenfria spannmål som havre och bovete.
Något grönt
Jag tycker att man ska äta grönsaker till varje måltid och även frukosten. Det brukar vara vid frukost som många av oss tycker att det är svårast att få in grönsakerna. Till lunch och middag är det mer självklart. Bra frukost med grönsaker är till exempel en omelett eller äggröra med lite färsk spenat till. Äter man en skål med kvarg så är en grön smoothie vid sidan av ett bra sätt att få i sig grönsakerna. Grönsakerna ger dig mängder med näring som håller dig pigg och frisk men även bra fibrer som håller din mage glad.
Hur mycket ska man äta?
Hur mycket ska man äta? Ja det svaret måste du hitta själv. Hur mycket behöver du för att bli mätt? Vad är lagom för dig? Men en bra utgångspunkt är att ha protein som bas och en mängd som motsvarar din handflata inklusive fingrar. Till det lägger du till fett och kan börja med en mängd som motsvarar ett par matskedar. Äter du lchf och inte kolhydrater så kan du lägga till mer fett då fettet blir din energikälla. Lagom men kolhydrater kan motsvara vad som ryms i din kupade hand eller storleken av din knutna hand.
Frukostinspiration
Varför inte testa en ny frukost i helgen? Eller försökta hitta nya favoriter som funkar med din morgonrutin? Genom att klicka på länken nedanför så kommer du till en översikt med många frukostrecept som finns här på CEA.
No Comments