Den senaste veckan har det råa och grå kommit hit till oss på västkusten även om det fortfarande är väldigt milt. Men det där råa kylan bryr sig liksom inte om siffran på termometern – den går genom märg och ben.
Så här när hösten börjar gå mot vinter så är en soppa oslagbar. Den värmande soppan lägger sig som en värmande kudde i magen och mättar gott.
Den här grönkålssoppan kokade jag till middag härom dagen och jag gav mig själv två utmaningar jämfört med när jag förut kokat grönkålssoppa:
- Hålla den mejerifri och använda kokosmjölk utan att kokossmaken tar över
- Inte använda buljongtärning utan att försaka på smak
Jag fick till det över förväntan och soppan blev jättegod! T o m sonen som är väldigt skeptisk mot just gröna grönsaker åt den med belåtenhet när jag berättat att det var Hulkens soppa ;)
Grönkålssoppa, ca 4 port
- 500 gr grönkål (fryst eller finhackad färsk)
- 1 liter vatten
- 2,5 dl kokosmjölk
- 1 vitlöksklyfta
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 2 msk hackad persilja
- kokosolja
- salt och peppar
Fin hacka löken och bryn i kokosolja tillsammans med den pressade vitlöken. Den ska inte få färg utan bara bli glansig. Häll över vatten och kokosmjölk. Låt koka upp och sänk värmen något. Ha i grönkålen och låt småkoka ca 20 min. Riv morötterna och ha i soppan tillsammans med persiljan. Låt småkoka vidare och smaka sedan av med salt och peppar. Använd en stavmixer och mixa soppan för att få bort lökbitarna. Smaka av igen och ha ev i mer salt och peppar. Ju längre soppan får småkoka, desto mer avtar kokossmaken.
Servera med kokta ägghalvor och något gott bröd som till exempel fröknäcke eller mitt zucchini-bröd (om du vill ha det helt mejerifritt så byt ut den rivna osten mot lite extra kokosolja).
No Comments