11 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Vad är hälsa?

Förra veckan så skrev jag ett inlägg om hur viktigt det är för mig att röra på mig och hålla igång kroppen genom träning. Det var en del av ett samarbete som jag och några andra bloggare har dragit igång där vi varje vecka skriver egna inlägg på ett gemensamt ämne. Jag länkade till de andra tjejerna i förra veckans inlägg och gå gärna in och läs deras tankar. Det är spännande hur ett ämne kan leda in på så många olika vägar och tankar.

Denna vecka är frågeställningen ”Vad är hälsa?”. Och, ja, vad är hälsa? Tänk gärna efter en stund själv om vad hälsa är för just dig.

Det finns troligen lika många svar som personer. Det finns helt enkelt inte ett rätt svar och det kan nog vara en av de svåraste frågorna att ge ett tydligt svar på.

Det kan vara som för Camilla som har gjort en stor hälsoresa och gått ner massa i vikt och som nu känner att hon klarar av så mycket mer än vad hon någonsin vågat drömma om.

Det kan vara som för Ida A som menar att hälsa är att orka. Att vara hälsosam innebär att orka med all slit och stress likväl som glädje som vardagen för med sig.

Ida J och Anna pratar om vikten av balans för god hälsa. Balansen mellan träning – kost -mentalt. Det tror jag att det ligger oerhört mycket i. Alla bitar behövs. De kompletterar varandra. Helena spinner vidare på detta och jag älskar det här citatet från henne:

Det är hälsa för mig. Min strävan efter balans och en känsla av må bra i själen. Som gör mig stark när delar i livet kanske sviktar.

Emma har skrivit en inlägg som jag personligen känner väl igen mig själv i. Det där med att i andras ögon bli sedd lite grann som fanatisk eller fixerad. Att få höra om faran med att träna för mycket och att det inte är hälsosamt (personligen anser jag dock att faran med att träna för lite är enormt mycket större) eller att jag kan väl unna mig en bit tårta, det är ju ändå kalas, som om jag per automatik missunnar mig själv något som tackar nej.

Många kloka och intressanta tankar i de andra tjejernas blogginlägg som jag verkligen rekommenderar dig att gå in och läsa.

Kom du fram till något? Vad är hälsa för dig?

För mig är hälsa att kunna leva livet så som jag vill. Trötthet, dålig ork, sjukdom, värk, övervikt och annat ska inte få minska min livskvalitet. För mig är det viktigt, som för Ida A, att ha ork att leva mitt liv fullt ut. Det är min största mardröm att vakna upp som 80åring på hemmet och känna att livet gått mig förbi. Mitt liv är här och nu, just i denna stund, och jag vill kunna ta in det fullt ut.

Jag tränar för att investera i en stark kropp som kommer att hålla länge så att jag orkar leka med mina barn och hänga med på deras upptåg men också för att det är sjukt kul och endorfinpåslaget efter träning är bland det bästa jag vet.

Jag äter som jag gör, inte för att missunna mig själv som en del tycks tro, utan för att detta är vad jag mår bra av. Jag saknar inte pasta, läsk eller godis. Denna kost är en del av mig. Jag tackar nej till tårtan inte för att missunna mig själv utan snarare för att unna mig själv att må bra och slippa sockersug, seghet och magknip. Bjud mig på ett par bitar mörk choklad till kaffet däremot och jag tackar gladeligen ja ;) Jag har sagt hej då till gluten och socker precis som en vegetarian har sagt hej då till kött. Det är ett val jag gjort och som är en del av mig.

Jag tror, som flera av de andra tjejerna, starkt på balansen mellan träning-kost-mentalt. Den mentala hälsan känner jag personligen att jag får genom att kunna leva livet som jag vill pga jag hittat den kost och träning som passar mig. Att jag kan springa ikapp och busa med mina barn, att jag kan springa lopp med min man, att jag kan vakna upp på lördagsmorgon utan svullen mage och trötthet i kroppen efter fredagsmys i form av socker i överflöd – det ger mig mental styrka.

Men det var hälsa för mig. Vad är hälsa för dig? Lämna gärna en kommentar med dina tankar!

 

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Maria
  15 oktober, 2015 at 14:17

  Ja att läsa allas inlägg om denna fråga denna vecka visar ju just på att det finns lika många svar som personer som bloggat om detta. Jag undviker också gärna socker och det blir vissa provocerade av, men jag äter choklad (minst70%) varje dag. Det är en del av vad hälsa är för mig. Hela svaret på den frågan håller jag på tills söndag :-)

 • Reply
  Sonja
  15 oktober, 2015 at 16:08

  I ett läge med sjukdom o skador är det sååå viktigt att jobba med hälsan. Jag är sjuk men hälsosam
  och det är en viktig sak. för mig Jag vet att jag ska dö, till skillnad mot de flesta andra verkar set som;-))
  Men jag vill leva så länge jag lever och känna att jag har min hälsa ändå. Kost är en del av min behandling så det är en vanesak numera. men jag slösar inga kalorier på äckliga saker! Träning är oxå en fråga om välbefinnande snarare än nåt jobbigt. Att inte orka är däremot skitjobbigt och så blir det ju om man inte tränar.

  • Reply
   admin
   16 oktober, 2015 at 08:56

   Vilket fint inlägg! Mycket kloka tankar <3

 • Reply
  Camilla
  15 oktober, 2015 at 18:26

  Ja, hälsa är verkligen balans! Vad bra skrivet!

  • Reply
   admin
   16 oktober, 2015 at 08:55

   Tack! Och detsamma till ditt inlägg – vilken resa du gjort!

 • Reply
  Helena Enqvist
  16 oktober, 2015 at 12:34

  Vilket bra och fint inlägg och som verkligen visar vad olika hälsa kan vara! Som sagt balans är viktigt. Gillar din inställning och att det vore synd att vakna upp som gammal och inse att livet gick förbi.

 • Reply
  Ida
  17 oktober, 2015 at 02:57

  Jag kan uppleva att många andra inte förstår att man inte missunnar sig för att man tackar nej till t ex socker. Tråkigt att det ska vara så. Men jag hoppas det kommer fasas ut så småningom.

  • Reply
   admin
   18 oktober, 2015 at 10:41

   Jag tror att om man är säker i sig själv och sina val så kommer de runtomkring förr eller senare att inse att det inte är något tillfällig diet och att vi missunnar oss själva godsaker. Vi unnar oss ju massa gott, plus att vi mår bra :)

 • Reply
  Vad är hälsa för mej? - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar
  17 oktober, 2015 at 15:00

  […] Clean eating by Annika – Vad är hälsa? […]

 • Reply
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  17 oktober, 2015 at 16:41

  Det du beskriver är verkligen hälsa för mej: Att göra de val en mår bra i. I mitt inlägg skrev jag ex att hälsa för mej kan vara att äta äppelkaka i solen, men om en känner att den där äppelkakan inte gör en gott, då är det ju inte hälsa. Det är liksom olika för alla. Tycker din jämförelse med att vara vego var klockrren: Jag är ju vego och känner ju absolut inte att jag missunnar mej själv något när jag väljer bort kött, precis som du inte känner så när du inte äter ex. socker.

  • Reply
   admin
   18 oktober, 2015 at 10:39

   Kloka tankar!

  Leave a Reply