Förra veckan så skrev jag ett inlägg om hur viktigt det är för mig att röra på mig och hålla igång kroppen genom träning. Det var en del av ett samarbete som jag och några andra bloggare har dragit igång där vi varje vecka skriver egna inlägg på ett gemensamt ämne. Jag länkade till de andra tjejerna i förra veckans inlägg och gå gärna in och läs deras tankar. Det är spännande hur ett ämne kan leda in på så många olika vägar och tankar.

Denna vecka är frågeställningen ”Vad är hälsa?”. Och, ja, vad är hälsa? Tänk gärna efter en stund själv om vad hälsa är för just dig.

Det finns troligen lika många svar som personer. Det finns helt enkelt inte ett rätt svar och det kan nog vara en av de svåraste frågorna att ge ett tydligt svar på.

Det kan vara som för Camilla som har gjort en stor hälsoresa och gått ner massa i vikt och som nu känner att hon klarar av så mycket mer än vad hon någonsin vågat drömma om.

Det kan vara som för Ida A som menar att hälsa är att orka. Att vara hälsosam innebär att orka med all slit och stress likväl som glädje som vardagen för med sig.

Ida J och Anna pratar om vikten av balans för god hälsa. Balansen mellan träning – kost -mentalt. Det tror jag att det ligger oerhört mycket i. Alla bitar behövs. De kompletterar varandra. Helena spinner vidare på detta och jag älskar det här citatet från henne:

Det är hälsa för mig. Min strävan efter balans och en känsla av må bra i själen. Som gör mig stark när delar i livet kanske sviktar.

Emma har skrivit en inlägg som jag personligen känner väl igen mig själv i. Det där med att i andras ögon bli sedd lite grann som fanatisk eller fixerad. Att få höra om faran med att träna för mycket och att det inte är hälsosamt (personligen anser jag dock att faran med att träna för lite är enormt mycket större) eller att jag kan väl unna mig en bit tårta, det är ju ändå kalas, som om jag per automatik missunnar mig själv något som tackar nej.

Många kloka och intressanta tankar i de andra tjejernas blogginlägg som jag verkligen rekommenderar dig att gå in och läsa.

Kom du fram till något? Vad är hälsa för dig?

För mig är hälsa att kunna leva livet så som jag vill. Trötthet, dålig ork, sjukdom, värk, övervikt och annat ska inte få minska min livskvalitet. För mig är det viktigt, som för Ida A, att ha ork att leva mitt liv fullt ut. Det är min största mardröm att vakna upp som 80åring på hemmet och känna att livet gått mig förbi. Mitt liv är här och nu, just i denna stund, och jag vill kunna ta in det fullt ut.

Jag tränar för att investera i en stark kropp som kommer att hålla länge så att jag orkar leka med mina barn och hänga med på deras upptåg men också för att det är sjukt kul och endorfinpåslaget efter träning är bland det bästa jag vet.

Jag äter som jag gör, inte för att missunna mig själv som en del tycks tro, utan för att detta är vad jag mår bra av. Jag saknar inte pasta, läsk eller godis. Denna kost är en del av mig. Jag tackar nej till tårtan inte för att missunna mig själv utan snarare för att unna mig själv att må bra och slippa sockersug, seghet och magknip. Bjud mig på ett par bitar mörk choklad till kaffet däremot och jag tackar gladeligen ja ;) Jag har sagt hej då till gluten och socker precis som en vegetarian har sagt hej då till kött. Det är ett val jag gjort och som är en del av mig.

Jag tror, som flera av de andra tjejerna, starkt på balansen mellan träning-kost-mentalt. Den mentala hälsan känner jag personligen att jag får genom att kunna leva livet som jag vill pga jag hittat den kost och träning som passar mig. Att jag kan springa ikapp och busa med mina barn, att jag kan springa lopp med min man, att jag kan vakna upp på lördagsmorgon utan svullen mage och trötthet i kroppen efter fredagsmys i form av socker i överflöd – det ger mig mental styrka.

Men det var hälsa för mig. Vad är hälsa för dig? Lämna gärna en kommentar med dina tankar!